1

Temat: Wi-Fi Scheduler w obrazach z LuCi 1.5.10.5

Czy Wi-Fi Scheduler "pilnuje" wyłączonego Wi-Fi cały czas? Zauważyłem, że nie da się w tym czasie ręcznie (przyciskiem) włączyć Wi-Fi tzn, włącza się, dioda mruga kilka razy i wyłącza się. Na Gargoyle mogłem sobie włączać kiedy miałem potrzebę bez takich dziwnych zachowań.

Wally

2

Odp: Wi-Fi Scheduler w obrazach z LuCi 1.5.10.5

A włączyłeś w ogóle wifi w konfiguracji?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Tak, zanim skonfigurowałem schedulera wifi było włączone. Czy ma znaczenie, że włączone było tylko radio 2.4 (na tym radiu włączony główny AP, wyłączony AP gościnny) a 5 wyłączone?

Wally

4

A nie wiem, nigdy nie sprawdzałem jak on działa z dwoma radiami. Na 1043 i 3020 zachowywał się poprawnie, tzn włączał po naciśnięciu itd.

5

Popatrzę jeszcze wieczorem, czy po włączeniu wszystkiego będzie działać.

Wally

6

No i dziwy: nieważne które radio włączyłem przycisk nie działał - do restartu. Po restarcie rutera nagle wszystko automagicznie zadziałało. Zobaczymy po kilku dniach.

Wally

7

A to przez /etc/config/system jest robione, więc wygląda tak jak byś miał tam coś usunięte a nie zacommitowane.

8 (edytowany przez Wally 2013-07-08 11:20:22)

Wally napisał/a:

No i dziwy: nieważne które radio włączyłem przycisk nie działał - do restartu. Po restarcie rutera nagle wszystko automagicznie zadziałało. Zobaczymy po kilku dniach.

A jednak wi-fi scheduler mocno pilnuje smile (działało, bo scheduler sie nie przeładował)

user.notice root: wifi_schedule: wifi is disabled 1_11 and wifi is on, turn off

W Gargoyle jednak nie było to tak rygorystyczne i można było sobie przyciskiem włączyc.

Wally

9

Bo w luci jest to kiepsko zrobione przez skrypt który lata w tle i sprawdza stan. Człowiek który to pisał lekko nie pomyślał.

10

Czyli trzeba "nawrocic" sie na Gargoyle... smile

Wally

11

Możesz napisać "poprawny" skrypt...