Temat: Monitoring innego routera (snmp, mrtg) z openwrt
Hej,
W jaki sposób za poomcą snmp mointorować z openwrt inny rotuer?
Chodzi mi o rysowanie rysowanie róznych wykresów np. do interfejsów sieciowych.
Da się w ogóle takie coś w openwrt?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Monitoring innego routera (snmp, mrtg) z openwrt
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Hej,
W jaki sposób za poomcą snmp mointorować z openwrt inny rotuer?
Chodzi mi o rysowanie rysowanie róznych wykresów np. do interfejsów sieciowych.
Da się w ogóle takie coś w openwrt?
Na openwrt normalne tworzenie wykresów przez rrd, a dane pobierane przez snmp z innej maszyny.
A sa jakies gotowe skrypty wyciągające takie statystyki z innego serwera po snmp?
EDIT:
Hmm zainstalowałem opkg install luci-app-statistics, mam nadzieje, ze collectd-mod-snmp uda mi sie skonfigurowac tak zeby odpytywal o rozne rzeczy drugi router ;]
No właśnie na przykład to. W sieci znajdziesz masę gotowców.
No właśnie na przykład to. W sieci znajdziesz masę gotowców.
Jakoś nie mogę znaleźć nic
Na dodatek nie bardzo mi ten plugin snmp chce działać.Jak zapisuje cos do collectd.conf w etc, ktore jest podlinkowane do /var/etc to po rebocie mi nadpisuje...
Niby jest ze includuje configuracje tez z /etc/collectd/conf.d, ale cos nie działa ;/
Pamiętaj że w openwrt kazdy proces przechowuje dane w ram. Wiec jak zrobisz restart to to po prostu znika. Przestaw sobie trzymanie we flash i tyle. Co do google - wrzuć rrd, snmp, monitorowanie.
Pamiętaj że w openwrt kazdy proces przechowuje dane w ram. Wiec jak zrobisz restart to to po prostu znika. Przestaw sobie trzymanie we flash i tyle. Co do google - wrzuć rrd, snmp, monitorowanie.
root@OpenWrt:~# crontab -l
*/5 * * * * /usr/bin/rrdtool update /root/bandwidth.rrd N:`snmpget -v 1 -c public -Oqv -Ln 192.168.1.1 1.3.6.1.2.1.2.2.1.10.7`:`snmpget -v 1 -c public -Oqv -Ln 192.168.1.1 1.3.6.1.2.1.2.2.1.16.7`
*/15 * * * * /usr/bin/rrdtool graph 'graph' --start '-2days' --width '485' --title 'PPPoE Bandwidth' -v 'kb/s' 'DEF:in=/root/bandwidth.rrd:in:AVERAGE' 'DEF:out=/root/bandwidth.rrd:out:AVERAGE' 'CDEF:kbin=in,1000,/' 'CDEF:outi=0,out,-' 'CDEF:kbout=outi,1000,/' 'AREA:kbin#66FF66:In' 'AREA:kbout#6666FF:Out' >> /dev/null
dlaczego to mi sie nie wykonuje co 5 i co 15 min? Nie widze zadnych bledow w logread, a jak wykonuje te polecenia w shelu o dzialaja ok.
PS: miesjce /root jest tymczasowe, pozniej to przeniose gdzis na usb ![]()
W logach zobacz czy nie masz błędów. Cron wypisuje co robi i gdzie go boli.
W logach zobacz czy nie masz błędów. Cron wypisuje co robi i gdzie go boli.
Kurczę no właśnie w logread nic nie ma. Czy może cron gdzie indziej trzyma logi?
Nie. W takim razie - czy w ogóle uruchomiłeś crona? (/etc/init.d/cron enable)?
Nie. W takim razie - czy w ogóle uruchomiłeś crona? (/etc/init.d/cron enable)?
ok, w ogóle nie był włączony crond... coś mu się popsuło ;]
/etc/init.d/cron start
/etc/init.d/cron enable
i jest w logach:
Jul 26 09:06:56 OpenWrt cron.err crond[2104]: crond (busybox 1.15.3) started, log level 5
No dobra, to teraz pobawię się kolorami wykresów, i innymi statystykami z rotuera i pewnie przerobię żeby był skrypt do corona odpalany, jakiś lepszy.
Dzięki za pomoc!
Nie nie nie, czekaj. Jak zrobisz wszystko to mały opis poprosimy.
Nie nie nie, czekaj. Jak zrobisz wszystko to mały opis poprosimy.
Hehe, okej, w wolnej chwili coś napiszę może
http://valhalla.bofh.org/~koot/graph.php na razie wymodziłem takie, ale pewnie jeszcze będę zmieniał i dodawał kolejne wykresy. I na serwer przegywam scp, ale wystawię na świat http jakieś z tymi wykresami.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Monitoring innego routera (snmp, mrtg) z openwrt
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc