Temat: TL-WR1043ND restart po uzyskaniu połączenia

Cześć. Potrzebuję waszej pomocy gdyż mój router odmawia posłuszeństwa. Sprzęt jak w temacie, soft aktualny od Cezarego. Router działał sobie bez problemu od bardzo długiego czasu. Niedawno zaczął się restartować. Doszedłem, że robi to po uzyskaniu połączenia z Internetem. Jak tylko jest połączenie, to jest ono może przez 5 sekund i następuje restart. Po odłączeniu modemu restartów brak. Co może być nie tak? Sprzętowo nie powinno być nic źle, zasilacz jest OK, kondensatory w środku OK.

Modem: Huawei HG8245Q2  (Servire.net)
Router: Xiaomi AX3000T,          Soft: OpenWrt 24.10-SNAPSHOT r29077-f415748

2

Odp: TL-WR1043ND restart po uzyskaniu połączenia

toż to jakaś plaga jest big_smile ludzie już to zgłaszali. Ja miałem dokładnie to samo. Działało bardzo długo ładnie pięknie aż do pewnego dnia. U mnie pomogło zaoranie wszystkiego i postawienie systemu od nowa. Zmieniłem przy okazji pendrive z extroota na nieco lepszy, bo ten za 20zł obawiam się mógł być winowajcą całego zamieszania. Bo bez extoota wtedy router mi działał.
http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=5913
http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=5916

3 (edytowany przez pablo.see 2013-04-23 13:23:05)

Ja exroot nie mam. Postawię system na nowo i zobaczę, bo lepszego pomysłu na ten problem nie mam.

Edit:
Ponowna instalacja systemu (factory, nie upgrade) załatwiła sprawę.

4

no to jak to nie był extroot to ciekawi mnie co się dzieje, skoro jest już nas kilka osób którym to się zdarzyło

5

Myślałem że to przez kończący się transfer router z modemem świrował ale miałem to samo. Obecnie transferu brak więc router odłączony stoi. Ale gargoyle miałem nie najnowsze tylko 1.5.9.6 chyba

6 (edytowany przez pepe2k 2013-04-23 16:12:23)

Zdarzyło mi się to do tej pory ze 2-3 razy. Objaw identyczny - nagle router (1043ND) zaczął się w kółko restartować jak tylko modem z kablówki przydzielał mu IP. Zawsze pomagało wrzucenie nowej wersji Gargulca i problem znikał...

7

I ciekawe co jest problemem.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

8

wiosna smile
zrobiło się cieplej.U mnie świrował port wan przeprogramowałem na inny port fizyczny i jest ok.

9

Ja co prawda problemów nie mam ale doczepilem sobie wentylator do TPlinka;)

RB760iGS + RB260GS / Ryzen 5 2660 / 16G DDR4 / MiniITX - Inea 1G (https://i.imgur.com/TLbJVDw.png)
RB951-2HnD / Celeron J1900 / 4G DDR3 / MiniITX - Satpol 100M

10

Kilka dni temu miałem to samo. na jakiś czas pomógł upgrade no najnowszej wersji ale od wczoraj padło mi zupełnie wifi. Przy stawianiu się routera dioda od wifi zapala się ale później gaśnie i nie ma wogóle wifi. resety nie pomagają.

11

Też to przerabialem, wydaj komende bodajze wifi w putty i zaskoczy.

12 (edytowany przez kamillo 2013-04-25 16:32:25)

no to już jakieś jaja są. Dziś padł mi drugi TP Link 1043 w dokładnie ten sam sposób. Z tym że ten o zgrozo pracował od listopada zeszłego roku. Nic na nim nie grzebałem a jego ostatni restart był 27 dni temu. Rano wstałem i nie działał telefon z VOIP, internet był. Więc zrobiłem restart wszystkiego. Po restarcie TP Link już nie wstaje z WAN-em, tylko bez... Aha i nic tutaj nie pomaga przestawianie switcha na inny fizyczny port. Zawsze jak dostatnie internet na WANie niezależnie skąd to sie restartuje
Wersja gargoyle na tym co teraz padł: 1.5.8.3 (r34302), by obsy

13 (edytowany przez hanti 2013-04-25 17:14:25)

musisz znow reinstall robic big_smile
u mnie na szczescie ciagle dziala

14

Przy takich cenach tp-linków i ich oprogramowaniu nie ma co narzekać. Router robi dobrą robotę. Mam nadzieję, że choroba wściekłych tp-linków nie wróci.

15

W poniedziałek miałem taką akcję z 3220 - czeski film. Po uruchomieniu systemu bez extroota a potem z extrootem zaczęło działać. Straciłem kilka godzin na próbę skapowania o co poszło ale do tej pory to dla mnie jedna wielka niewiadoma neutral

16

Hm... a ja mam wrażenie, że problem leży gdzieś w USB. Bo dzisiaj przy wpiętym czystym pendrive (jedna partycja FAT32) zaraz po załadowaniu Gargulca mam od razu reset. I tak w kółko, ale tylko z dwoma pendrive'ami. Trzy inne działają bez problemów.

17

Z usb to w ogóle jest, sam chipset ma z tym problemy.

18

zasilanie usb ? czy filtracja ?

19

pablo.see a Ty miałeś coś wpięte w USB? bo pisałeś że działo Ci się to bez extroota. U mnie to za każdym razem było z extrootami, ale po formacie tych samych pendriv'ów i postawieniu wszystkiego od nowa śmigają normalnie. Zobaczymy jak długo...

20

Miałem podpięty przedłużacz USB, hehe.

21 (edytowany przez Eneen 2013-07-05 15:17:16)

Otwierając stary temat, Pablo, po factory restarty całkowicie zniknęły i nie wróciły? Zastanawiam się po prostu nad wymianą routera i muszę zdecydować czy walka dalej ma sens, szczególnie, że w nocy nie mam restartów... Sugestia Cezarego byłaby również bardzo wartościowa.

22

Ostatnio mialem taki sam problem na mr3420 v2. Polaczenie przez modem usb z Aero2 i nagle restart.

23

Zasilanie...

24

nie jest to zasilanie.
Wgranie na nowo gargulca rozwiazalo problem.

25

No i niby co to miało zmienić? smile Przecież pod spodem nic się od dawna nie zmieniło.