1 (edytowany przez lookaz 2010-07-26 10:01:30)

Temat: [WL-500gP] Backfire i problem z WANem

Cześć wszystkim,
Problem mam następujący. Załadowałem sobie BackFire'a do Asusa, ustawiłem WAN (UPC), pokopiowałem konfigi z poprzednich openwrt i tak ruter chodził bez restartu 60 dni. Wczoraj po całym dniu pracy zdalnej zrobiłem restart urządzenia i ruter przestał odpowiadać. Podłączam się dzisiaj fizycznie do urządzenia, prawie wszystko działa za wyjątkiem WANu - eth0.1 nie dostał adresu, nie ma bramy domyślnej do rutera dostawcy, w /etc/resolv.conf widoczny jest tylko "search domena, nameserver 127.0.0.1". W rezultacie przykładowy ping do wp.pl czy serwera OpenDNS (208.67.222.222) daje "Bad address".

Więc na szybko:
- skorzystałem z udhcpd (udhcpc -t 0 -i eth0.1 -b -p /var/run/eth0.1.pid -O rootpath -R), żeby pobrać adres dla eth0.1, polecenie się wykonało, ale interfejs się nie zaadresował, brak bramy,
- /etc/init.d/network restart nie zadziałał; rekonfiguracja sieci poprzez webif nie pomaga,
- uci show network pokazuje poprawnie ustawienia WAN,
- dnsmasq nie przydziela adresów w lanie, jedynie static jednego kompa,

i kolejno:
- z łapy zaadresowałem eth0.1, dodałem bramę domyślną i DNSy. Net się pinguje.
- ponowne użycie /etc/init.d/network lub interface'u webowego do rekonfiguracji, tudzież ewentualny reboot urządzenia wywala ustawienia WAN.

Cóż może być przyczyną?
Dla ułatwienia dodam, że na dzień dobry po przeflashowaniu rutera zrobilem opkg remove luci* i załadowałem x-wrt. Zakładam, że tu może być pies pogrzebany. Na WR i Kamikaze nic takiego nie miało miejsca.

Sorewicz, jeśli zdublowałem posta. Dzięki za ewentualną pomoc.

pozdr.
lookaz

2

Odp: [WL-500gP] Backfire i problem z WANem

Pierwsza myśl - wyczyść nvram. Może się posypał, a cfe konfiguruje interfejsy na podstawie danych z nvram. Może jest gdzieś problem właśnie z inicjacją vlanu/wanu.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez lookaz 2010-07-26 11:18:39)

Nvram czy UCI? Myślałem, że nowsze wydania openwrt (w sensie wszystko co nie WR) nie korzystają już z nvram.
Mógłbyś rzucić poleceniem? Nie chcę czegoś spartolić.

http://nuwiki.openwrt.org/oldwiki/Faq#h … e.safe.way

pozdr.

4

W asusie to możesz przez mtd erase nvram zrobić. On przezyje.

OpenWrt nie korzytsa z nvram. Ale sam bootloader tak - tam są mac adresy interfejsów, taktowania pamięci. boot_wait i parę innych przydatnych informacji które są wykorzytywane do inicjacji sprzętu.

5

W asusie to możesz przez mtd erase nvram zrobić. On przeżyje.

OpenWrt nie korzysta z nvram. Ale sam bootloader tak - tam są mac adresy interfejsów, taktowania pamięci. boot_wait i parę innych przydatnych informacji które są wykorzystywane do inicjacji sprzętu.

6

Cezary napisał/a:

W asusie to możesz przez mtd erase nvram zrobić. On przeżyje.

OpenWrt nie korzysta z nvram. Ale sam bootloader tak - tam są mac adresy interfejsów, taktowania pamięci. boot_wait i parę innych przydatnych informacji które są wykorzystywane do inicjacji sprzętu.

Zrobilem. Ale restart będzie jak pójdę do domu, bo póki co potrzebuję pewnych usług tongue.
Oby nie było płaczu i zgrzytania mleczaków.

Dam znać. Dzięki!

pozdrawiam.

7 (edytowany przez lookaz 2010-07-26 19:46:41)

o i przysłowiowy kibel. przeflashowałem już nawet ruter backfire'em. na początku było wszystko OK. był dostęp do internetu, zrobiłem parę razy reboot, po czym za którymś razem eth0.1 zgubił adres IP, potem jak udało się go pobrać to nie ma bramy domyślnej. podam bramę z ręki, reboot i goło i wesoło - brak IP albo bramy, nic się nie pinguje.
może UPC ma jakieś mechanizmy zabezpieczające?
ruter kablowy profilaktycznie też uruchomiłem ponownie.

8

Nie nie ma. Po za tym że modem lub pamiętać adres mac i czasami trzeba go resetować lub wyłączyć na parę minut.

9

Wpadłem na jakże genialny pomysł - w LuCI -> Network -> Interfaces -> WAN niczego nie zmieniać a tylko kliknąć "Save & Apply". Poskutkowało - adres się zaciągnął, brama domyślna ustawiła, po restarcie ruter trzymał ustawiania.

Błąd w skryptach? Jeśli uda mi się wykminić kiedyś o co mogło chodzić to dam cynk.

pozdr.

10 (edytowany przez marian423 2010-08-28 07:30:45)

TP-link wr1043nd, ostatni backfire (obsy), modem UPC i ten sam przypadek. Na backfire przeszedłem tydzień temu i dzisiaj doświadczyłem tego samego. Myślałem że awaria w UPC ale pan z UPC powiedział mi jaki komputer jest właśnie podłączony do modemu ze stałym IP z wew. adresacją. Wygląda na to przy starcie backfire robi się coś na kształt bridge'a między WANem i LANem. Kolega mówił mi o tym kilka dni temu że czegoś takiego doświadcza na swoim modemie UPC i swoim tplinku. Więc chyba można mówić już o jakimś bug'u w backfire.

W moim przypadku
ifdown wan
ifup wan
pomogło żeby dostać IP na czas jednego restartu
ale niestety u mnie po "Save&apply" nie pomogło, wsadziłem z powrotem model z wgranym kamikaze