1 (edytowany przez avathar 2013-06-18 02:00:17)

Temat: 741ND powrót do oryginalnego firmware niemożliwy

Witam,
mam 741nd v2.4 jest on uszkodzony od momentu jak go otrzymałem.
Przy pierwszym starciu miałem spory problem z wbiciem się pod stronę zarządzającą, ale pomyślałem, że trudne początki i od razu zmieniłem firmware na Gargoyle, po czym po pewnym czasie zorientowałem się, że jest problem podczas pracy w trybie wireless client.

W tej chwili działa na gargoyle(problemy są gdy chcemy korzystać w wifi), ale chce go oddać i przywrócić mu oryginalny firmware. Jednak nie mogę tego zrobić. Po wgraniu oryginalnego firmware tracę kontakt z routerem(nie odpowiada w ogóle pod adresem 192.168.1.1) i muszę korzystać z rs232 aby przywrócić gargoyle.
Przy wgrywaniu poprzez rs232 korzystam z:

ar7240> tftpboot 0x80000000 firmware.bin
ar7240> erase 0x9f020000 +0x3c0000
ar7240> cp.b 0x80000000 0x9f020000 0x3c0000
ar7240> bootm 0x9f020000

czy mogę jeszcze coś tu zdziałać żeby przywrócić funkcjonujące oryginalne firmware ?
Po przywróceniu oryginalnego firmware udaje mi się jedynie zalogować do shella spod rs232.
Sprawdzałem 3 wersje oryginalnego firmware.

2

Odp: 741ND powrót do oryginalnego firmware niemożliwy

Tylko tyle musisz zrobić. Nic więcej. Jeżeli oryginał ma problem to masz jakiś bagol sprzętowy faktycznie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

tylko trochę to dziwne, że jednak gargoyle mogę postawić bez problemu i wszystko gra. Problem z gargoyle mam dopiero jak daje np. skanowanie sieci wifi - wtedy od razu w konsoli wyskakuje mi kernel panic - not syncing i restart.

Czy na oryginalnym firmwarze pod shellem jest dostęp do plików konfiguracyjnych sieci jak to ma miejsce w gargoyle czyli
/etc/config/network ?

4

Nie. Co wiecej oryginał jest dość monolityczny i za bardzo tam nie poszalejesz.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

dziękuje za pomoc, w takim razie kończę z nim zabawę.