1

Temat: Zdalny dostep + dysk ftp

Chce dostac sie zdlanie do swojego routera z innego miejsca i teraz po kolei:

1: W przegladarce jak sprawdzam mam adres IP: 91.218.X.X
2:Od dostawcy dostaje w kablu IP 192.168.x.x
3: W domu mam router z adresem IP: 192.168.12.X
Dostawcy powiedzialem ze chce miec zdalny dostep do kompa i zeby przekierowal porty, dostawca powiedzial mi, ze z adresu 91.218.x.x bezposrednio skieruje na adres 192.168.x.x, ktory mi przydzielil i ktory ja widze w routerze ze dostaje od niego.

Prosze powiedzcie i wytlumaczcie lopatologicznie co i jak musze zrobic, bede szczerze wdzieczny smile

2

Odp: Zdalny dostep + dysk ftp

w przeglądarce wpisujesz 91.218.X.X:yyyy  gdzie yyyy to nr portu który przekierował Ci dostawca na twój router.

TL-WR1043ND: HDD-USB, extroot, LCD, Pilot, MP3 - Radio Player, NAS, Torrent, FTP, Sterowanie głosem, Komunikaty Głosowe, Termometr, PowerSwitch - Sterownik oświetlenia, Budzik, LTE - ODU IDU 200
Raspberry Pi + HDMI-VGA + Lcd Controller + Lcd z laptopa = Pogodynka smile

3

A jakie porty powinny być otwarte, sprawdzałem i widzę że mam tylko 80 i 443, ale to nic nie daje

4

Wystarczy. Teraz postaw coś co udostępni zawartość dysku przez www. Może to być zwykły katalog plików, może być coś jak ala manager plików napisany w php czy kobyła typu owncloud.

Żebyś widział ftp potrzebujesz co najmniej port 21.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

mam w router wpiety pendrive, jak wpisuje lokalny adres routera w chromie to widze w chromie te pliki, ale jak wpisuje adres
91.218.x.x: (80:443 czy inne) to w chromie wyskakuje komunikat "Ups! Przeglądarka Google Chrome nie mogła się połączyć ze stroną "

6

A co wpisujesz w chrome że widzisz pliki?

7

ftp://192.168.X.X/

8 (edytowany przez Tanan 2013-06-25 22:48:30)

dostawca powiedzial mi ze przekierowal z adrsu publicznego 91.218.x.x caly ruch na adres jaki on mi przydziela czyli 192.168.x.x, czy to oznacza ze powinienem miec otwarte wszystkie porty i po wpisaniu adres 91.x.x.x z nr obojetnie ktorego portu, np 23 powinienem miec dostep do swojego rutka lub po wpisaniu 21 dostep do dysku ftp?

9

Tak. Więc abo Ci nie przekierował (pisałeś ze tylko 80 i 443), albo nie otworzyłeś ftpa na wan.

10 (edytowany przez Tanan 2013-06-25 23:33:34)

sprawdzałem na stronie do skanowanie portów http://www.canyouseeme.org/  i tam widzi ze dla adresu 91.218.x.x otwarte są porty 80 i 443, a co z IMAP itd, czy to możliwe że tylko te 2 są dostępne?

Posiadam router NETGEAR NDR3700v2 z wgranym Gargoyle 1.5.9.6 (r35839), by obsy, włączyłem zdalny dostęp do FTP z WAN
  i zaznaczyłem opcję Zezwalaj na tryb pasywny z WAN na portach   50990 - 50999

czyli reasumując powinienem wpisać w przeglądarkę ftp://91:218.X.X:21 i powinienem mieć taki sam dostęp jak wpisując w domu adres mojej lokalnej sieci ftp://192.168.X.X:21 ??

Sory za takie pytania, ale nie wiem czy ja jestem tak tępy, czy gościu wciska mi kit, że niby mi przekierował ten adres a tego nie zrobił.

11

Tak jest. Tak samo jak włączyć możesz "zdalny dostęp przez ssh" i powinieneś się dostać.

12

ok, dzila, tylko ja z mojego kompa nie moge wejsc, inni moga wejsc na router smile

Ale teraz pytanie o dysk, mam podlaczonego pena, i ustawiony jako dysk sieciowy, nazwany SIECIOWY z mojego kompa lokalnie moge wejsc przez przegladarke wpisuje ftp://192.168.x.x/SIECIOWY wpisuje login i haslo, loguje sie i widze 2 foldery w ktorych sa np fotki, a jak podalem kumplowi adres zewnetrzny i sie zalogowal na moje ftp z zewnatrz to nic nie widzial, co musze zrobic zeby cos widzial?

13

Ustawić jeszcze tryb pasywny (to się w gui klika). I takiego trybu on ma używać.

14

Zezwalaj na tryb pasywny z WAN na portach? to jest to? A jak ma włączyć używanie tego trybu jak wchodzi przez przeglądarkę?  Czy na ty serwerze mogę postawić swoją stronę www?

15

Przeglądarka domyślnie chyba ma tryb pasywny. Możesz postawić jak chcesz, co skonfigurujesz to będzie.

16

witam, a jak chcialbym na tym servie postawic TV live na tym servie to jak to zrobic? jakie programy itd, tak zeby odebrac to zdanie, najlepiej przez przegladarke?

17

A strumień tego TV masz skąd?