Temat: TP-LINK WR1043ND bricked

Cześć,

Mam problem z routerem WR1043ND. Podczas wgrywania oryginalnego softu zrobiłem cegłe. 30-30-30, failsafe, nic nie pomaga. Udało mi się podłączyć poprzez serial i dostaje z routera informacje. Niestety nie reaguje on na moje komendy, czyli 'tpl' gdy wyświetli 'Autobooting in 1 seconds'. Dioda TX na urządzeniu USB<->TTL się świeci, więc obstawiam, że to router nie dostaje komend. Kable TX/RX są podpięte dobrze - sprawdzałem odwrotnie i miałem krzaki w terminalu.

Tutaj znajduje się zrzut z terminala:

U-Boot 1.1.4 (Nov 17 2009 - 11:56:26) 

AP83 (ar9100) U-boot 0.0.11 
DRAM:  
sri 
32 MB 
id read 0x100000ff 
flash size 8MB, sector count = 128 
Flash:  8 MB 
Using default environment 

In:    serial 
Out:   serial 
Err:   serial 
Net:   ag7100_enet_initialize... 
No valid address in Flash. Using fixed address 
: cfg1 0xf cfg2 0x7114 
eth0: 00:03:7f:09:0b:ad 
eth0 up 
eth0 
Autobooting in 1 seconds## Booting image at bf020000 ... 
   Uncompressing Kernel Image ... Error: Bad gzipped data 
GUNZIP ERROR - must RESET board to recover 

Resetting... 

A tymi komendami zbrickowałem router:

mtd -r write wr.bin linux 
Unlocking linux ... 
Writing from wr.bin to linux ...  [e]Erasing mtd failed: linux

Gdzie wr.bin to najnowsza wersja softu ze strony tp-linka dla wr1043nd.

Bardzo będę wdzięczny za wszelką pomoc.

Pozdrawiam,
wert.

2

Odp: TP-LINK WR1043ND bricked

Masz tylko 1s na wpisane tpl, więc musisz trafić w to okno czasowe. Sprawdź też czy kabel jest sprawny (połącz tx  z rx i zobacz czy widzisz to co wpisujesz w terminal), oraz czy masz dobrze podłączony kabel, czy lutowanie jest ok.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Dzięki za odpowiedź.

Próbowałem wpisywać bardzo szybko przez około godziny, kopiuj-wklej też nie pomagało.

Po połączeniu TX z RX widzę komendy z terminala.

4

Więc
- albo Ci kabel "nie styka" z routerem
- albo spaliłeś wejście RX routera

5

Co w 2 przypadku - spalone RX? Przycisk do papieru? sad Wczoraj mi przyszedł z allegro i chciałem tylko zmienić soft, bo był niemiecki i skończę z cegiełą za 160zł sad

6

A mogłeś kupić ode mnie taniej smile

Niemiecki? Czyli że ktoś wgrał soft ode mnie do reanimacji? Jeżeli masz faktycznie upalony to zostaje jeszcze możliwość wylutowania flash, zaprogramowania w zewnętrznym programatorze i wlutowania znów. M.in. pepe2k się tym zajmuje.

7

Aha, to nie wiedziałem. Całe pudełko i instrukcje są niemieckie, więc pewnie sprzedawaca z allegro stamtąd go sprowadzał.

Dzięki, odezwę się do pepe2k przez PW.

8

wert120 napisał/a:

Wczoraj mi przyszedł z allegro i chciałem tylko zmienić soft, bo był niemiecki i skończę z cegiełą za 160zł sad

Masakra, że są chętni dziś kupować ten router za taką kasę z niepewnego źródła (dziś tj. nie lada gratka dla sprzedawców aby się pozbyć leżaków magazynowych za cenę ok. 200zł, mając o wiele bardziej wydajne jednostki w nie wiele wyższej cenie). Masz farta bo jest dobre, tanie wsparcie techniczne ze strony @pepe2k (proponuję zamówić sobie jeszcze RAM mod 64MB).

9

Jestem kompletnie zielony w temacie hardware, ten router polecil mi znajomy, poczytalem opinie i wydawal sie w porzadku. Na przyszlosc bede wiedzial, zeby pytac specow przed zakupem. smile