Temat: Motorola WR850g brak neta i dostepu.

Wymieniony w temacie router działał mi ok(kilka lat) ,zainstalowane kamikaze, gui, SB4L, dwa RS-y i do jednego podpięty tuner sat. . Niestety coś zmieniłem w ustawieniach przez przeglądarke nie pamiętam dokładnie gdzie ale w jakimś miejscu ze Static IP na DHCP dałem save i nie ma netu na komputerze. Dodam ,że SB4L działa ok ale net w kompie nie, adres bramy rutera miałem 10.0.1.1 ale nie idzie się zalogować tzn. nie otwiera się w ogóle. Doczytałem o trybie failsafe ale które polecenie byłoby dla mnie optymalne żeby wszystko działało jak wcześniej z SB4L na czele .Jeszcze kwestia jaki adres ustawić w kompie bo w poradniku jest 192.168.1.1 ,a ja miałem inny(podany wcześniej).
Jeżeli jedyną drogą do naprawy ustawień jest ten tryb to w którym katalogu dokonać zmian.

2

Odp: Motorola WR850g brak neta i dostepu.

Na lanie to zrobiłeś i w ten sposób na lan oczekuje na pobranie. Jeżeli ma kilka lat to failsafe mogło wtedy nie być. Zawsze jest to adres 192.168.1.1, niezależnie od tego jaki adres miałeś.

Możesz postawić sobie serwer dhcp na komputerze i sprawdzić czy adres pobierze. Jeżeli tak to się do niego dostaniesz i będziesz mógł to naprawić co zepsułeś.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Jak ustawię sobie na sztywno adres IP np. 10.0.1.111 , maska podsieci 255.255.255.0, brama domyślna 10.0.1.1 to jest połączenie z ruterem ale też nie można się zalogować. Na automacie natomiast bardzo długo pobiera adres i jest jakiś adres w połączeniu lokalnym tylko nie ma bramy,serwera DNS i serwera WINS.

4

Lan w routerze przestawiłeś na dhcp i to router na lanie czeka na pobranie adresu, nie komputer.

5

Mam na kompie XP i Debiana i teraz jak najprościej postawić ten serwer, na którym systemie i gdzie sprawdzić czy pobrał i jaki adres, może jakieś wskazówki.Znalazłem serwer krasnal na XP można na nim to przetestować.

6

Zwykły dnsmasq na debianie zainstaluj i włącz.

7

Dnsmasq zainstalowany ale teraz jaka odpowiednia konfiguracja , w pliku /etc/dnsmasq.conf wystarczy dopisać interface=eth0 , aby zadziałało i gdzie sprawdzić jeżeli router pobierze adres.

8

Zobacz http://www.thekelleys.org.uk/dnsmasq/do … q-man.html

RB760iGS + RB260GS / Ryzen 5 2660 / 16G DDR4 / MiniITX - Inea 1G (https://i.imgur.com/TLbJVDw.png)
RB951-2HnD / Celeron J1900 / 4G DDR3 / MiniITX - Satpol 100M

9

W logach systemowych

10

Na razie utknąłem na konfiguracji tego serwera tak żeby w logach był widoczny przydzielony adres routerowi, bo mam widoczne coś takiego DHCPDISCOVER on eth0 to 255.255.255.255 port 67  ale po wpisaniu do przegladarki nic nie wyświetla.Dodam iż nic do plików konfuguracyjnych dnsmasq nie dopisywałem po instalacji, dużo różnych możliwości ale które wybrać nie wiadomo.

11

Zobacz czy failsafe działa (opisane na eko.one.pl). Jeżeli tak to jesteś w domu, jak nie - kupuj kabel szeregowy lub oddaj komuś do naprawy. Choć sprzęt jest tak wiekowy że nie wiem czy to opłacalne, lepiej we własnym zakresie to zrobić.

12

Motka ma wyprowadzone dwa rs-y i kable szeregowe mam pod reką. Próbuje jednak uruchomić ten serwer i po wpisaniu interfejsu nasłuchu na etho i puli adresowej 127.0.1.1,127.0.1.20  mam w logach "żądanie DHCP odebrano na interfejsie eth0 ,który nie ma adresu" , więc coś jeszcze powinienem dopisać w conf. serwera i może coś by ruszyło tylko co ?

13

Żeś sobie adresy wybrał. W dhcp wpisz 192.168.1.10 do 1.20, i ustaw na stałe adres karty sieciowej w komputerze na 192.168.1.2

14 (edytowany przez marek12 2013-06-07 11:41:02)

Super poszło , pobrał adres i zalogowałem się na router ale co i gdzie teraz zmienić aby nie było podobnych problemów.
Najprawdopodobniej w lan Configuration zmienić na Static IP , wan mam wyłączony(radio off) bo tam też jest obecnie DHCP czy od razu i tam dać na Static IP ? Jeszcze w linni niżej jest wybór Type-None albo Bridged i raczej wybrać None i przy okazji co daje ta opcja Bridged(most) ?

15

Lan na static i ustaw 192.168.1.1 Albo od razu zrób firstboota i ustaw domyślne ustawienia.

16

Dzięki za wskazówki , a czy mogę zostawić poprzedni adres 10.0.1.1 no i czy None czy Bridged w podlini? A firstboot to muszę najpierw poczytać i jakoś zrobie ale priorytet żeby był net w kompach i dostep do routera.

17

Może być i 10.0.1.1. Bridged pewnie, choć nie wiem co masz na myślni pisząc "w podlinii",

18

Zmieniłem na 192....  Bridged potem save i teraz kompy nadal nie mogą pobrać adresu automatycznie netu nie ma i dostepu do routera też.

19

Wstaw na stałe 192.coś i zobacz czy się podłączysz.

20

Jak wpisze 192... na stałe to łączy się z routerem ale nie ma netu i nie ma połączenia z routerem, a był już dostep do niego a teraz już chyba całkowita lipa bo na debianie też adresu nie zobacze tym samym nie wiem czy jest sposób na to.

21

Zrób bo pewnie dnsmasq też wyłączyłeś. Zrób firstboota, skonfiguruj i tyle.

22

Dnsmasq nie wyłączyłem ale czy on mi teraz pokaże na jaki adres można się dostać do routera. Jak zrobić firstboot kiedy nie mogę się dostać do rutera(zalogować) ?

23

dnsmaq na routerze. W końcu się do niego dostałeś czy nie? Jak ustawiłeś na stałe adres w routerze to ustaw też w komputerze i spróbuj się do routera dostać.

24

Tak ustawiłem lan na Static IP było 10.0.1.1 (może w tym jest przyczyna) na 192.168.1.1  i jeszcze w lini ponizej gdzie był wybór None albo Brigded ustawiłem None  dałem save i teraz jak mam dalej w kompie na sztywno ustawione 192.168.1.2 łaczy się z routerem ale nie ma netu i na adres 192.168.1.1 nie idzie się zalogować .

25

Pisałem, zrób firstboota i skonfiguruj sobie system od nowa.