Temat: Jak zainstalować DLNA w najnowszym Gargoyle 1.5.10.6 ?

Witam serdecznie, czytam, czytam i nie mogę doczytać ....
Drodzy użytkownicy, koledzy
W jaki sposób mam doinstalować "widoczne" dodatki w Gargulcu, jeśli po kliknięciu <instaluj> nic się nie dzieje.
zależy mi głównie na DLNA Support oraz SMS Support ? - pytanie może banalne ale po co są opcje, które nie działają ? sad

2 (edytowany przez m80 2013-07-06 13:44:34)

Odp: Jak zainstalować DLNA w najnowszym Gargoyle 1.5.10.6 ?

1. Sprawdź czy masz połączenie z netem
2. Odśwież listę dodatków

Co do DLNA to najpierw musisz zainstalować minidlna za pomocą opkg a później dodatek z GUI

3

m80, niestety to przerobiłem z biegu :-) ...

4

Zależy też gdzie to chcesz instalować - we flash ? Ile masz wolnego miejsca w systemie ? czy nie pora "rozejrzeć się" za extroot jak i o ile masz usb (nie piszesz w ogóle jaką masz machinę) ? zastosowałeś porady obsego co do opkg ?

5

Jakby tu powiedzieć, moja dziedzina to elektronika, programowaie itp. ale nie w linuxie :-( wg nie kumam o co chodzi z tym opg i nie wiem jak zainstalować DLNA, stąd prośba o pomoc... :-)

6 (edytowany przez build000 2013-07-06 17:13:18)

Kieruj się za linkiem podanym od m80 i wczytaj się dokładnie w cały wątek podążając za kolejnymi linkami (taka w sumie piramidka). opkg to nic innego jak systemowy instalator pakietów zarówno tych lokalnych (są pewne ograniczenia jak wczytasz się w temat) jak i tych zdalnych (podobna uwaga jak przed chwilą w poprzednim nawiasie w tym zdaniu).
Pewne podstawowe podstawy niestety trzeba sobie przyswoić chociażby z tej prostej przyczyny/yn, że:
1) nie wszystko można swobodnie instalować, usuwać, i.t.d. (np. ograniczenia pojemności flash, zmienione uwarunkowania gpkg - nowej i autorskiej wersji opkg - autor ten sam co gargulca, i.t.d.)
2) często (szczególnie przy starcie projektu jakiegoś pluginu - tak jest właśnie z dlna) nie wszystkie błędy, uwarunkowania, funkcjonalności są od razu rozwiązane
3) oprogramowanie jest z natury rzeczy typu "in progress"
4) z wersji na wersję samego gargoyle nie wszystkie modyfikacje, i.t.d. działają tak samo i w ten sam sposób
5) dodatkowo wersje obrazów obsego gargoyle też różnia się od bazowego gargoyle oraz to co proponuje obsy jako dodatkowe pluginy najlepiej "przyjmuje się" na jego obrazach *PL*, czyli obsego (to chyba oczywista oczywistość).

Będąc elektronikiem jak zresztą spora część tutejszych użytkowników forum opanowanie takich banałów ( takimi się później wydają po ogarnięciu tychże podstaw - wiadomo: autopsja ) zajmuje niewiele czasu. Pomyśl, że są osoby bez żadnego przygotowania technicznego (np. poloniści i/lub generalnie humaniści i lingwiści) i mają znacznie ciężej i trudniej i jakoś to ogarniają.
Skąd zacząć ? wiadomo: http://eko.one.pl/

7

Kombinujecie, a odpowiedź jest w wątku obok. Zainstalować ręcznie opkg i samo minidlna które od konkretnej wersji kernela zależy.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

8

Kolega przed chwilą zadał pytanie co to jest "opk" a jeszcze za moment zapyta "w wątku obok - czyli gdzie ?". Robi wrażenie początkującego, z którego to powodu usprawiedliwiam to swoje przydługie trucie.

9

Raz że nie zainstaluje jak extroota nie zrobi bo minidlna z zależnościami jest duże. Jak to już zrobi to po zalogowaniu się przez ssh:

opkg update
opkg install opkg
opkg install minidlna

10

Więc i ja obsy przy okazji zapytam skoro jest ku temu okazja - czyli nie istnieje żaden Twój build gargoyle-pl (chodzi o dostępne maszynki z możliwością instalacji gargoyle) w której jest wystarczająca ilość miejsca we flash, że ów minidlna z zależnościami się zmieści w pozostałej ilości wolnego miejsca w systemie ?

11

W sensie czy buduję obrazy domyślnie z DLNA - nie. Jak już to da się tylko dla maszynek które standardowo mają więcej niż 8MB flash, czyli parę sztuk.

12 (edytowany przez build000 2013-07-06 18:10:02)

Czyli faktycznie po mimo, iż by mi się zmieścił to i tak nic mi po tym w kontekście pluginu do minidlna skoro pliki logów i baza danych zeskanowanych plików zgodnych z dlna jest i tak i tak na zewnętrznej pamięci masowej. Z innej znów strony oraz z punktu widzenia pragmatyzmu co niby miał bym skanować w niezmiernie małej przestrzeni pozostałego wolnego miejsca - chyba że kilka jakichś fotek (fakt - bez sensu) ? Oczywiście to było pytanie retoryczne.
big_smile

13

Mój plugin i tak jest "zrobiony" zgodnie paskudną ideologią gargoyle - czyli nie będzie opcji jak nośnika zewnętrznego nie będzie podłączonego. Tak jak dla samby i reszty towarzystwa.

