1 (edytowany przez mazril 2009-12-10 02:55:29)

Temat: Linksys 160NL (r18640) 50% połączenia wifi

Od pewnego czasu mam problem połączenie z routerem to max 65 mbps a powinno być 150 mbps (Router 2 metry od kompa jakość łącza 100%) zdołałem ustalić że router nadaje tylko na 1 kanale (Channel i Central Channel to ten sam kanał). Ponowne wgranie oprogramowania, reset do ustawień fabrycznych też nic nie daje. Po drugie o ile się nie mylę to panel administracyjny luci zbudowany jest na css i problem polega na tym że dokładnie na przemian raz ładuje się pełny wygląd z formatowaniem css a następnym razem już bez niego czyli sam tekst z linkami i to niezależnie czy na firefox czy internet explorer (w tej chwili problem z css ustąpił tylko że nic nie zrobiłem i zastanawiam się co jest tego przyczyną).

2

Odp: Linksys 160NL (r18640) 50% połączenia wifi

Wyłącz antywirusa.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Już sprawdzałem poza tym testowałem na dwóch kompach pierwszy z Windows 7 i kasperskym drugi Xp z avastem. wyłączenie nie pomaga.

4

Generalnie nie spotkałem się osobiście z takim przypadkiem. Sprawdź jeszcze adbloka jak używasz, wyczyść cache przeglądarki itd.

Chyba że zrywa Ci sesję i po prostu komponenty strony nie ładują się do końca.

5

tak jak już napisałem problem z css ustąpił z niewiadomych przyczyn tak samo  jak się pojawił. Osobiście jestem webmasterem więc wiem co może blokować wyświetlanie i nic takiego nie miało miejsca. najważniejszy problem to to że router zaczął nadawać na 1 kanale przez co nie mogę uzyskać większej prędkości niż 65 mbps nie oczekuje 270 jak podaje specyfikacja bo wiem ze to jest nie wykonalne ale 150 mbps już działało i nagle przestało

6

To przestaw smile. Domyślnie jest 5 ustawiona, mam właśnie coś koło 130-150 na defaultowych ustawieniach.

7

nic nie zmienia dalej nadaje tylko na 1 kanale btw. co za różnica jaki kanał wybiorę (niedopracowany sterownik?) zaraz po pierwszej instalacji openwrt ustawiłem sobie kanał 9 wtedy nadawało na 9 i 11 (akurat te kanały u mnie są najmniej zatłoczone a teraz niema znaczenia nieważne jaki kanał ustawie to sygnał idzie 1 pasmem podstawowym :\ 

btw. czytałem gdzieś że możne to być śmietnik w nvram znowu gdzie indziej znalazłem info ze openwrt nie używa nvramu do przechowywania danych jak jest na prawdę ?

8

kamikaze nie używa nvram do przechowywania danych.

Jak ustawisz kanał 9 to musi używać jako głównego kanału. Co najwyżej jak będzie transmisja będzie używał także tych ponżej (-HT) lub powyżej tego kanału (+HT).

9 (edytowany przez mazril 2009-12-10 15:39:20)

nie wiem jak mam to jeszcze inaczej napisać że ich nie używa  w tym problem, sprawdzałem i jak ustawie kanał 9 to transmisja kanału głównego odbywa się na 9 i rozszerzonego też na 9. dlatego osiągam tylko 65mbps na początku nadawał na obydwu różnych kanałach i było ok.

btw. (+HT) (-HT) oznacza kanał wyżej kanał niżej ?? z tego co wiem pomiędzy kanałami powinno być jedno pasmo przerwy.

10

Czy to jest kanał o jeden wiecej czy mniej tego nie wiem, trzeba by do specyfikacji spojrzeć. Używane są kanały poniżej lub powyżej primary channel, o ile jest miejsce na to.

11 (edytowany przez mazril 2009-12-10 19:02:46)

:\ dobra to czemu mój router z openwrt nie używa ich tylko nadaje wszystko na tym samym kanale ? Jak zmusić go do nadawania na oddzielnych kanałach

na oryginalnym sofcie prędkość po lanie osiąga nawet 11 MB (połączenie 150mbps i nadaje na 2 różnych kanałach)

12

Poczekaj, przełączę się wieczorem na linksysa to zobaczę jak jest u mnie.

13

ja mam taki sam problem jak kolega, tylko ze z tp-linkiem wr1043nd. Tez max co moge osiagnac na twoich ustawieniach OBSY to 65 mbps. Wgralem z powrotem oryginala z twojej stronby i bez bolu mialem 135mbps - nawet pokazywalo co jakis czas 150 mbps. To z powrotem wgralem ten twoj najnowszy backfire i znowu mam max 65mbps. Nie kaman o co chodzi.

14

Zwykle o ustawienia smile

15

Zwykle o ustawienia smile

16 (edytowany przez enkel 2010-07-29 15:34:06)

no to widzisz - daje ustawienia z twojej strony:

config wifi-device radio0
        option type mac80211
        option channel 5
        option macaddr 00:27:19:xx:xx:xx
        option hwmode 11ng
        option htmode HT20
        list ht_capab HT40+
        list ht_capab HT40-
        list ht_capab SHORT-GI-40
        list ht_capab DSSS_CCK-40
        option disabled 0
        option country PL

oczywiście z moim mackiem. I tylko 65mbps. Natomiast z moimi, czyli:

config wifi-device radio0
        option type mac80211
        option channel 5
        option macaddr xx:xx:xx:xx:xx:xx
        option hwmode 11ng
        option htmode HT40+ (lub HT40-)
        list ht_capab HT40+
        list ht_capab HT40-
        list ht_capab SHORT-GI-40
        list ht_capab DSSS_CCK-40
        option disabled 0
        option country PL

tez nie ma. Może ktoś by wkleił swoją zawartość /etc/config/wireless, w takiej konfiguracji w jakiej śmiga mu conajmniej 117mbps.
Jak z telnetu wpisze komende: wifi to mam tak:

Configuration file: /var/run/hostapd-phy0.conf
20/40 MHz operation not permitted on channel pri=3 sec=7 based on overlapping BSSes
Using interface wlan0 with hwaddr 00:23:xx:xx:xx:xx and ssid 'wr1043nd'

17

Wypisał Ci dlaczego.  Masz inne sieci w eterze i odmawia wejścia w na drugi kanał. Co i tak powinien ze 130 uzyskać.

18

oki. To se sam przetłumaczyłem. Ale zauważ, że na oryginale na kanale 1 mi bez bolu chodzilo 135mbps w porywach do 150mbps. I jakos mi nic tam nie wypisywal, ze nie moze. Qrde, juz wymeczylem repo Shibby'ego, twoje dwa: ten przedwczorajszy i ten wczesniejszy. Teraz ddwrt wgralem i wczedzie max 65mbps. Zauwazylem, ze nie tylko ja mam taki problem, ale nikt nigdzie nie napisal konkretnie jak go rozwiazali.

19

No to przestaw kanał na 1 zamiast 5 i zobacz czy wystartuje.

20 (edytowany przez enkel 2010-07-29 18:26:07)

no walsnie nic nie daje. Testowalem na wszystkich. Od 1 do 13. Zawsze ten sam komunikat. A teraz z ddwrt nie moge wrocic do twojego. Pokazuje mi Upgrade failed, pewnie bede musial przez tftpd
edit: a moze to przez ram moda?

21

enkel
Możesz przeanalizować sieć w okolicy i wybrać najlepsze pasmo. Pod windowsem można to zrobić za pomocą inSSIDer'a który rysuje całkiem ładne wykresy smile

22

myslalem, ze to jakies bzdury, ze inne sieci moga mi mieszac w konfiguracji mojej sieci. Ale wsiadlem do auta, pojechalem daleko w poli:), gdzie nie bylo zadnej sieci i se odpalilem router. I bez bolu smigalo mi polaczenie lapek-router 150mbps. Czasem na momencik 300mbps pokazywalo. Oczywiscie po powrocie do domu dalej mam max 65 mbps. I w telnecie mam ten komunikat:
Configuration file: /var/run/hostapd-phy0.conf
20/40 MHz operation not permitted on channel pri=x sec=y based on overlapping BSSes
Using interface wlan0 with hwaddr 00:23:xx:xx:xx:xx and ssid 'wr1043nd'
Wymyslilem se zaby poeksperymentowac z TX power i dystansem. Ale dalem obie wartosci na 1 i dalej kupa. Potem se wymyslilem, zeby odkrecic antenki. I nawet zaczelo mi chodzic na 135mbps. Tyle, ze bardzo szybko spadalo to do 12mbps a potem sie rozlaczalo. Moze jeszcze jakies pomysly? Moze mozna jakas antenke dac na sztywno jako nadawcza a odbiorcza tylko wykrecic. Przyznaje sie, ze probowalem wkrecic tylko jedna w kazde gniazdo i niestety nie chcialo mi ruszyc.
I dzieki frutis za ten prog, ale w moim przypadku nic to nie daje. Po kolei sprawdzilem kazdy ch. W sumie od 1 do 11, bo powyzej wywalalo jakis blad. I sprawdzilem to na opcji HT40+ i HT40-

23

Wykręcanie antenek nie zda egzaminu. Nie wzmocnienie decyduje o sile odbioru sygnału a czułość odbiornika.

24

Należy zrobić tak:
Otwierasz zakładkę Wireless i zaznaczasz manual, następnie rozwijasz Channel Width i klikasz na Wide - 40 MHz Channel.
Wprowadzone ustawienia zapisujemy i powinno być OK.

25

Wykopaliska?