26

Odp: (OpenWrt by Vargalex) czyli firmware z Gui wszystkomające

Całe AA jest na 3.3.8. Ale sumy kontrolne się nie zgadzają.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

27

Hmm... i tu chyba pies pogrzebany sad Próbowałem dziś z innego źródła, ale wyskakiwały błędy i pewnie o te sumy chodziło. Jego paczki do wersji 1.1.5 chyba już przepadły.
Jest jakiś patent by doinstalować stary, brakujący moduł? Czy tylko z repo, i to jego repo?

28

Jak pisałem -  z opcją --nodeps i trzymać kciuki żeby systemu nie wysadziło.

29

Dzięki... i tak nie wiem jak użyć tej opcji wyklikując instalację bezpośrednio z gui, odłożę grzebanie w googlach na później. Pytania w tej materii to już OT.
Konkludując, żeby wrócić do tematu smile z polecaną wersją 1.1.7 vargalexa należy postępować ostrożnie i z dystansem. smile

30

Z gui nie, z konsoli.

31

wicy,
Podstawowe pytanie - czy aktualizując vargaleksa zachowałeś ustawiania z 1.1.5?
I drugie - czy na 1.1.7 próbowałeś zrobić firstboot?

OpenWrt 25.12 @ GL.iNet GL-MT6000
OpenWrt 25.12 @ Xiaomi Mi Router AX3000T
OpenWrt 25.12 @ D-Link DAP-X1860 A1
Mój blog: Komputery i Systemy

32

Przesiadając się na 1.1.7 robiłem to 2 razy:
1) czysty obraz factory, na defaultowych ustawieniach.
2) obraz sysupgrade z wersji 1.1.5. Ustawienia zapisane, po instalacji (z zachowaniem ustawień) dla pewności wgrane z dysku ponownie. Nie robiłem firstboot.
W obu wypadkach strona główna wyglądała jak na w/w obrazku.

33 (edytowany przez jarek7714 2013-03-10 21:29:50)

wicy napisał/a:

No niestety. O ile do wersji 1.1.5 nie maiłem większych zarzutów, o tyle wersja 1.1.7 już na dzień dobry odpycha błędami.
Jeśli ktoś wie czym to jest spowodowane, poproszę o info.

http://img854.imageshack.us/img854/4603/nowy1n.jpg

Używam AA od Cezarego na DIR-825-łącze 3-4G oraz Vargalex 1.1.7 na WDR3600 na stacjonarnym (WAN-bridge Mikrotik) i do obu softów nie mam zarzutów. Coś musiało się źle zainstalować w firmware-to routery z jednej rodziny (różnią się układami radiowymi), na Vargalex router mam nieźle dojechany stream z webcam-USB i sieci-NBOX-TV, luci jeszcze nie zrobiło mi żadnej niespodzianki

Router Name    OpenWrt
Router Model    TP-Link TL-WDR3600 v1
Firmware Version     OpenWrt vargalex v1.1.7 r35342 / LuCI Trunk (trunk+svn9655)
Kernel Version    3.7.4
Local Time    Sun Mar 10 21:08:36 2013
Uptime    10d 10h 36m 41s
Load Average 

Natomiast na DIR-825 po instalacji polskiej wersji luci nie wyświetla mi interfejsów sieci od początku z tym że router pracuje prawidłowo:

Nazwa Routera    OpenWrt
Model Routera    D-Link DIR-825 rev. B1
Wersja firmware     OpenWrt Attitude Adjustment 12.09-rc1 / LuCI 0.11 Branch (0.11+svn9577)
Wersja kernela    3.3.8
Czas lokalny    Sun Mar 10 21:21:43 2013
Czas pracy    33d 3h 32m 48s
Średnie obciążenie    

, dlatego zostawiłem go w spokoju. wink

34

Osobiście jestem zadowolony z wersji 1.1.7 i nie mam z nią żadnych problemów.
Najlepsze jest to że jest tam wszystko i nie muszę nic instalować przez konsolę.
Super opcją jest exroot przez 1 kliknięcie i bezproblemowa samba.

