Temat: jak wykonać z dwóch routerów jedną wspólną sieć Lan

Witam
Czy jest możliwość wykonania jednej wspólnej sieci Lan z dostępem do drukarek, komputerów, jednym ssid dla obu routerów.
Tzn. router 1043 Gargoyle PL udostępnia inernet, przydział IP to np. 192.168.105.102-150, a następnie podłączony w oddalonym pomieszczeniu drugi router 740 Gargoyle PL podłączony po kablu Lan (bo WiFi odpada). Chciałbym aby np. router 740 np. miał adresy po udostępnieniu internetu z dalszej puli np. 150-199 czy to po kablu czy to po wifi o tym samym ssid.
Nie wiem czy jest to zrozumiałe, ale ogólnie mówiąc aby urządzenia w sieci się wzajemnie widziały.

Pozdrawiam

2

Odp: jak wykonać z dwóch routerów jedną wspólną sieć Lan

740 podłącz kablem do portu lan, wyłącz na nim dhcp i ustaw mu na lan IP z tej klasy co 1043

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Wszystkie adresy IP będzie przydzielał DHCP na 1043, więc raczej w prosty sposób nie osiągniesz takiego podziału, że urządzenia podłączone do routera 1043 będą miały adresy od 102 do 150, a urządzenia podłączone do 740 od 151 do 199. Można to osiągnąć przypisując stałe IP do adresu MAC każdego z urządzeń, ale pytanie po co?

Wydaje mi się, że Gargoyle ma opcję używania portu WAN jako LAN (nie sprawdzę tego teraz, bo nie jestem w domu), więc jak włączysz tą opcję, to możesz podłączyć kabel biegnący z 1043 do tego właśnie portu a niekoniecznie do LAN - zyskasz w ten sposób jeden port sieciowy więcej.

Sam stosuję rozwiązanie zwiększenia zasięgu sieci wifi w domu, ale przy użyciu 1043 i 3600, z tym, że mój 3600 pracuje jeszcze na OFW. Mam to samo SSID i takie same hasła dostępu do wifi na obu urządzeniach lecz inne kanały (jedni zalecają, by kanały były te same a inni wręcz przeciwnie). Póki co działa prawidłowo smile

4

W takim razie na 740 zrób bridge wan z lanem, wywal automatycznie generowane reguły firewalla i zablokuj ruch na portach 67-68 na wanie.

5

mam jakieś problemy z  konfiguracją ?
rozumiem że w routerze 740 ustawiam " most bezprzewodowy/przekaźnik "
następnie ustawiam " IP mostu " czyli np 192.168.105.120,
następnie maska podsieci 255.255.255.0, następnie ??? i tu pierwsze pytanie,
" Adres IP AP/Bramy czyli: 192.168.105.1,
wyłączam DHCP na LAN ,
port WAN zmieniam na LAN i tam podłanczam kabelek z routera 1043 z internetem,
co z serwerami DNS ??? powiedzmy, że brama jako DNS czyli 192.168.105.1
Jak wygląda sprawa dalej z siecia WiFi: dlaczego mam połączyć się z wifi, jak chce aby z kabelka czytał internet
ogólnie mówiąc nie mam internetu na roterze 740 , czy dobrze ustawiam ? w dobrym kierunku idę ?

6

Słowo "bezprzewodowy" coś mówi? Jeżeli podłączasz kabelkiem to nie robisz tego w taki sposób. Napisałem już - wyłącz wan i  dhcp, ustaw ip z tej samej klasy. podłącz go pod lan.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

7 (edytowany przez wiesmac 2013-06-30 22:54:19)

ok, działa, dzięki Cezary
(zgubiły mnie słowa napisane przez kolegę dragon..tzn. WAN jako LAN)