Temat: Problem z dropbear'em

Witam!

Mam dziwny problem z dropbear'em

nie reaguje na polecenie /etc/init.d/dropbear enable

tzn. reaguje bo po wydaniu tego polecenia restartuje router i mogę sie zalogować przez ssh

ale po jakimś czasie ponowny restart i ssh już nie działa.

Dziwne zjawisko i nie wiem co powoduje wyłaczanie ssh hmm

TL-WR1043ND: HDD-USB, extroot, LCD, Pilot, MP3 - Radio Player, NAS, Torrent, FTP, Sterowanie głosem, Komunikaty Głosowe, Termometr, PowerSwitch - Sterownik oświetlenia, Budzik, LTE - ODU IDU 200
Raspberry Pi + HDMI-VGA + Lcd Controller + Lcd z laptopa = Pogodynka smile

2

Odp: Problem z dropbear'em

Nie masz czegoś co chce słuchać na tym samym porcie?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

przy instalacji openssh zainstalowałem jeszcze openssh-sftp-server ale potem nie odinstalowałem, czy to może być z tym związane ??

TL-WR1043ND: HDD-USB, extroot, LCD, Pilot, MP3 - Radio Player, NAS, Torrent, FTP, Sterowanie głosem, Komunikaty Głosowe, Termometr, PowerSwitch - Sterownik oświetlenia, Budzik, LTE - ODU IDU 200

4

Oczywiście. Bo on startuje jako serwer ssh.

5

Ok w takim razie go odnstaluje.
Ale dziwi mnie to że jak zrobie /etc/init.d/dropbear start to ssh działa i mogę się zalogoać logiczne smile potem /etc/init.d/dropbear enable i zaraz robie restart i po restarcie routera też działa i bez problemu sie loguje ale po pewnym czasie robie kolejny restart i juz nie moge sie połączyć po ssh.

6

Ja jeszcze znalazłem inną przypadłość - o ile to się tyczy dropbear.
Pobieram pliki z ruterka na kompa poprzez WinScp - protokół scp.

Jeśli plik jest duży - większy niż 200MB to po tym jak zostanie pobrane ok 70% pliku następuje zwiecha połączenia.
Komunikat: host nie odpowiada, czekaj, przerwij.
Co się okazuje - szybko RAM się zapełnia. O ile na początku operacji zajęte jest 40MB to po ok minucie, dwóch jest już 128MB i wtedy następuje brak odpowiedzi - ale ruter cały czas odpowiada. Jest przecież i SWAP - on też się zapełnia - ale powoli - a jego mam 300MB.
Czy wy też macie taką przypadłość?

WDR3600, ADATA S102 PRO 32GB, extroot, ver. Gargoyle 1.12.0.2

7

Nie. Przewalam ile się da i jakoś przeżywał zawsze.

8

Cezary napisał/a:

Nie. Przewalam ile się da i jakoś przeżywał zawsze.

A to chyba inna przypadłość.
Spróbowałem po http - czyli wchodzę w przeglądarce w
http://192.168.1.1:8000/downloads/
i klikam na większy plik celem pobrania.
pyLoad zaczyna zużywać 100% procesora, wzrasta zużycie ramu do 116MB, po tym zaczyna wzrastać zużycie SWAP do blisko 200MB. Zamknąłem to okno przeglądarki  i czekałem aż pyLoad w końcu zwolni zajętą pamieć i system powróci do normalnego obciążenia.

WDR3600, ADATA S102 PRO 32GB, extroot, ver. Gargoyle 1.12.0.2

9

Niestety server dropbear nadal nie odpala, nie wiem co padło ale zainstalowałem ponownie openssh i teraz przez to się łącze a dropbear działa tylko jako klient. Widocznie nie lubi jak mu się grzebie big_smile.

10

/etc/init.d/dropbear enable?

11

nic nie dawało. kiedy zainstalowałem openssh zrobiłem wdg instrukcji jak wrócić do dropbear'a i wywalało to:

ls: /var/run/dropbear.*.pid: No such file or directory
/etc/init.d/dropbear: no pid files, if you get problems with start then try killclients

12

if you get problems with start then try killclients

czasami nie miałeś w pocesach uruchomionego openssh? Restartowałeś router lub choć wybiłeś procesy?

13

Ale w tym jest właśnie sęk że wyłączyłem ssh odinstalowałem go i uruchomiłem dropbear'a restart i wszsytko działa po kolejnym restarcie już nie mogłem sie połączyć. wczesniej raz tak miałem i wpisałem do crona na extroocie aby dropbear się uruchomił po restarcie odczekałem chwile i sie włączył ale kolejny raz już nie zadziałało. Co więcej w pliku init.js odblokowałem dropbear aby nim sterować, wyłączyłem ssh i autostart też potem restart i odpalam dropbear i nie moge sie połączyć. klikam na start dla ssh i chodzi więc pewnie padło coś a że jest razem z obrazem to odinstalowanie nie ma sensu wiec po prostu wrzuciłem openssh i teraz działa smile

14

Wiesz że możesz nawet plik skasować, a jeżeli jest w pamięci to będzie działać nadal?