1

Temat: Slow transfer from external USB NTFS drive

Hello,
I upgraded Backfire from version of 2010-06-01 to 2010-07-27. After this upgrade, when I want to transfer data from my external NTFS drive through Samba or FTP the speed is only around 150 kB/s instead of 8 MB/s, which I had earlier. What may be the cause?
Thanks

2 (edytowany przez PTYS 2010-08-03 16:31:34)

Odp: Slow transfer from external USB NTFS drive

What is your transfer to wifi ???

3

mam to samo, bardzo podobne transfery po sambie po lanie, dysk ext2.

4

The transfer is  through LAN.

5

Disconnect any voip devices...

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

6 (edytowany przez boddie 2010-08-06 12:34:23)

I don't have any voip devices connected, just the harddrive. But I found out that, if I boot into linux the transfer is quite ok around 7 MB/s. So the problem is  probably in windows.

7

I installed original firmware and everything is ok. So the error is somewhere in openwrt firmware.

8 (edytowany przez zbyszko 2010-08-08 23:58:56)

Mam identyczną sytuację.
- Zapis via ftp na pendrive via LAN spadł do około 134/150 kB/s wcześniej miałem po 8 MB/s
- Odczyt jest jak wcześniej albo nawet i szybciej bo osiągam w porywach i 18 MB/s a wcześniej o ile pamiętam miałem 13 MB/s

Podczas zapisu danych via ftp zauważyłem spowolnienie odświeżania ekranu w sesji ssh, natomiast htop pokazuje obciążenie procka na poziomie 3-5%, więc to nie to obciąża transmisję.

PS.1. Wgrane mam ostatni obraz przygotowany przez Czarka wersja externalroot.

PS.2. Samby nie sprawdzałem bo jeszcze nie zdążyłem zainstalować sad

PS.3. Dysk sformatowany jako Ext3.

Pozdrawiam

9

I have just installed latest version (8.8.) and transfer is ok again smile.

10

Yep. https://dev.openwrt.org/changeset/22545

11 (edytowany przez Polarus 2016-12-24 05:09:45)

Co by nie tworzyć duplikatów: mam problem. Pod Windowsem, przy podłączeniu do SATA dysk spokojnie wyciąga 80 mB/s, przez USB 30 (zapis i odczyt), a na OpenWRT... odczyt 3, zapis 600 kB/s.

Model: ZyXel NBG6716
Kompilacja: najnowsza z eko.one.pl z LuCI

Po chwili zapisu i analizie tego co się da zidentyfikowałem bardzo mocne obciążenie procesora - pierwsa wartość sięgała 1.22!

Ja rozumiem, że NTFS-3G jest wolny itd, ale gdzieś wyczytałem na wiki OpenWRT, że koło normy jest odczyt 8 mB / zapis 3 mB.

Gdzie może być przyczyna tak chorobliwie niskich transferów i zamulania się procka?

12

Zmień system plików na ext4. Serio, ntfs zawsze zamula router z racji tego jak jest zrobiona obsługa ntfsa.

13

Osobiście nie spotkałem się z szybkimi transferami na OpenWRT wykorzystując NTFS-3G.

14 (edytowany przez jzef 2016-12-26 03:13:18)

Polarus napisał/a:

a na OpenWRT... odczyt 3, zapis 600 kB/s.

Nie piszecie czy kopiujecie przez Ethernet czy Wifi. Specjalnie zrobiłem test kopiowania z pendrive NTFS na partycję NTFS w laptopie z Windows przez Wifi (CC 15.05.1):

• WinSCP - 380KB/s

• Firefox z vsftpd - 1.8MB/s

• Samba - 1.5MB/s

Wychodzi na to iż WinSCP jest najgorszy a najlepszy jest protokół FTP.

15

Jak byś miał router ze sprzętowym wspomaganiem operacji kryptograficznych to by wyszły całkiem inne wyniki smile

Ponad to - pomiar przez wifi mija się z celem - każdy ma swoje warunki i szybkość wtedy mówi tylko "że coś jest szybciej czy wolniej" bez konkretnej miary.

16 (edytowany przez jzef 2016-12-26 09:55:42)

Zrobiłem jeszcze jeden test, tym razem przez Ethernet 100 i wyszło mi niewiele szybciej niż przez Wifi 54 hmm

• USB NTFS OpenWrt -> switch -> router główny ADSL -> switch -> PC Windows: 2.1MB/s

• USB NTFS OpenWrt -> switch -> PC Windows: 2.2MB/s

Trochę dziwne, po kablu powinno być chyba sporo szybciej. Dodatkowy switch (router) po drodze prawie nie robi różnicy (0.1 MB/s)