1 (edytowany przez jagrok 2013-06-10 14:09:58)

Temat: TP-Link MR-3420 - Palą się wszystkie diody LED

Witam

Od jakiegoś czasu po kilku miesiącach działania, po włączeniu routera do sieci palą się wszystkie diody.
Dopiero po kilku resetach po paru minutach uruchamia się prawidłowo, czasem zdarza się że pali się dioda power a dioda SYS nawet nie mruga.
Czy mam obstawiać do wymiany kondensatory ?
Jeśli tak czy są jakieś konkretne w tym modelu na które warto zwrócić uwagę ?

2

Odp: TP-Link MR-3420 - Palą się wszystkie diody LED

Raczej po prostu sprawdź inny zasilacz.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Zasilacze zostały wyeliminowane.

4

No to trzeba go otworzyć, obejrzeć sekcję zasilania, potem wpiąć się w konsolę i zobaczyć na czym się zawiesza U-Boot.

5

Mogę tylko tyle powiedzieć bez wpinania się w konsolę, pukam w router zapalają się wszystkie lampki, rozebrałem więc go i nie widzę żadnych problemów, kondensatory całe, dociskam delikatnie procka znowu zapalają się wszystkie lampki.
Pukam w kondensatory to samo. W momencie kiedy powstaje jakieś naprężenie na płytce na chwile dzieją się dziwne jaja.
Czasem się bootuje czasem nie. Czasem popukam go kilka razy i idzie.
Czy jest sens walczenia z nim dalej ? Wygrzewanie płyty ? Przelutowanie układów ? Jest sens ?

6

Tylko w celach hobbistycznych  smile Bo to szukanie igły w stogu siana.

7

Może inaczej, dysponujesz w domu podgrzewaczem i/lub stacja hot air ?
Jeśli nie to zadam inny zestaw pytań.

RB760iGS + RB260GS / Ryzen 5 2660 / 16G DDR4 / MiniITX - Inea 1G (https://i.imgur.com/TLbJVDw.png)
RB951-2HnD / Celeron J1900 / 4G DDR3 / MiniITX - Satpol 100M

8

"Czy masz w domu piekarnik?" smile

9

Ja bym się jednak wpiął w konsolę najpierw i zobaczył gdzie się zawiesza. Jeżeli zapalają się wszystkie diody LED, to znaczy że U-Boot żyje. Wygląda mi to na problem z inicjalizacją sieci lub coś z RAM-em, ewentualnie któreś GPIO nie jest podciągnięte/ściągnięte i procesor wchodzi w jakiś inny tryb - przykładowo na WR841N v8 jak szukałem ostatnio wolnych GPIO, to znalazłem takie, które odpowiada za wybór SPI FLASH/NAND i przy podciągnięciu go do zasilania objaw jest podobny jak u Ciebie - świecą się wszystkie diody i wisi.

Może rzeczywiście gdzieś pękło jakieś połączenie lutowane i przy tym wyginaniu/dociskaniu poprawiasz styk, ewentualnie zrobiło się jakieś zwarcie (kurz, itp.).

Piekarnik i wygrzewanie to raczej zdecydowana ostateczność i to zazwyczaj kończy się całkowitym ukatrupieniem.
Musiałbyś go podgrzać do temperatury, w której roztopi się lutowie, a przy PCB obsadzonych z obu stron elementami i piekarniku często kończy się to pływającym CPU na górze i odpadającymi rezystorami i innymi elementami na dole. Trzeba spróbować zlokalizować to uszkodzenie, a jak się nie da to poprawić luty ale punktowo.

10

Ok. Bede mial chwile to przylutuje kabelki i zobacze co w konsoli piszczy.
Dzieki panowie za pomoc.