Temat: Asus wl500gp v2
Witam,
Od jakichś 3 lat, jestem szczęśliwym posiadaczem ww. routera. W mojej/swojej kadencji wgrywałem już na nim olega i dd-wrt. Postanowiłem przejść na openWRT z racji większej niż wymienione firmware'y poradników/tutoriali w języku polskim i dużego wachlarza możliwości i opcji.
Ze względu na różnice hardwarowe v1 vs v2 i to ze nie bardzo znam się w tych kwestiach, postanowiłem iść "za rączkę" wg. opisu na wiki openWRT i zainstalowałem tam polecane dla mojego v2 wersje backfire 10.03 - brcm-2.4. (w tym momencie nie wiedziałem, że jest coś więcej niż Backfire)
Wszytko było dobrze i pracowało dobrze , ale postanowiłem zrobić extroota i zacząłem podążać jw. poradnika na eko, ale zdziwił mnie fakt, iż nie ma paczki do obsługi ext4. Zacząłem wtedy, czytać i zauważyłem iż na backfire świat się nie kończy :)
W tym momencie znów stanąłem przed dylematem, którą wersje firmware zainstalować.
Wg. openWRT wiki:
For 12.09 / "Attitude adjustment" you have to use BCM947xx/953xx target.
Jako iż mój wl500 posiada CPU Broadcom BCM5354@240Mhz zacząłem szukać czegoś z 53xx w softach AA 12.09. Niestety nic podobnego nie znalazłem zainstalowałem więc wersję openwrt-brcm47xx-squashfs.trx, która wydaje się być dla v1 [CPU Broadcom BCM4704@264Mhz].
I tutaj pojawia się moje pytanie: czy firmware, który wybrałem jest odpowiednim dla mojego urządzenia ? Jeżeli nie, to jaki powinienem / jaki polecacie soft?
Zastanawiałem się również nad flashem moda AA kolegi z eko, ale nie znalazłem mojego urządzenia na liście w poradniku.
Router jest zwykłym routerem domowym, opcje z jakich mam zamiar aktuanie korzystac, to extroot na pendrive 16 GB i serwer mumble, w przyszłości pewnie będzie jakiś ftp i serwer www.