35

Ja też używam wersji 1.1.7 i nie mam z nią żadnych problemów. Jak na razie nie pojawił się problem ze stabilnością wifi, który niestety od czasu do czasu pojawiał się w Gargoyle.

Obecnie na jednym z routerów mam soft Vargalexa bez extroot (mnogość funkcji jakie w sobie posiada są naprawdę imponujące i w zasadzie powinny być wystarczające dla przeciętnego użytkownika) natomiast na drugim routerze mam Gargoyle z extroot.

Sprzęt z Vargalexem to z założenia sprzęt typu - skonfigurowany, działa więc nic nie ruszam, natomiast sprzęt z Gargoyle to troszkę poligon doświadczalny + backup dysku podłączonego do routera z Vargalexem + wzmacniacz sygnału wifi.

Ogólnie każdy z tych softów ma jakieś zalety i wady. Jak dla mnie zdecydowaną zaletą Gargoyle jest GUI, które przypomina mi Tomato, przejrzyste i zdecydowanie bardziej przyjazne dla początkującego użytkownika. Dodatkowym plusem jest bardzo dobre wsparcie chociażby na tym forum - oczywiście dzięki ogromnemu zaangażowaniu Cezarego. Minusem jest to, że w zasadzie jak się chce coś więcej niż udostępnianie plików (a i to przy minimum 8MB flash w routerze) to konieczny jest extroot. Z drugiej strony przy minimum wiedzy i umiejętności nie jest trudny do zrobienia, chociaż nie ukrywajmy, że w sofcie Vargalexa zrobienie extroot jest prostsze - wiadomo klik i jest.

Zaletą Vargalexa jest wspomniana mnogość funkcji jakie oferuje od razu po zainstalowaniu. Dodatkowo robiąc swap w pliku nie trzeba repartycjonować dysku co czasami niestety jest problemem logistycznym gdy mamy dosyć zapchany dysk o dużej pojemności :-) Wadą według mnie jest mniej przyjazne dla użytkownika GUI ale to subiektywna ocena.

Generalnie można polecić zarówno soft Vargalexa jak i Gargoyle. Każdy z nich ma zalety i każdy z nich dodaje skrzydeł naszym sprzętom.

36

A Vargalex to trunk z luci + autorskie rozwiązanie do extroota i usera ftp. Naprawdę widać że luci nigdy nie używaliście.

37

Używaliśmy, używaliśmy ale GUI Gargoyle bardziej przypadło mi do gustu i tak jak wspomniałem jest to moja subiektywna ocena :-)

Oczywiście wiem jak te systemy są zbudowane, z czego się składają ale pisząc o sofcie Vargalex i Gargoyle posłużyłem się uproszczeniem. Zresztą nie przypadkowym ponieważ temat dotyczy Vargalexa, a nie konkretnie Luci :-)

Sądzę że dla przeciętnego użytkownika nie ma znaczenia czy Vargalex to tak naprawdę Openwrt + Luci + kilka autorskich dodatków, a Gargoyle to Openwrt z innym GUI i przeróbkami niektórych pakietów. Ważne jest to co widzi i jak łatwo może coś zrobić - tutaj mam na myśli wręcz "wyklikać" bez dodatkowym ingerencji.

Patrząc na GUI Gargoyle i Vargalex (Luci) nasuwa mi się porównanie do Tomato i DD-Wrt. Na poprzednim routerze używałem właśnie Tomato ze względu na przejrzystość interfejsu, natomiast nie potrzebowałem dostępu do zaawansowanych ustawień jakie były dostępne z poziomu GUI DD-Wrt. Oczywiście i w tym przypadku każdy z softów miał zarówno plusy jak i minusy, ale i tak z czystym sumieniem można polecić oba, ponieważ dają ogromne możliwości w porównaniu ze standardowym oprogramowaniem wielu routerów.

