51

Odp: Gargoyle 1.5.10.7 Nowy firewall=PROBLEM !!!

pepe_lodz czy to tak trudno zrozumieć, że każdy, kto pisze alternatywny soft, zaczął to robić, bo mu nie pasował oryginał, lub też miał inne potrzeby niż oferował oryginał, napisał, ma to co chciał, podzielił się z innymi, komu pasuje, ten korzysta i się cieszy, że ma inny wybór niż oryginał, jak ja na przykład, a poza pisaniem tego softu, to taki ktoś ma jeszcze rodzinę, pracę, hobby, potrzebę snu i wypoczynku.

Natomiast softy oryginalne pisze zawodowo za ciężkie pieniądze cały zespół programistów a i tak kolejne wersje nie pojawiaja się za często, też nie uwzględniają wszystkich życzeń userów, tez maja ograniczenia, bo gdyby nie miały, to by nie było alternatywnych softów.

cieszmy się, że mamy inny wybór, wielkie dzięki Erykowi, Cezaremu i innym zaangażowanym w ten projekt, mnie tam się podoba bo działa tak, jak powinno, mam wersję 1.5.9.6 i nie zmieniam, bo działa i ma to co mnie potrzeba

52 (edytowany przez pepe_lodz 2013-07-16 07:47:51)

Ja to wszystko rozumiem... Ale każdy dobrze wie że Gargoyle ma smietnik w sobie i nikt nie chce się zgodzić aby to poprawiać. Wszystko jest złe co userrzy sugerują. Ale ok dyskusja jest już zbędna. Temat zamknięty.

53

pepe_lodz napisał/a:

Ja to wszystko rozumiem... Ale każdy dobrze wie że Gargoyle ma smietnik w sobie i nikt nie chce się zgodzić aby to poprawiać. Wszystko jest złe co userrzy sugerują. Ale ok dyskusja jest już zbędna. Temat zamknięty.

A ja mam do Ciebie pytanie - ile byłbyś w stanie zapłacić za roczną licencję na taki soft alternatywny (załóżmy, że bazą będzie OpenWrt, ale płacisz za licencję na ekstra GUI), który spełniłby wszystkie Twoje wymagania, których ostatnio tutaj na forum pojawiło się od cholery?

54

Nie wiem bo w cenach się nie orientuje... A jak mam zapłacić kosmiczne pieniądze to łatwiej kupic porządny router z takim softem. Rozumie ze chcialbys co roku za licencje pobierac oplate ?

PS.
Tak właśnie myślałem gdzie jesteś bo coś dawno nie wtrącałeś swoich postów tongue

55

pepe_lodz napisał/a:

Nie wiem bo w cenach się nie orientuje... A jak mam zapłacić kosmiczne pieniądze to łatwiej kupic porządny router z takim softem. Rozumie ze chcialbys co roku za licencje pobierac oplate ?

Ja się nie pytam, czy orientujesz się w cenach (jak chcesz, to sobie porównaj z DD-WRT). Zadałem proste pytanie - ile byłbyś w stanie zapłacić za roczną licencję (w ramach licencji czasowej masz dostęp do aktualizacji, po wygaśnięciu licencji musisz ją przedłużyć, albo zostać na ostatnim wydaniu) oprogramowania, które spełniałoby wszystkie Twoje zamieszczane tutaj na forum potrzeby? Jeżeli nie rozumiesz tego pytania, to napisz, której części - postaram się doprecyzować.

Dlaczego od razu uważasz też, że to miałoby kosztować "kosmiczne pieniądze" i skoro twierdzisz, że łatwiej kupić porządny router z takim softem, to dlaczego jeszcze tego nie zrobiłeś, tylko męczysz się jak "koń pod górę" z Gargoyle i Erykiem? smile

pepe_lodz napisał/a:

PS.
Tak właśnie myślałem gdzie jesteś bo coś dawno nie wtrącałeś swoich postów

Przyglądam się z zainteresowaniem, z boku.

56

Nie wiem ile bym zapłacił... Ktoś kto piszę program podaje cenę a nie kupujący. Dyskusja nie ma sensu... Bo nie tego dotyczy temat.

57

pepe_lodz napisał/a:

Nie wiem ile bym zapłacił... Ktoś kto piszę program podaje cenę a nie kupujący. Dyskusja nie ma sensu... Bo nie tego dotyczy temat.

Nie wiem dlaczego się tak wykręcasz od odpowiedzi, boisz się czegoś? Ceny nigdy nie dyktuje sprzedawca... kojarzysz coś takiego jak krzywa popytu i podaży? Rzuć cenę, chcę po prostu wiedzieć, na ile wyceniasz swoje potrzeby/zachcianki/widzi mi się, których tutaj ostatnio pojawiło się wyjątkowo dużo. Co Ci trzeba przyznać, to fakt, że część z nich sam zrealizowałeś więc wiesz ile trzeba w to włożyć pracy i liznąłeś trochę doświadczenia w temacie "współpracy" nad otwartymi projektami.

No to jak, ile byś dał za roczną licencję na Gargoyle w wersji LUX, ze wszystkimi Twoimi propozycjami, z tak samo szybkim wsparciem jak tutaj na forum?

58 (edytowany przez jarek7714 2013-07-16 11:14:28)

Nie wiem czy tj. kwestia ceny aby wszystko było dopięte w projekcie-ja za DD-WRT dałem swego czasu 25euro i nie mogę powiedzieć że soft jest dopracowany. Natomiast dzięki temu oni mają kasę aby się lansować i również dogadać z producentami sprzętu (jest instalowany fabrycznie w niektórych urządzeniach, projekt DD-WRT ma udostępniane najnowsze sterowniki wifi producentów...). wink  Z komercyjnego spojrzenia to chyba na dziś najlepiej wygląda Mikrotik. smile

59

Ostatnio zaciekawiło mnie jakich mechanizmów (oprócz systemów kontroli wesji) używają developerzy firmware'u aby ustrzec się błędów w swoim oprogramowaniu i czy nie można by tego jakoś usprawnić. Np: w metodzie  Test Driven Development raz wykryty błąd/wyjątek jest dodawany do zestawu testów, przez co daje pewność automatycznego wykrycia tego błędu w przyszłości oraz "luksus spokojnej pracy" nad projektem bez obawy popsucia dotychczasowej funkcjonalności. Niestety bardzo dużym problemem w tym podejściu jest samo pisanie testów oraz powiązanie ze sprzętem (wiele odmian i modeli), co znacznie utrudnia zastosowanie tej metody w porównaniu do konwencjonalnego oprogramowania.