1 (edytowany przez firefox 2007-07-28 17:39:46)

Temat: problem z WPA

Mam jeszcze jedno takie pytanie smile

Czy da sie cos dograc by ruter Asus WL-500gp obslugiwal WEP 256 bit, ewentualnie WPA, a nie WPA(WSK) ?

mam problem tego typu posiadam karte Digitus (oparta  na ACX 111) DN-7001g karta wg producenta obsluguje WPA. Wlasnie, ale pisza o WPA, a nie WPA(WSK), a to chyba jest roznica.

http://www.digitus.de/scripts/digdetail … DN%2D7001G

Problem polega na tym, ze jak ustawie na ruterze WPA(WSK) WPA2 próbowałem tez WPA1, to karta widzi ruter, jako siec WEP. Co z tego ze moge wybrac WPA w ustawieniach karty, ona widzi, ze ruter chodzi na WEP i nie łączy. Nokia E70 bez problemu zauwazyla ruter na WPA2 i połączyła.

Udalo mi sie zmusic dopiero karte do pracy w trybie WEP 128bit. Wtedy bez problemu widzi ruter.
Co ciekawe w trybie WEP moja Nokia nie moze sie polaczyc.

Wczesniej testowalem Nokie E70, przy udostepnianiu internetu przez ICS i polaczeniu AD-hoc WEP 128bit.
Dzialala bez problemu. Dziwne...

Opisana sytuacja dotyczy systemu Windows XP prof

Nie wiem, w tej  chwili nie mam ubuntu na laptopie by sprawdzic, 7.04 Feisty oblugiwalo te karte. I bez problemu dzialaly mi polaczenia otwarte, niestety  nie sprawdzilem tych zamknietych WEP i WPA

2

Odp: problem z WPA

WEP/WPA zalezy od binarnego zamkniętego sterownika od bradcomu. Niektórzy mają zmienną nvram wl0_wep_bit=128. Możesz ją ustawić/zmienić i zobaczyć czy będzie działać.

A czasami nie jest tak, że obsługa WPA przychodzi dopiero z service pack2 do XP? Co mi tak po głowie chodzi.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

mam Win XP SP2. Kurcze zastanawiam sie nad poszukanie alternatywnego sterownika dla windows

ze strony http://wiki.ubuntuusers.de/WLAN/Karten wiem ze moja

DN-7001G   
chipse - Ralink RT2500   

DN-7001G   
mit Modul acx_pci (acx100 v0.2.0pre8)

Nie pamietam czy pod Ubuntu chodzilo to na module acx100 czy acx111. zdaje sie ze acx111

ze strony http://acx100.sourceforge.net/wiki/WPA wiem ze acx100 na pewno nie obsluguje WPA.

ech, ten egzotyczny sprzet big_smile

sprobuje zmienic, te zmienna co podales w nvram na 256bit i czy uda mi sie polaczy WEP 256bit.

Wolalbym nie uzywac jednak WEP, bo jest niebezpieczny. Moze jedyne wyjscie to zakup nowej karty ??

4

"Normalna" karta była by dobrym wyjściem. Zawsze możesz nie szyfrować łącza, a postawić ppp lub openvpn. Kwestia tylko coi i czy będzie E70 wspierać to.

5

ciekawy pomysl z openvpn. By postawic na nim ppp. E70 z tego co wiem to VPN obsluguje. Ale musialbym poczytac jak zrobic ppp na OpenVpn

6

Nie za duzo? Samo openvpn wystarczy.  Lub serwer ppp. Wtedy nawet jak ktoś do ap sie dołączy, to i tak musi znać user/hasło/certyfikat, żeby wyjść w świat.

7 (edytowany przez firefox 2007-07-28 18:25:22)

zobacze to potem. teraz odpalilem live cd Ubuntu 7.04. dmesg |grep acx. Podaje ze mam acx111. wiec choc pod linuksem szansa jest smile  Sieciowka widoczna, zaraz sprobuje czy da sie podlaczyc do ruterka na WPA

co mialo oznaczac "nie za duzo ?" Nie za duzo pytan ? Jesli tak, to juz Cie nie mecze, i przepraszam.

8

Pytać możesz, najwyżej nie odpowiem smile. Nie za dużo w sensie połączenia razem ppp i openvpn. Jedno lub drugie. Dwa to już zbytek

(chociaż można sobie wyobrazić sytuację, że masz dostęp do ap przy pomocy wpa2/aes 256 bit, do tego łączysz się klientem openvpn i w tym jeszcze autoryzujesz się przez ppp. Ale takiej kombinacji to już chyba procek rutera nie dżwignie smile lub będzie kilka kb/s transferu)