38

Mam tylko jeden problem, a mianowicie prędkość transferu.
Przy zgrywaniu filmy na dysk NTFS max transfer 2MB.
Wcześniej miałem podłączonego pendriva do routera i szło do 20 MB.
Teram mam podłączonego pendriva i dysk 2 TB przez hub ufo z modecoma na pendrive mam zrobionego exroota.
Czym może być spowodowany wolny transfer?

39

NTFS. Pozbądź się go czym prędzej możesz.

40 (edytowany przez pasza 2013-03-23 15:16:07)

maczet napisał/a:

Mam tylko jeden problem, a mianowicie prędkość transferu.
Przy zgrywaniu filmy na dysk NTFS max transfer 2MB.
Wcześniej miałem podłączonego pendriva do routera i szło do 20 MB...........

Miałeś zapis 20 MB/s !!!  jaki router?

Niestety ale zapis/odczyt na  ....wrt  to nędza z bidą w porównaniu z oryg.firmware testowane na WDR4300

41

Mam WR1043ND.
Cezary dlaczego nie polecasz NTFS?
Miał ktoś problemy z NTFS?

42

Bo linuksy (wszystkie) dość kiepsko radzą sobie z obsługą NTFS co skutkuje niskimi transferami.

NETGEAR R6220 + TL-WR1043ND + radio USB + słuchawki bezprzewodowe SONY + HDD-USB (NAS)

43

Ponieważ obsługa ntfs nie jest natywna w zrobiona w przestrzeni użytkownika (tzw fuse). I wymaga naprawdę niezłej mocy obliczeniowej żeby działała w miarę wydajnie.

44

Witam wszystkich!
Nabyłem niedawno router Asus RT-N56U, z nadzieją, że sprosta wszystkim moim oczekiwaniom na OFW, prosto z pudełka. Niestety, zawiodłem się dosyć poważnie, testowałem wiele różnych wersji firmware (wszystkie oficjalne), każda okazała się być okropną, jestem właśnie w trakcie wymieniania go na TP-LINK TL-WDR3600. Myślę, że na oficjalnym oprogramowaniu już będzie sprawował się lepiej, nie mniej miałem TP-LINKa (TD-W8968) i wiem że firmware tej firmy oferuje mało, dlatego zainteresowałem się OpenWrt. Potrzebuję czegoś co daje dużo możliwości (przede wszystkim jak najlepszą Sambę, sprawne DLNA (w połączeniu z TV Samsunga - próbował ktoś może?) i klient bittorrent) i jest umiarkowanie łatwe w obsłudze, jako że jestem laikiem. Czytałem opis Jazz'a, ale chciałbym dowiedzieć się więcej - mam kilka pytań. Do instalacji OpenWrt Vargalex'a nie potrzebne jest putty? Czy możliwy jest sprawny powrót do OFW po instalacji OpenWrt (widziałem kilka różnych opinii, może z wersją Vargalex'a jest inaczej)? Jakie są prędkości przesyłania i odbioru danych z dysku i na dysk (sformatowanego do ext3 przykładowo)? Różnica jest odczuwalna, w porównaniu z OFW? Maksymalnie obiektywnie, czy zmiana oprogramowania oficjalnego jest zmianą pozytywną? Czy wersja Vargalex'a jest udaną kompilacją, czy jest w niej coś naprawdę dającego się we znaki (na początku tego tematu mowa jest o wersji "trunk" i połączonymi z nią błędami)?
Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi, być może pomogą nie tylko mi, zwłaszcza kiedy ten temat pojawia się jako pierwszy w Google (po wpisaniu "Vargalex 1.1.7"). Mam nadzieję że temat odżyje.

45

Zacznijmy od tego że  "Vargalex" to OpenWrt w wersji rozwojowej. W sumie przed 4 miesięcy, a w OpenWrt to szmat czasu i zmian.

Powrót do oryginalnego softu odbywa się tak samo jak upgrade innego - tylko nie możesz zaznaczyć zachowania plików konfiguracyjnych (a domyślnie tak jest w LuCI).

