51

Odp: Budowa obrazów firmware do routerów wraz z dodatakmi(Custom Firmware)

Proszę niech ktoś powie mi jak uruchomić to polecenie make menuconfig. Próbowałem już na wszystkie sposoby ale dostaje komunikaty takie:

( \
  target=`echo menuconfig  | sed 's/\..*$//'` ; \
  profile=`echo menuconfig | sed 's/^.*\.//'`  ; \
  have_profile=`echo menuconfig | grep "\."`  ; \
  if [ -z "$have_profile" ] ; then profile="" ; fi ; \
  if [ ! -d "targets/${target}" ] ; then echo "ERROR: Specified Target Does Not Exist" ; exit ; fi ; \
  if [ -n "$profile" ] && [ ! -d "targets/${target}/profiles/${profile}" ] ; then echo "ERROR: Specified Target Profile Does Not Exist" ; exit ; fi ; \
  if [ ! -d "${target}-src" ] || [ "false" = "1" -o "false" = "true" -o "false" = "TRUE" ] ; then \
   bash build.sh "$target" "1.5.X (Built 20130718-0703 git@21e9ea6)" "99" "ar71xx" "true" "$profile" ; \
  else \
   bash rebuild.sh "$target" "1.5.X (Built 20130718-0703 git@21e9ea6)" "99" "true" "$profile"; \
  fi ; \
)
ERROR: Specified Target Does Not Exist
( \
  target=`echo usb  | sed 's/\..*$//'` ; \
  profile=`echo usb | sed 's/^.*\.//'`  ; \
  have_profile=`echo usb | grep "\."`  ; \
  if [ -z "$have_profile" ] ; then profile="" ; fi ; \
  if [ ! -d "targets/${target}" ] ; then echo "ERROR: Specified Target Does Not Exist" ; exit ; fi ; \
  if [ -n "$profile" ] && [ ! -d "targets/${target}/profiles/${profile}" ] ; then echo "ERROR: Specified Target Profile Does Not Exist" ; exit ; fi ; \
  if [ ! -d "${target}-src" ] || [ "false" = "1" -o "false" = "true" -o "false" = "TRUE" ] ; then \
   bash build.sh "$target" "1.5.X (Built 20130718-0703 git@21e9ea6)" "99" "ar71xx" "true" "$profile" ; \
  else \
   bash rebuild.sh "$target" "1.5.X (Built 20130718-0703 git@21e9ea6)" "99" "true" "$profile"; \
  fi ; \
)
ERROR: Specified Target Does Not Exist

Nie mam już pojęcia... szukałem też informacji i nigdzie nie jest powiedziane jak tylko po prostu make menuconfig ale jak odpalam to w katalogu /gargoyle to tak jak wyżej...

52

Nie wiem czy będzie w temacie? http://koolsat.ru/news/8533-kratkaja-in … enwrt.html Ale z wyglądu dla laika opis jest ok.

53

Problem w tym ze u mnie nie chce zadziałać już na różne sposoby polecenie make menuconfig.

54

pepe_lodz napisał/a:

Problem w tym ze u mnie nie chce zadziałać już na różne sposoby polecenie make menuconfig.

Może ten opis coś nakieruje? http://ofmodemsandmen.com/build.html

55

Robilem tak ze po sciagnieciu git wchodzilem w katalog gdzie ten git sie sklonowal czyli gargoyle i dawalem polecenie make menuconfig i dostsje efekt jak pokazany wczesniej...

56

Sprobowałem tego make custom  i też menu nie pojawiło sie tylko zaczęło budować obrazy....

57

Pomoze mi wreszcie ktos :-( ?

58

A przeczytasz ostatnie zdanie w http://eko.one.pl/?p=openwrt-kompilacja w końcu?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

59

Ok udało się smile  Dziękuje Cezary... Tak to jest jak człowiek się uczy i nie ma jeszcze o tym pojęcia.... Czytałem to ale najwyraźniej umkneło mi to...

Mam do Ciebie pytanie odnośnie patchowania a mianowicie spolszczenia GARGOYLE. Bo zaglądając w Twoje pliki od spolszczenia jest np:

diff -Nuar plugin-gargoyle-minidlna.orig/files/www/js/minidlna.js plugin-gargoyle-minidlna/files/www/js/minidlna.js
--- plugin-gargoyle-minidlna.orig/files/www/js/minidlna.js
+++ plugin-gargoyle-minidlna/files/www/js/minidlna.js

Czyli jakby orygninalny plik w jezyku angielskim jest w katalogu
plugin-gargoyle-minidlna.orig

a spolszczony juz w
plugin-gargoyle-minidlna

Czy w takim razie musze zrobić taką sama strukture u siebie ze w katalogu Gargoyle skopiować katalogi i zmienic nazwy z dodatkiem orig ? A w katalogach bez orig beda spolszczone pliki ktore zostana uzyte do kompilacji obrazu ?

Czy jest możliwe jakoś aby zautomatyzować to patchowanie i wrzucenie plikow gdzies w katalog gargoyle i aby podczas wykonania polecenia np make ar71xx automatycznie sie wykonały i obraz do wgrania w router juz był spolszczony ? Czy trzeba to recznie uruchamiac ?

60

Nie. I po raz kolejny - czytaj najpierw o tym zanim zaczniesz takie rzeczy pisać. Nie robi się żadnych katalogów .orig itd. Pobaw się najpierw programem patch i zobacz jak to działa.