Choć osobiście uważam że ten plugin to poroniony pomysł - powinien być po prostu checkbox do odklikania przy dodawaniu nośnika tak jak dla NFS/CIFS/FTP, a nie osobna zakładka do tego.

14

koledzy dziękuję za wyjaśnienia i sugestie, reasumując plugin jest ale tak naprawdę nie wiadomo po co i bez nośnika zewnętrznego nie zadziała. Mam podpięty dysk 2.5" 500GB  z filmami mam też TV 60" z funkcją DLNA i file server NMH300 z którego "widać" wsio natomiast z dysku podpiętego pod router można oglądać z poziomu (sieci) komputerów (win7_64bit) natomiast sam TV już nie widzi plików/filmów czyli DLNA... Jest jakaś prosta opcja aby to zmienić ?

15

A w ogóle minidlna widzi materiały?

16

nie potrafię tego minidlna zainstalować, boję coś skopać sad

17

W poście 9 masz odpowiedź. Jest też cały poradnik o tym: http://eko.one.pl/?p=openwrt-dlna

Boisz się to po prostu nie instaluj i tyle.

18

czy mając MR3420V2 z Gargoylem 1.5.9.6 z zainstalowanym extrootem i minidlna (działanie to loteria, raz TV Samsung widzi, raz nie - ale to wiadomo) mogę doinstalować
http://ecco.selfip.net/gargoyle-pl/atti … ar71xx.ipk?
i będę miał tę zakładkę w menu?

19

Tak.

20

ok jadę....... mam jeszcze banalne pytanie i nie będę więcej męczył: skąd mogę pobrać opkg ?

21

http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?pid=73553#p73553

22 (edytowany przez unperson 2013-07-07 22:08:26)

Panowie WIELKI SZACUN :-) bardzo dziękuję za pomoc.
Działa aż miło.
Mam tylko jedną uwagę, po zainstalowaniu DLNA pliki na dysku routera przestały być widoczne przez komputery
jako pliki w katalogach, są widziane jako ikony filmów (tak jakby brak samba), nie można zrobić aby działało DLNA i dostęp
do plików po samba ?
Czyżby albo DLNA albo dostęp SMB ?

23 (edytowany przez marczelo 2013-07-07 22:55:58)

unperson napisał/a:

Panowie WIELKI SZACUN :-) bardzo dziękuję za pomoc.
Działa aż miło.
Mam tylko jedną uwagę, po zainstalowaniu DLNA pliki na dysku routera przestały być widoczne przez komputery
jako pliki w katalogach, są widziane jako ikony filmów (tak jakby brak samba), nie można zrobić aby działało DLNA i dostęp
do plików po samba ?

Witam masz tu na przyszłość polecenia do opkg

rm /bin/opkg
wget http://ecco.selfip.net/test/opkg -O /bin/opkg
chmod 755 /bin/opkg

minidlna

opkg update
opkg install minidlna

uci set minidlna.@minidlna[0].enabled=1   
uci add_list minidlna.@minidlna[0].media_dir=/mnt/sda1   
uci set minidlna.@minidlna[0].db_dir=/mnt/sda1/_minidlna 
uci set minidlna.@minidlna[0].log_dir=/mnt/sda1/_minidlna   
uci commit minidlna     

Po tym robisz

reboot

LUB

reboot -f

I masz wszystko smile i smile

POKAZOWY PRZYKŁAD NIŻEJ!

media_dir=A,/mnt/hdd/pliki/Muzyka
                                                                                                     media_dir=V,/mnt/hdd/pliki/Wideo
                                                                                                     media_dir=P,/mnt/hdd/pliki/Zdjęcia

PS. U MNIE CHODZI ZAWSZE CZY NA LuCI CZY NA "Gargulcu"

opkg install http://openwrt.pl/dl/pakiety/libffmpeg_ … ar71xx.ipk --force-overwrite

polecenie na problem z kodekami!!! I FILMEM W TV SMART!

pozdrawiam.

Podejmę się naprawy ruterów TP-Link od WR1043 -MR3420 i pozostałe modele kontakt na private! smile i smile

Obrazy do ruterów są mojej Kompilacji i z nich korzystam i mam własne pakiety na dzień obecny są to BB  i Gargulec big_smile i big_smile

24

@unperson: dlna nie ma nic wspólnego z sambą. Inny protokół. Jeżeli sam czegoś nie pozmieniałeś to nic się z tym nie dzieje.

25

unperson napisał/a:

po zainstalowaniu DLNA pliki na dysku routera przestały być widoczne przez komputery
do plików po samba ?

Może koledze chodzić o sposób wyświetlania zawartości DLNA, czyli dokładnie o zdefiniowanie parametry root_container w /etc/config/minidlna.

Kiedy linia w tym configu wygląda tak :

option root_container 'B'

to wtedy wszystkie pliki w udostępnionych katalogach są wymieszane i dostępne bez potrzeby wchodzenia do dodatkowych katalogów.

Kiedy linia w configu natomiast wygląda tak :

option root_container '.'

to wtedy widzimy katalogi Video, Music, Pictures w których to są nasze pliki w zależności od ich rodzaju.