Temat: WR1043ND - dwie osobne sieci?

Witam, chciałbym sobie podzielić telewizję IPTV, tak jak opisane w tym temacie. Jest jednak pewien problem, ponieważ nie mam telewizji i internetu w jednym kablu, tylko w dwóch, które wychodzą z modemu dostawcy. Pod VLAN1 jest internet, nietagowany. Pod VLAN2 jest telewizja, również nietagowana.
Czy jest możliwy podział i jednego i drugiego za pomocą jednego routera? Czytałem o multiwan, z tym że to podobno może pracować jako równoważenie obciążenia lub failover. Da się to skonfigurować w taki sposób, żebym miał 2 porty WAN (pierwszy to normalne WAN, a drugi to LAN przerobiony na WAN) na internet i telewizję, i żeby one pracowały równocześnie, niezależnie od siebie? Czy wtedy już potrzebuję drugiego routera?

TP-Link TL-WR1043ND V1, OpenWRT Chaos Calmer 15.05.1

2

Odp: WR1043ND - dwie osobne sieci?

Widziel sobie ze switcha jeden z portów i podłącz do niego ten drugi kabel. I masz gotowe, teraz co z tym zrobisz to już od Ciebie zależy - możesz to wpuścić w swoją lan, wydobyć następny port i podłączyć TV (choć to bez sensu bo możesz bezpośrednio) itd.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez jaros1024 2013-07-11 15:16:47)

Coś chyba robię źle, bo chcąc zrobić ten dodatkowy WAN w miejscu LAN1, do /etc/config/network dopisałem:

config switch_vlan                                
        option device 'rtl8366rb'
        option vlan '3'          
        option ports '1 5t'

oraz

config 'interface' 'wan_iptv'
    option 'ifname' 'eth0.3'
    option 'proto' 'dhcp'

i kiedy podpinam kabel do tego nowego WANu to nie ma wtedy internetu. Oczywiście port 1 wyrzuciłem z VLAN internetu.

TP-Link TL-WR1043ND V1, OpenWRT Chaos Calmer 15.05.1

4

I restart. Wtedy zobacz czy na eth0.3 dostałeś adres ip.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.