1

Temat: Asus Wl-700gE i image builder ze zródeł

Witam
Od jakiegoś czasu widzę w necie ze na router Asus WL700gE ludzie instalują Backfire 10.03. Poszperałem i znalazłem opis komilacji  http://wiki.openwrt.org/doc/howto/imagebuilder

Przekompilowałem w sumie bezboleśnie z profilem pod swój router. (  make image PROFILE=WL700GE PACKAGES=" -ppp -ppp-mod-pppoe -kmod-ipt-nathelper -iptables -dnsmasq -bridge " ) Pakiety wyciąłem bo na tym routerze to standard. Z 2MB pamięci image musi być okrojony reszte doinstaluwuje się ręcznie
Pytanie czy ktoś z was się w to bawił i moze potwiedzić ze działa ?? Jak instaluje się dalej system po zaprogramowaniu tym routera ?

2

Odp: Asus Wl-700gE i image builder ze zródeł

Normalnie. Będziesz miał podstawę systemu po instalacji. Ja bym wkompilował jeszcze obsługę dysku i systemu plików oraz extroota - dzięki czemu możesz później cieszyć się gigabajtami wolnej przestrzeni.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Chyba poprzestane na czyms takim

make image PROFILE=WL700GE PACKAGES=" -ppp -ppp-mod-pppoe -kmod-ipt-nathelper -iptables -dnsmasq -bridge kmod-ide-core kmod-ide-aec62xx kmod-fs-ext3 fdisk e2fsprogs kmod-usb-core kmod-usb-uhci kmod-usb2"

Zeby na penie dodac brakujace pakiety Mieszcze sie w 2MB

Tylko ze jednak w czasie kompilacji wypluwa mi jeden błąd

ipkg_get_install: ERROR: Cannot find package udevtrigger in /tmp/OpenWrt-ImageBuilder-brcm-2.4-for-Linux-i686/build_dir/target-mipsel_uClibc-0.9.30.1/root-brcm-2.4/usr/lib/opkg/lists
ipkg_get_install:        Check the spelling and maybe run `ipkg update'.

Jednak zdaje się ze udevtrigger  mogę doinstalować pożniej

4

Dodaj udevtrigger do listy?. fdisk i e2fsprogs też nie sa niezbędne, tak samo jak usb, to możesz potem dołożyć.

5 (edytowany przez jacobi 2010-08-05 18:28:48)

No i coś nie poszło  . Po tftp -i 192.168.1.1 put nazwa pliku.trx  30 sek przerwy i reset. Po resecie mruga tylko READY. Na szczęście tftp aktywne i mozna podać stary image
Co może być przyczyną ? Wszystko poszło ładnie

6

A masz tam serial? Bo bez niego to wróżenie z fusów jest.

7

Cezary napisał/a:

A masz tam serial? Bo bez niego to wróżenie z fusów jest.

Co to jest serial ?

8

Interfejs szeregowy, rs232c wyprowadzony z płytki.

9 (edytowany przez jacobi 2010-08-05 20:25:07)

Ach ten serial. :-) Nie Wl700gE nie ma rs232

Chyba jednak widze prawdoopodobny powód. Kompilacja musi przebiegać na platformie i686. Maszyny z linuxem ktore mam nie pracują na tej platformie.
Poszukam  jakiejś liveCD i686 i spróbuje raz jeszcze

Niestety to nie to. Przekompilowałem na Fedora 12 live CD i686 . Efekt ten sam :-( Jakies pomysły ?

10

Użyć normalnego SDK, nie imagebuildera....

11

A gdzie znajdę SDK ?

12

https://dev.openwrt.org/wiki/GetSource

10.03 oczywiście Cię interesuje.

13

Pobiorę jak będę  w domu . Kompiluje się to tak samo ?

14

Nie, najpierw make menuconfig i zaznacz sobie co ma być w obrazie. Wynikowy będzie już gotowym takim który masz włożyć do maszynki.

15

Nie, najpierw make menuconfig i zaznacz sobie co ma być w obrazie. Wynikowy będzie już gotowym takim który masz włożyć do maszynki.

16

No i niestety po tej kompilacji nadal nie działa
Co ciekawe wygenerowany image na tej stronie działa http://www.wgaugsburg.de/cgi-bin/newkit … anguage=en
Tyle tylko że w czasie kompilacji wyskakują błędy i brakuje w niej kilku ważnych programów. Ale sam openwrt startuje
Nie mam pojęcia o co chodzi

17

Nie widzę tego wiec też nie wiem. Zacznij od samej podstawowej wersji, bez usb/ide itd. Zobacz czy po prostu wystartuje i czy dostaniesz się przez telnet.

18

No więc właśnie okazuje się ze gdy wkompiluje  moduły od usb i/lub ide do kernela to nie startuje image. Tylko jesli zostawie je w pakietach Openwrt startuje. Jednak wtedy nie za bardzo mam jak doinstalować  brakujące pakiety , brak obsługiwanych nośników. Nie da się nic zrobić zeby jednak były wkompilowane w kernel ?

19

Tzn po co to usb wkompilowywujesz do kernela? W modułach nie może byc jak zawsze?

Zrób podstawowy obraz z obsługą ide i extrootem, a potem doinstaluj sobie już co chcesz w modułach.

20

Cezary napisał/a:

Tzn po co to usb wkompilowywujesz do kernela? W modułach nie może byc jak zawsze?

Zrób podstawowy obraz z obsługą ide i extrootem, a potem doinstaluj sobie już co chcesz w modułach.

W dotychczasowych openwrt jakie miałem usb było w image. Dodatkowe pakiety instalowałem poprzez pendrive.

Jak już wspominałem wkompilowanie w kernel  kmod-ide-core,  kmod-ide-aec62xx powoduje ze on nie startuje.

Pobieranie modułów z internetu raczej niemozliwe. Mam DSL a to wymaga ppp , pppoe itd  nie wejdzie w  image

21

Pobierz sobie pakiety na dysk, potem przez scp prześlij na ruter, zainstaluj na dysku. Coś chyba sztucznych problemów szukasz...

22

ja zrobiłem z tego opisu
http://www.facebook.com/topic.php?topic … post57306, ale po wgraniu router nie wstaje ( nie wiem, czemu nie działa) i powróciłem do 8.09.2

23

Zanim włączy się extroot trzeba było zobaczy czy w ogóle system wystartuje bez tego...

24

Dziś sprawdzałem, obraz zrobiony z tamtego opisu nie działa, a obraz kompilowany z sdk: mruga cały czas dioda ready (na pingi odpowiada, ale telnetem nie da się wbić).

25

Udostępnił ten człowiek swój obraz, więc sprawdź.

PS. przecież masz w ruterze port szeregowy. Rozbierz sprzęt, podłącz się do niego i zobacz co jest nie tak.