46

Dziękuję za odpowiedź Cezary, czyli według Ciebie instalacja Vargalexa mija się z celem? Lepiej dać sobie czasu i skonfigurować "czysty" OpenWrt? Czy jest może jeszcze jakaś inna kompilacja zawierająca Sambę, DLNA i klienta BT od razu po zainstalowaniu?
Najważniejsze, że powrót do OFW jest (przynajmniej w teorii) prosty.

47

Jest prosty i w praktyce.

Możesz zainstalować i Vargaleksa, pamiętając po prostu że jest nowsza wersja.

48 (edytowany przez pasza 2013-06-04 22:30:13)

pierwiastekz2 napisał/a:

Dziękuję za odpowiedź Cezary, czyli według Ciebie instalacja Vargalexa mija się z celem? Lepiej dać sobie czasu i skonfigurować "czysty" OpenWrt? Czy jest może jeszcze jakaś inna kompilacja zawierająca Sambę, DLNA i klienta BT od razu po zainstalowaniu?
Najważniejsze, że powrót do OFW jest (przynajmniej w teorii) prosty.

Nie wiem  jaki masz router i ile MB  ma flash?ale jeśli 8Mb to zatrzymasz się w połowie vargalex i będziesz musiał zmienić flash na 16Mb.
Tu  właśnie obraz Vargalex 8Mb pokazuje pazurki,ma napakowane tyle że potrzebne by było 16.
Wszystko działa bez problemów, od serwera TFTP ... po DLNA i wszystko w GUI do wyklinania.

Ale GUI muli i ma błędy, Vargalex niby aktywny ale coś zapomniał o swych obrazach ? (są ciut stare)

ps
Błędy nie są jakieś tragiczne " widać czasami to czego widać być nie powinno w tej zakładce na dole" ale  wszystko co ustawisz działa a to najważniejsze.
Jedyne co będzie gorzej to USB transfer i pomijanie wifi.

49

pasza napisał/a:

Nie wiem  jaki masz router i ile MB  ma flash?ale jeśli 8Mb to zatrzymasz się w połowie vargalex i będziesz musiał zmienić flash na 16Mb.
Tu  właśnie obraz Vargalex 8Mb pokazuje pazurki,ma napakowane tyle że potrzebne by było 16.
Wszystko działa bez problemów, od serwera TFTP ... po DLNA i wszystko w GUI do wyklinania.

Ale GUI muli i ma błędy, Vargalex niby aktywny ale coś zapomniał o swych obrazach ? (są ciut stare)

ps
Błędy nie są jakieś tragiczne " widać czasami to czego widać być nie powinno w tej zakładce na dole" ale  wszystko co ustawisz działa a to najważniejsze.
Jedyne co będzie gorzej to USB transfer i pomijanie wifi.

A właśnie na przesyle USB mi zależy, ech. Router będę miał TP-Link WDR3600 (powinien być na dniach, wymieniony za Asusa RT-N56U, którego niestety każdemu bym odradził), z tego co się orientuję ma 8MB flash. Chyba spróbuję jednak z czystym OpenWrt, ale na początek kilka testów oficjalnego firmware zamierzam przeprowadzić, a nuż sprawdzi się wystarczająco, choć już na emulatorze firmware można zobaczyć sporo braków (chociażby takie głupstwo jak zmiana nazwy serwera DLNA).
Nie spodziewałem się że firmware dla routerów tak szybko się starzeje.

50

Jeśli transfery USB i wifi to orygianalny soft rządzi.
Dlna w oryg firmware to tylko taki fotomontaż (prawie niczego nie obsługuje) na dodatek to gówno dalej się rozgłasza choć jest wyłączone.

Zresztą każdy powinien sobie KONIECNIE wypróbować sam i dd-wrt , Gargoyle jak i Vargalex.( powrót z dd-wrt, firmware webrevert)
Gdybym używał transmission i minidlna to siedział by u mnie Vargalex  ale to robi MyBookLive więc nie potrzebuje takiej wielkiej kobyły i szukam czegoś szybkiego funkcjonalnego.

Najgorsze jak sie wgra jendo i koniec  a następnie zostanie się zaślepionym fanboyem tego.