1 (edytowany przez bbecelewski 2013-07-06 21:11:07)

Temat: 1043 + modem e3276 + resety + zwiechy

Witam
zacząłem się bawić w podłączanie E3276
wykonałem trzy skrypty które znalazłęm w Topicu o Modemach
Wersja systemu obecnie najnowsza 1.5.10.6
Router załapuje sygnał, łączy się z netem pochodzi chwile i się restaruje
restartuje się do takiej postaci że swieci sie tylko jedna dioda power, modem mruga i nic więcej się nie dzieje
Podpowiedz ktoś gdzie co wejść żeby dobrze zrobić
PS brak możliwości ściągnięcia pliku aktualizacji kmod-usb-net-ncm (chyba że on jest już zainstalowany),
oraz szukałem na forum podobnego tematu ale nie mogłem doszukałem się nigdzie odpowiedzi.

2 (edytowany przez Eneen 2013-07-06 21:25:43)

Odp: 1043 + modem e3276 + resety + zwiechy

http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?pid=79110
Jednak problem nie został rozwiązany

3

Eneen napisał/a:

Jednak problem nie został rozwiązany

Problem wręcz jest od lat znany i rozwiązany (występował na modemach E1820, E372, E398, E3276...)-wskazany dobry, wydajny w zasilanie aktywny HUB USB. W nowych obrazach firmware od Cezarego dla routerów z 8MB flash nic nie trzeba doinstalowywać, wystarczy tylko skonfigurować router.

4 (edytowany przez Eneen 2013-07-06 22:45:14)

jarek7714 jednak gdzieś znalazłem temat i nie mogę go teraz odgrzebać, gdzie był aktywny hub usb i nadal ten problem występował. Poza tym bander napisał, że miał to samo na 3420, który jest już przystosowany przynajmniej teoretycznie do modemów 3G...

5

Eneen napisał/a:

był aktywny hub usb i nadal ten problem występował. Poza tym bander napisał, że miał to samo na 3420, który jest już przystosowany przynajmniej teoretycznie do modemów 3G...

Z hubami USB to nie jest tak łatwo-jest ich cała masa a nie wiele współpracuje prawidłowo. To że MR3420 jest dedykowany do współpracy z modemami 3-4G nie zmienia faktu że jest to produkt w klasie econo i jeżeli stawiamy mu określone wymagania to musimy doinwestować, nie trzeba udawać Greka-a jak nam nie pasuje to jest b.dobry produkt np. Dovado Tiny za cenę x3. Poza tym akurat MR3420 użytkowałem ponad 1,5roku (rok z aktywnym hubem usb) , cały czas z Gargoyle, modemami E1820/E367/E398 i nie miałem nigdy problemów z restartami etc. wink

6

I na dodatek żadnych skryptów się nie robi - wszystko już jest w gargoyle, trzeba to tylko włączyć z konsoli.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

7

Problem restartów u mnie dotyczy modemów E3276, E173 oraz ZTE MF669, czyli to nie kwestia skryptów.

8

Zasilanie.  Kup sobie porządny hub aktywny z własnym zasilaniem i wtedy testuj.

9

Chyba nie mam wyjścia.
Cezary, przypominasz sobie może czy ktoś zgłaszał ten problem na WDR3600?

10

Czyli co jedynie dodatkowe zasilanie z hub- usb i wszystko lata tak ? Macie jakies godne polecenia huby jestem obecnie teraz za granica i jedyny sklep elektroniczny jaki mam to media markt wiec musial bym cos znalezc z ich gamy artykulowej

11

Musisz po prostu kupić i sprawdzić. Z hubami jest pełne losowanie.

@Eneen: co zgłaszał, problem z zasilaniem? Nie. Co więcej, u mnie chodzi bez huba i mr3020 i mr1043 i wdr3600, ale mam bardzo silny sygnał, więc modem się nie męczy.

12

Dzieki za pomoc
cos tam zaczelo dzialac ale...
to samo po kilku minutach pracy wylancza sie badz resetuje
tak jak by cos go eszcze gryzlo
powiedz mi Cezary potruje troche kufer
jak dojsc do wylaczenia uslug
albo czy masz gdzies jakichs almanach polecen pod linux
tego jest multum ale znalezc ten dobry jest cholernie ciezko
Dzieki z gory za pomoc

13

W faq jest link. Ale to na tyle ogólna wiedza że musisz czytać, czytać i testować live smile

14

mam E3276 +wr1043+ gargoylyne od miesiąca, trochę eksperymentowałem bo się zawieszało lub zrywało połączenie na ułamek sekundy przy mocnym obciążeniu łącza(to raczej wifi)
od czasu jak przeniosłem wszystko na poddasze co poprawiło sygnał LTE (70%-90%) i z pomocą przedłużacza USB wszystko optymalnie ustawiłem działa dużo lepiej-wifi i lte. (teraz działa ponad 4 dni bez ingerencji)
testowałem z hubem Logilink UA0085 ale nic nie pomagało. Kluczowa, jest moc sygnału LTE i wifi.

TL-WR1043ND + Huawei E3276 + Plus GSM

15

kuchar napisał/a:

od czasu jak przeniosłem wszystko na poddasze co poprawiło sygnał LTE (70%-90%) i z pomocą przedłużacza USB wszystko optymalnie ustawiłem działa dużo lepiej-wifi i lte. (teraz działa ponad 4 dni bez ingerencji)

To jest rozwiązanie doraźne, normalną sytuacją jest że przy bdb zasięgu modem mniej pobiera energii, można by powiedzieć że ten router wystarczy położyć pod nadajnikiem i będzie działał prawidłowo-nie bo wystarczy go docisnąć dużą ilością ściąganych-wysyłanych danych i się wysypie. wink