Łatki są do ręcznego i jednorazowego nałożenia na źródła.

61

Na żródła czyli np na katalog o nazwie ar71xx-src wewnatrz katalogu Gargoyle tak ? Czy na pliki bezpośrednio w katalogu Gargoyle ?

62

Obojętnie. Łatki są na określone pakiet, więc to tylko zależy czy chcesz budować od zera czy na to co już masz.

63

No bo ten katalog "ar71xx-src" tworzy sie po wykonaniu pierwszego polecenie "make ar71xx". Czyli jesli jego spatchuje jezykiem polskim za pomoca Twoich plików i nastepnie wyjda jakies poprawki do gargoyle to rozumie ze zaciagna sie do katalogu "gargoyle" a nie do "ar71xx-src" ? I jesli pozniej znow zaczne budowe obrazow to pojdzie to szybciej bo juz katalog "ar71xx-src" bedzie stworzony i czesc rzeczy juz wykonana i tylko dojda rzeczy ktore zmienia sie w głownym gatalogu "gargoyle" tak ? Czy źle to rozumuje ?

64

Jak wyjdą nowe poprawki to ściągną się nowe źródła i ar71xx-src zostanie usunięty. Jak wyjdą nowe rzeczy w gargoyle - musisz je jako do ar71xx-src wrzucić - albo ręcznie albo rekompilując całość.

65

Czyli dodatkowe rzeczy jakie chce dorzucić bądz zmienic najelpiej robic w katalogu ar71xx-src ?  Bo nie moge za bardzo zrozumieć po co tworzy sie ten katalog ar71xx-src bo on jakby powiela te katalogi w gargoyle...

A czy kompilować obrazu można bezpośrednio z Twojego gita ? Bo ty chyba na bierząco aktualizujesz sobie swojego z gitem Eryka a u Ciebie juz np w pluginach sa wrzucone pluginy jakie nie wystepuja u ERYKa np USBreset.

66

Ponieważ, jeżeli tego nie zauważyłeś jakim cudem, gargoyle to nie jest całe środowisko openwrt. OpenWrt jest ściągane i na niego nakładane/zmieniane rzeczy związane z gargoyle. To nie są po prostu tylko dodatkowe obrazy.

Mój git nie zawiera polskich tłumaczeń. Mój git z gargoyle nie zawiera też tych pluginów o których piszesz.

67 (edytowany przez pepe_lodz 2013-08-04 13:28:11)

No wiedziałem ze Gargoyle jest jakby tylko nakładką... To w takim razie openwrt jest własnie sciągane do katalogu ar71xx-src i  w tym katalogu tworza sie wszystkie rzeczy zwiazane juz z gargoyle razem z openwrt i w tym katalogu nastepuja modyfikacje jakie juz beda w obrazie routera ?

A w katalogu "gargoyle" jest jakby tylko sama nakladka(same rzeczy nakladki gargoyle)  na openwrt ktora jest uzywana do stworzenia wlasnie katalogu "ar71xx-src"  gdzie powstaje juz openwrt zbudowane z nakładką ?

68

Tak prawdę mówią do źródła openwrt są najpierw ściągane do dl żeby później ew nie trzeba było ich ściągać ponownie. Reszta mniej więcej się zgadza.

69

Jeszcze dopytam gdzie ustawia sie strefe czasu aby byla domyslnie po instalacji w routerze wybrana dla POLSKI ?

I gdzie dodać źródła dodatków aby tez były w obrazie odrazu :
eko1
http://ecco.selfip.net/attitude_adjustm … x/packages   
gargoylepl
http://ecco.selfip.net/gargoyle-pl/atti … x/packages

70

W base-files pliku etc/config/system
W gpkg pliku opkg.gpkg.tmp

71

Dziekuje. Bede probowal moze uda mi sie cos stworzyc jeszcze raz dziekuje za dotychczasowa pomoc :-)

72

A powiesz mi jeszcze gdzie robi sie numeracje wersji ktora w GUI w status sie wyswietla ?

73

W pakiecie gargoyle w makefile jest to zaszyte.

74 (edytowany przez pepe_lodz 2013-08-04 22:07:04)

GARGOYLE_VERSION:=1.5.X (Built $(shell echo "`date -u +%Y%m%d-%H%M` git@`git log -1 --pretty=format:%h`"))
V=99
FULL_BUILD=false
CUSTOM_TEMPLATE=ar71xx
JS_COMPRESS=true

Tutaj ? I jak zmienie 1.5.10.8 itd to w statusie tez bedzie takie widoczne w GUI po zalogowaniu ?

Mam jeszcze problemy z aktualizacja gita... tzn zastosowałem patche w katalogu gargoyle i teraz chcialbym aby zaaktualizowało mi gita wiec zrobiłem polecenie
git pull
dostałem komunikat
Already up-to-date

Jednak pliki w katalogu /gargoyle/package/gargoyle i innych sa spolszczone. Nie podmienily sie na pliki w jezyku angielskim wiec jesnym zlowem to co pozmienialem zostalo i nie zaciagnelo mi plikow oryginalnych jakie sa na git. A jak zrobic aby zaaktualizowal mi to tak jak pisze zeby nadpisal mi pliki ?

75

Znów to samo - przeczytać poradnik do gita. Musisz wymusić pociągnięcie bieżącej wersji (HEAD).