Temat: Luci vs Gargoyle
Witam. Widzę, że wyszły nowe obrazy z Luci. Jak ma się to do Gargoyle by obsy. Obecnie tego używam i powiem tyle, że jestem zadowolony. Może jakiś zrzut ekranu i jakie są różnice w paczkach, etc.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Luci vs Gargoyle
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam. Widzę, że wyszły nowe obrazy z Luci. Jak ma się to do Gargoyle by obsy. Obecnie tego używam i powiem tyle, że jestem zadowolony. Może jakiś zrzut ekranu i jakie są różnice w paczkach, etc.
Dołączam się do pytania poprzednika. Co zawiera taki gotowy obraz?
Luci ze stertą pakietów (łączenie sambą i transmission). Różnica znaczna, bo to inne środowisko graficzne. Co zawierają dodatkowo masz w linku na eko.one.pl
Testuję właśnie od poniedziałku obraz dla 1043 (przesiadka z Vargaleksa) i na razie mam 2 uwagi (pozytywną i negatywną):
1. Problem dotyczący współpracy z Windows 8 opisany w tym wątku http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=4939 w przypadku OpenWrt nie występuje :-)
2. Na zakładce "Zapora - Przekazywanie portów" nie działają przyciski "Edycja".
/usr/lib/lua/luci/dispatcher.lua:448: Failed to execute arcombine dispatcher target for entry '/admin/network/firewall/forwards/cfg173837'.
The called action terminated with an exception:
.../lib/lua/luci/model/cbi/firewall/forward-details.lua:49: attempt to call method 'gmatch' (a nil value)
stack traceback:
[C]: in function 'assert'
/usr/lib/lua/luci/dispatcher.lua:448: in function 'dispatch'
/usr/lib/lua/luci/dispatcher.lua:195: in function </usr/lib/lua/luci/dispatcher.lua:194>
2. zgłaszaj to deweloperom luci. Nie ja jestem autorem tego środowiska.
Wiem, błąd jest znany, podzieliłem się tylko moimi pierwszymi wrażeniami z użytkowania.
Jak wykonać aktualizację z Gargoyle? Uruchamiamy sysupgrade czy factory? Czy można zachować ustawienia?
sysupgrade. Nie zachowuj ustawień (to inne środowiska)
Pierwsze wrażenie w Luci to, że wszystko bardziej rozbudowane i cokolwiek zmienić to trzeba poszukać i się zastanowić co się chce dokładnie. Na pewno nie jest to dla osoby, której konfiguracja routera na standardowym oprogramowaniu jest już trudna. Mi jednak Gargoyle jakoś bardziej przypadło do gusty. Wszystko jest co trzeba, do tego czytelniejsze, chociaż tamte (Luci) bardziej rozbudowane i może w pewnym sensie ciekawsze. Do tego w Luci więcej dodatków. Jakoś nie znalazłem coś na bwmon. Na razie powróciłem do Gargulca.
luci-app-statistics
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Luci vs Gargoyle
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc