Temat: 2x WNDR3700 - Wifi na 2,4Ghz, WDS na 5Ghz
Witam
Przeszukałem forum, ale nie znalazłem odpowiedzi, więc postaram się opisać moje zapotrzebowanie.
Obecnie mam jeden główny WNDR3700, w którym jest modem 3G jako dostęp do netu i jest na nim odpalome Wifi na 2,4Ghz.
Jakoże potrzebuję teraz poszerzyć zasięg swojej sieci i jednocześnie trochę rozluźnić pasmo 2,4Ghz mam zapytanie:
czy jest możliwość połaczenia obu WNDR3700 w paśmie 5Ghz, a jednocześnie pozostawić na obu jedną sieć w paśmie 2,4Ghz lub zrobić dwie osobne sieci na 2,4Ghz.
Reasumując: internet na wszystkich komputerach ma działać na paśmie 2,4Ghz, natomiast wymiana danych pomiędzy dwoma WNDR3700 ma działać w paśmie 5Ghz. Chodzi mi o maksymalne zwolnienie pasma 2,4Ghz do obsługi tylko komputerów. Obecne pasmo 2,4Ghz z połączonym dodatkowo drugim WNDR3700 już się nie ma wystarczających parametrów.
Z tego co udało mi się zrobić to:
pierwszy główny WNDR3700 ma odpalone oba pasma: na 2,4ghz sieć NET1, na 5Ghz sieć NET2. Na drugim WNDR3700 połączyłem się przez 5Ghz, jednak sieć dla komputerów w tym trybie pozwoli mi pracować tylko w paśmie 5Ghz.
Z góry dzięki za odpowiedź, bądź sugestie.
Mirek