1 (edytowany przez Przmus 2013-06-08 23:03:21)

Temat: Gargoyle - Jak całkowicie usunąć "Monitor sieci" i "Listę połączeń"?

Witam.
Do mojego routera: TL-MR3420 wgrałem dzisiaj oprogramowanie: Gargoyle PL (gargoyle-1.5.10.1-ar71xx-tl-mr3420-v1-squashfs-factory.bin).
Ogólnie jestem bardzo zadowolony z interfejsu i funkcjonalności, modem 3G łączy się bez problemu z włączoną autoryzacją PIN (na oryginalnym oprogramowaniu pojawiały się błędy, a połączenie z siecią uzyskiwało się średnio po 10 minutach).

Niestety pojawił się problem. Otóż do Panelu Administracyjnego (192.168.1.1) muszę mieć dostęp ja i mój brat. Na wzajem sobie nie ufamy, a: "Status -> Monitor sieci" oraz: "Status -> Lista połączeń" praktycznie pokazują wszystkie odwiedzane strony internetowe. Niestety powoduje to brak prywatności i brat chce powrotu do starego oprogramowania...

Czy jest możliwość jakiegoś całkowitego usunięcia lub wyłączenia tych dwóch funkcji (Monitor sieci i Lista połączeń)?
Może da się jakoś usunąć z systemu: "webmon.sh" i "conntrack.sh" nie psując przy tym funkcjonalności routera?

Bardzo proszę o informację co można w tej sytuacji zrobić.

2

Odp: Gargoyle - Jak całkowicie usunąć "Monitor sieci" i "Listę połączeń"?

Możesz usunąć po trzy wpisy dla webmon i conntrack w pliku /etc/config/gargoyle, wtedy nie będzie tego w menu. Możesz też wymienione pliki usunąć z katalogu /www po prostu, nie spowoduje to żadnych większych problemów w tym przypadku.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Dziękuję za błyskawiczną odpowiedź.
Niestety jestem zielony w tych sprawach. Czy mogę prosić o jakieś wskazówki, jak usunąć te wpisy z "katalogu /www"?

4

rm /www/webmon.sh
rm /www/conntrack.sh

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5 (edytowany przez Przmus 2013-06-05 19:58:38)

Wielkie dzięki, udało się za pomocą programu "WinSCP", polecanego w wątku: http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=1088
Pewnie to samo dało się zrobić przez PuTTY, jednak dopiero teraz uczę się z niego korzystać smile
Jeszcze raz dziękuję za pomoc.