26

Odp: Problem z minidlna - odświeżanie bazy

1. To własnie zależy co używasz na routerze
2. Może być.
3. Rozwali się.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

27

1. Router na co dzień rozsyła internet z modemu 3g. Cały czas odpalona jest samba i minidlna, minidlna jest wykorzystywane raz na tydzień do obejrzenia jakiegoś filmu albo pooglądania zdjęć na tv. Chyba dla świętego spokoju zwiększę swapa. Bo chyba jak będzie większy, to w niczym to nie przeszkadza, najwyżej nigdy nie będzie wykorzystywany w całości.
3. W sumie jak się pen rozleci, to strata będzie niewielka, kosztował niewiele. Chodzi już chyba ze 4 miesiące. Niebardzo mi się chce zamieniać tego pena na dysk. Pen jest mały i nie wymaga kabli, a obecny zestaw sprzętowy już i tak jest niezłą plątaniną przewodów. Skoro na co dzień router tylko rozsyła net, to chyba pen nie jest zbytnio obciążony i jeszcze powinien podziałać.

28

Witam, mam mały problem z bazą minidlna, a jestem początkujący - mianowicie dodałem za dużo folderów do media_dir, wygląda to tak minidlna.config.media_dir=/mnt /dev/sdb5 /tmp/usb_mount/sdb5 /tmp/sdb5 /tmp/usb_mount
i chciałbym je wszystkie usunąć (ze skanowania) i zostawić tylko jeden właściwy - tj.  /tmp/usb_mount (gargoyle).
jak to uczynić?

29

uci del_list minidlna.config.media_dir
uci add_list minidlna.config.media_dir=/mnt
uci commit

/dev/sdb5 to nie jest katalog z danymi tylko reprezentacja urządzenia blokowego.

30

po wbiciu uci del_list minidlna.config.media_dir wyskakuje
root@Gargoyle:~# uci del_list minidlna.config.media_dir
uci: Invalid argument
to chyba nie to

31

vi /etc/config/minidlna i sobie usuń te linie.

32

ech, siedzę i się frustruję, miałem przez moment duplikaty plików widziane z TV, więc usunąłem plik przez sambę, wyłączyłem router, włączyłem, wbijam 192.168.1.1:8200 - wyskakuje 0 plików, wszystko niby w porządku, dodałem plik (mp4, albo mkv) który przed chwilą był widoczny (przed restartem) do tego samego folderu i amen, nie ma pliku, nijak nie mogę ustawić minidlna żeby wykryło mi jakikolwiek plik.

root@Gargoyle:~# minidlna -R
[2013/06/07 22:09:52] getifaddr.c:69: error: ioctl(s, SIOCGIFADDR, ...): Cannot assign requested address
[2013/06/07 22:09:52] getifaddr.c:69: error: ioctl(s, SIOCGIFADDR, ...): No such device
[2013/06/07 22:09:52] minidlna.c:754: No IP address automatically detected!
[2013/06/07 22:09:52] minidlna.c:779: error: Usage:
        minidlna [-d] [-v] [-f config_file]
                [-a listening_ip] [-p port]
                [-s serial] [-m model_number]
                [-t notify_interval] [-P pid_filename]
                [-w url] [-R] [-V] [-h]

obecnie mam ustawiony dwa foldery mnt i tmp/usb_mount:

minidlna.config.media_dir=/tmp/usb_mount /mnt

proszę o podpowiedź (dziękuję Cezary za hinta, udało mi się wyżej usunąć te linie z media_dir o których pisałem.)

33

Nie uruchamaj samego minidlna tylko podaj -f z plikiem konfiguracyjnym. Albo uruchamiasz przez /etc/init.d albo poprawnie pełną linię. uruchomienie samej binarki nic nie da.

34 (edytowany przez pierwiastekz2 2013-06-07 22:03:53)

root@Gargoyle:~# minidlna -f /tmp/minidlna.conf
[2013/06/07 23:00:19] minidlna.c:473: error: Media directory "/tmp/sda5" not accessible! [No such file or directory]
coś takiego?

ten "/tmp/sda5" media directory nie istnieje w pliku przy edycji vi /etc/config/minidlna, nie wiem gdzie szukać do niego ścieżki, mam wrażenie że zapisały mi się jakieś ustawienia (próbne, powiedzmy) w jakimś pliku, czy to db, czy jakiś inny, nie wiem, chyba musiałbym wszystko odświeżyć.

niestety nie wiem o co chodzi z samą binarką i nie wiem jak poprawnie uruchomić pełną linię.

35

No proste - nie masz katalogu /tmp/sda5. Gdzie masz zamontowane nośniki? Wynik polecenia mount zobacz, to CI to pokaże. I takie ścieżki masz ustawić w konfigu (w /etc/config/minidlna) a następnie uruchomić przez /etc/init.d/minidlna start. Czemu odpalasz to z palca w ogóle? Skrypt z init.d robi właściwy plik konfiguracyjny dla minidlna, jak nie uruchamiasz go to z /etc/config/minidlna nie ma jak się wygenerować nowy.

36

Zauważ że mam ustawiony właściwy katalog również:

root@Gargoyle:~# uci show minidlna
minidlna.config=minidlna
minidlna.config.port=8200
minidlna.config.interface=br-lan
minidlna.config.friendly_name=Dysk sieciowy
minidlna.config.inotify=1
minidlna.config.enable_tivo=0
minidlna.config.strict_dlna=0
minidlna.config.notify_interval=900
minidlna.config.serial=12345678
minidlna.config.model_number=1
minidlna.config.root_container=.
minidlna.config.media_dir=/tmp/usb_mount/ /tmp/sda5
minidlna.config.album_art_names=Cover.jpg/cover.jpg/AlbumArtSmall.jpg/albumartsmall.jpg/AlbumArt.jpg/albumart.jpg/Album.jpg/album.jpg/Folder.jpg/folder.jpg/Thumb.jpg/thumb.jpg
minidlna.config.enabled=1
minidlna.config.enable=1
minidlna.config.db_dir=/tmp/usb_mount/_minidlna
minidlna.config.log_dir=/tmp/usb_mount/_minidlna

Taki wynik komendy "mount":

root@Gargoyle:~# mount
rootfs on / type rootfs (rw)
/dev/root on /rom type squashfs (ro,relatime)
proc on /proc type proc (rw,noatime)
sysfs on /sys type sysfs (rw,noatime)
tmpfs on /tmp type tmpfs (rw,nosuid,nodev,noatime,size=63312k)
tmpfs on /dev type tmpfs (rw,noatime,size=512k,mode=755)
devpts on /dev/pts type devpts (rw,noatime,mode=600)
/dev/sdb1 on /overlay type ext4 (rw,noatime,user_xattr,barrier=1,data=ordered)
overlayfs:/overlay on / type overlayfs (rw,relatime,lowerdir=/,upperdir=/overlay)
debugfs on /sys/kernel/debug type debugfs (rw,relatime)
none on /proc/bus/usb type usbfs (rw,relatime)
nfsd on /proc/fs/nfsd type nfsd (rw,relatime)
/dev/sda5 on /tmp/share_home/anonymous/share_1 type ext3 (rw,noatime,user_xattr,barrier=1,nodelalloc,data=ordered)
/dev/sda5 on /tmp/usb_mount/657a9a52-5676-8344-bad9-e5b5d962d970 type ext3 (rw,noatime,user_xattr,barrier=1,nodelalloc,data=ordered)

czyli wynikałoby, że właściwa ścieżka to: /tmp/usb_mount/, natomiast kiedy próbuję edytować plik config (vi /etc/config/minidlna)

config minidlna 'config'
        option port '8200'
        option interface 'br-lan'
        option friendly_name 'Dysk sieciowy'
        option inotify '1'
        option enable_tivo '0'
        option strict_dlna '0'
        option notify_interval '900'
        option serial '12345678'
        option model_number '1'
        option root_container '.'

list media_dir '/tmp/usb_mount/'
        option album_art_names 'Cover.jpg/cover.jpg/AlbumArtSmall.jpg/albumartsm
        option enabled '1'
        option enable '1'
        option db_dir '/tmp/usb_mount/_minidlna'
        option log_dir '/tmp/usb_mount/_minidlna'

jak widzisz list media_dir jest ustawiony '/tmp/usb_mount/', a tego '/tmp/sda5' w ogóle, w edycji pliku konfiguracyjnego nie ma.

37

Zrozum. Wołasz minidlna z plikiem konfiguracyjnym który jest stary. Zrób /etc/init.d/minidlna start to wygeneruje się nowy z tych ustawień w /etc/config/minidlna. Tak masz minidlna uruchamiać.

38 (edytowany przez pierwiastekz2 2013-06-08 01:12:30)

skad mogą się brać duplikaty plików widziane przez TV i przez 192.168.1.1:8200?, przykładowo, kopiuję 2 pliki wideo, strona minidlna pokazuje po wrzuceniu i odświeżeniu 4, to samo TV.

----------

minidlna względnie opanowałem, oczywiście miałem niewłaściwie ścieżki dla media_dir, db_dir i log_dir - wszędzie trzeba wpisać ten ciąg znaków będący numerem dysku (otrzymywany z 'mount')

nadal przy kopiowaniu plików wideo otrzymuję duplikaty, które nie usuwają się po usunięciu plików z dysku (nie da się ich również później otworzyć, po usunięciu plików.
co można poradzić na to?

39

Usunąć plik bazy danych z dysku (w /tmp/usb_mount/_minidlna go znajdziesz jeżeli to masz w konfigu) i uruchomić minidlna jeszcze raz.

40

robiłem tak, usuwam plik bazy danych zatrzymuję minidlna /etc/ini.d/minidlna stop i odpalam /etc/ini.d/minidlna start skanuje folder, wykrywa właściwą liczbę plików (tych już obecnych na dysku) - tworzy nowy plik bazy danych, ale po każdym dodaniu plików znowu duplikuje wpisy (tych nowych plików), więc za każdym dodaniem pliku trzeba by usuwać plik bazy danych i restartować usługę.
jakiś pomysł?
dodam jeszcze dla pewności - to nie są duplikaty plików, tylko jakby do nich skrót, funkcjonuje dopóki właściwy plik jest na dysku - można wtedy odpalić film przykładowo z dwóch "ikonek" o tej samej nazwie (o dziwo innej dacie), po usunięciu właściwego pliku, "skrót" pozostaje, nie można go usunąć jednostkowo i nie można włączyć.

41

A czasami pierwszy nie ma daty 1970?

42

nie ma, ma datę aktualną, a duplikat 6 dni wstecz

43

mam odpowiedź: używałem do kopiowania raczej mało popularnego mini menedżera, musiał tworzyć sobie jakiś bufor, niewidoczną kopię części pliku (tak ja to rozumiem), która po skopiowaniu jednego pliku, była wykrywana przez minidlna jako duplikat kopiującego się pliku. używając standardowej usługi windows problem duplikatów nie istnieje - to wielki plus!
póki co wszystko działa sprawnie, będę testował minidlna na pewno sporo czasu, więc okaże się, czy problem powraca.
sugestia do poradnika odnośnie DLNA (dla początkujących, jak ja), żeby znalazła się tam informacja o dodaniu numeru dysku (uuid?) do ścieżki dla Gargoyle, spędziłem pół nocy próbując ustawić odpowiedni folder media_dir.

chciałbym też podziękować Tobie Cezary i reszcie ekipy zajmującej się polską dystrybucją Gargoyle - powoli przekonuję się do tego oprogramowania, ma mnóstwo możliwości smile

44 (edytowany przez Przmus 2013-06-09 07:19:17)

Mam podobny problem, minidlna nie aktualizuje mi listy plików:
Tak wygląda /etc/config/minidlna:

config minidlna config
    option 'enabled' '1'
    option port '8200'
    option interface 'br-lan'
    option friendly_name 'Router DLNA Server'
    option db_dir '/mnt'
    option log_dir '/var/log'
    option inotify 'yes'
    option enable_tivo '0'
    option strict_dlna '0'
    option presentation_url ''
    option notify_interval '900'
    option serial '12345678'
    option model_number '1'
    option root_container '.'
    list media_dir '/mnt/DLNA'
    option album_art_names 'Cover.jpg/cover.jpg/AlbumArtSmall.jpg/albumartsmall.jpg/AlbumArt.jpg/albumart.jpg/Album.jpg/album.jpg/Folder.jpg/folder.jpg/Thumb.jpg/thumb.jpg'

(na razie nie mam dysku podpiętego, pliki po prostu wrzucam do folderu /mnt/DLNA).
Po wklejeniu nowego pliku, nic się nie aktualizuje (ostatnia data modyfikacji pliku files.db na to wskazuje).
Po zmianie nazwy wykrytego już pliku, normalnie aktualizuje się w DLNA, data modyfikacji files.db wskazuje na to, że zostały w nim dokonane jakieś zmiany. Niestety nowych dodanych plików nie aktualizuje...

Tak wygląda tmp/minidlna.conf:

# this file is generated automatically, don't edit
port=8200
network_interface=br-lan
friendly_name=Router DLNA Server
db_dir=/mnt
log_dir=/var/log
inotify=yes
enable_tivo=no
strict_dlna=no
album_art_names=Cover.jpg/cover.jpg/AlbumArtSmall.jpg/albumartsmall.jpg/AlbumArt.jpg/albumart.jpg/Album.jpg/album.jpg/Folder.jpg/folder.jpg/Thumb.jpg/thumb.jpg
notify_interval=900
serial=12345678
model_number=1
root_container=.
media_dir=/mnt/DLNA

(czyli wszystko to samo co w konfiguracyjnym z /etc/config/minidlna)

Log wygląda następująco:

[2013/06/09 08:02:26] minidlna.c:889: warn: Starting MiniDLNA version 1.0.24 [SQLite 3.7.12.1].
[2013/06/09 08:02:26] minidlna.c:989: warn: HTTP listening on port 8200
[2013/06/09 08:02:28] upnpsoap.c:1739: warn: Returning UPnPError 402: Invalid Args
[2013/06/09 08:02:29] upnpsoap.c:1739: warn: Returning UPnPError 402: Invalid Args

(po tym czasie wklejane były inne pliki, ale ich nie zaktualizowało).

Co robię źle?

EDIT:
Zapomniałem dodać, że wszystkie folderu (/mnt, /DLNA itd.) potraktowałem chmod 777

45

Nic z tym nie możesz zrobić poza zgłoszeniem do deweloperów minidlna.

46 (edytowany przez Przmus 2013-06-09 08:19:59)

A czy to normalne, że nie odświeża bazy po:
/etc/init.d/minidlna stop
/etc/init.d/minidlna start
/etc/init.d/minidlna restart
/etc/init.d/minidlna reload

(po restarcie routera też nie) ?

47

Jeżeli baza już jest i on nie widzi zmian to nie odświeża. Możesz sobie zmienić skrypty startowe i dodać tworzenie bazy od nowa (opcja -R).

48

Z tego co widzę, jest już dostępna wersja: 1.1.0 minidlna: http://sourceforge.net/projects/minidln … lna/1.1.0/
Cezary, dałbyś ją radę skompilować pod gargoyle w wolnym czasie?

49

Nie kompiluje się na bieżących źródłach z tego pamiętam. Próbowałem kilka tygodni temu.

50

Czy jest jakaś różnica pomiędzy minidlna w wersji, kiedy jeszcze była normalnie w repo, a tą instalowaną z minidlna-cvs? Od momentu tej zmiany mam problem polegający na zatrzymaniu pracy. Po restarcie pochodzi chwilę, po czym znika z procesów i nie działa. Wcześniej tak nie było.
To dość fajna i przydatna funkcjonalność, to minidlna, a jakieś takie niedopieszczone.