1

Temat: GigasetSX763 - jak skonfigurować Lan i Wan ?

Trochę żałuję, że zainstalowałem OpenWRT na tym routerze - tym bardziej,  że powrotu nie udało mi się dokonać i "skazany" już jestem na OpenWRT.
Ponieważ wbudowany modem ADSL mimo wielu prób nie chciał zadziałać (zachowuje się tak jakby sygnału neostrady w ogóle nie widział/słyszał), postanowiłem w akcie desperacji skonfigurować WAN na jednym z portów ethernetowych jako klienta Liveboxa czy innego routera (mam np AR1004 - co netia kiedyś rozdawała).

Problem w tym, że kompletnie nie wiem jak to ustawić (konfigurację przeprowadzam na LuCi).
Czy ktoś mógłby mi pomóc w skonfigurowaniu tego ?

2

Odp: GigasetSX763 - jak skonfigurować Lan i Wan ?

On wpiera vlany? Jeżeli nie to nie robisz tego. Pokaż wynik

uci show network

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Oto odpowiedź:

network.loopback=interface                                                                                                                                                          
network.loopback.ifname=lo                                                                                                                                                          
network.loopback.proto=static                                                                                                                                                       
network.loopback.ipaddr=127.0.0.1                                                                                                                                                   
network.loopback.netmask=255.0.0.0                                                                                                                                                  
network.lan=interface                                                                                                                                                               
network.lan.type=bridge                                                                                                                                                             
network.lan.proto=static                                                                                                                                                            
network.lan.netmask=255.255.255.0                                                                                                                                                   
network.lan.ifname=eth0.1                                                                                                                                                           
network.lan.dns=194.204.152.34                                                                                                                                                      
network.lan.ipaddr=192.168.1.1                                                                                                                                                      
network.lan.gateway=192.168.1.100                                                                                                                                                   
network.@switch[0]=switch                                                                                                                                                           
network.@switch[0].name=eth0                                                                                                                                                        
network.@switch[0].reset=1                                                                                                                                                          
network.@switch[0].enable_vlan=1                                                                                                                                                    
network.@switch_vlan[0]=switch_vlan                                                                                                                                                 
network.@switch_vlan[0].device=eth0                                                                                                                                                 
network.@switch_vlan[0].vlan=1                                                                                                                                                      
network.@switch_vlan[0].vid=1                                                                                                                                                       
network.@switch_vlan[0].ports=0 1 3 4 5t                                                                                                                                            
network.adsl=adsl-device
network.adsl.fwannex=b
network.adsl.annex=b2p
network.atm=atm-bridge
network.atm.unit=0
network.atm.vpi=1
network.atm.vci=32
network.atm.encaps=llc
network.atm.payload=bridged
network.wan=interface
network.wan._orig_ifname=nas0
network.wan._orig_bridge=false
network.wan.ifname=eth0.2
network.wan.proto=dhcp

4

network.@switch_vlan[0].vlan=1                                                                                                                                                      
network.@switch_vlan[0].vid=1                                                                                                                                                       
network.@switch_vlan[0].ports=1 3 4 5t     
network.@switch_vlan[0].vlan=2                                                                                                                                                      
network.@switch_vlan[0].ports=0 5t    

Drugą sekcję switch_vlan robisz, z numerem vlan jako 2 i wydzielając port (zero w tym przypadku) z pierwotnego vlana.

5

Tylko jak sprawdzić który port to który numer w VLAN ? w ustawieniach jest 5 portów + CPU, a router ma tylko 4 gniazdka.

Interesuje mnie również ustawienie IP i DHCP inerface WAN i LAN - tak żeby były odizolowane i działąły na osobnych podsieciach.

Poza tym jak skonfigurować router-modem ? ustawić DMZ na adres sx763 ?

6

Nie maiłeś 2 w tym co podałeś. Jak sprawdzić? Połącz po kolei do każdego gniazdka i zrób 

swconfig dev switch0  show | grep link

Jeżeli jest obsługiwany przez swconfig to pokaże w którym jest połączenie.

7

komenda nie zwraca niczego, ale jak usunąłem "| grep link" to zauważyłem, że mimo zastosowania zmian w LuCI - cały czas jest włączony tylko jeden switch VLAN. Zrestartowałem i teraz widzę 2 VLany

Problem w tym, że komputer który jest wpięty do sieci LAN widzi komputery z sieci WAN i jest widziany przez komputery z sieci WAN (na razie cały dom chodzi na liveboxie - a SX763 wpiąłem pomiędzy liveboxa a mój komputer.

8

Więc nadal masz jeden cały switch a nie podział na vlany.

9

Może to rzuci jakieś światło na mój problem:

root@OpenWrt:~# cat /etc/config/network 

config interface 'loopback'
        option ifname 'lo'
        option proto 'static'
        option ipaddr '127.0.0.1'
        option netmask '255.0.0.0'

config interface 'lan'
        option proto 'static'
        option netmask '255.255.255.0'
        option ifname 'eth0.1'
        option dns '194.204.152.34'
        option gateway '192.168.1.100'
        option ipaddr '192.168.1.1'

config switch
        option name 'eth0'
        option reset '1'
        option enable_vlan '1'

config switch_vlan
        option device 'eth0'
        option vlan '1'
        option vid '1'
        option ports '2 3 4 5t'

config adsl-device 'adsl'
        option fwannex 'b'
        option annex 'b2p'

config atm-bridge 'atm'
        option unit '0'
        option vpi '1'
        option vci '32'
        option encaps 'llc'
        option payload 'bridged'

config interface 'wan'
        option _orig_ifname 'nas0'
        option _orig_bridge 'false'
        option ifname 'eth0.2'
        option proto 'dhcp'

config switch_vlan
        option device 'eth0'
        option vlan '2'
        option vid '2'
        option ports '0 1'

Sądząc po tym configu to czy konfiguracja jest ok, a wina leży gdzieś w sprzęcie, czy może coś w tym konfigu jest nie tak ?

10

Źle jest. Jeżeli port 5 jest do cpu to ma być option ports '0 5t', nie tak jak masz.

11

ale ja nie wiem czy ma być do CPU ... dla mnie OpenWRT to zupełna nowość. Do tej pory miałem styczność z firmowym oprogramowaniem które zazwyczaj było proste do ustawienia.
Teraz się mi zachciało zredukować sprzęt w sieci domowej i zamontować urządzenie all in one - no i się zaczęło. Najgorsze jest to że nie mam ani na to siły ani czasu żeby to ogarnąć, dlatego liczyłem na tutoriale, gotowe konfigi gdzieś na necie, a tu się okazuje, że nic takiego nie ma.
Dlatego pytam po forach, na ircu ... i niestety trzeci dzień szukam i nic.
Ani ADSL, ani Voip, ani nawet WAN do innego routera - nic nie działa. Nawet sflashować z powrotem do oryginalnego firmware nie mogę. Po prostu tylko siądź i płacz. ;(

12

Napisałem Ci - zmień i zobacz. Akurat rzuciłeś się na sprzęt który co prawda jest wspierany ale jest to dopiero wersja rozwojowa, a po drugie - chyba dość mało używany u nas.

13

No niestety router kupiłem z myślą używania oryginalnego firmware.  Okazało się jednak,  że router mimo włączenia funkcji serwera FTP z możliwością zapisu na dysku USB cały czas działa w trybie readonly. Stwierdziłem więc że użyję OpenWRT.