1 (edytowany przez aikon 2010-07-18 14:06:08)

Temat: TL-WR1043ND i hub USB aktywny Pentagram nie chcą współpracować

Witam po raz kolejny. tongue

tym razem pojawił się pewien problem z hubem USB. Przeczytałem kilka(naście) tematów na forum, generalnie piszecie, że jak hub jest aktywny (zasilany) to kilka urządzeń na raz powinno działać. A jednak coś nie funkcjonuje (hub mam taki o)
Ale do rzeczy:

- na routerze jest OpenWrt Backfire 10.03, zainstalowane wszystkie te dodatki do obsługi USB
- w momencie gdy do portu USB w routerze (nie do huba) podłączę pendrive (Kingston data traveler2 512 mb) - spokojnie działa, widze go ze wszystkich innych komputerów w sieci (Samba)
- na porcie USB działa też bardzo poprawnie drukarka (wg poradnika ze strony - wszystko bezproblemowo)
- chciałbym teraz podpiąć hub USB i móc jednocześnie korzystać z drukarki, jak i pendrive lub innego dysku. Niestety, po podłączeniu huba (a do niego drukarki i pena) działa tylko drukarka - nie widzi pendrivea.
- pendrive nie działa nawet , jak od huba odłączę drukarkę (czyli z samym penem w hubie). Natomiast sama drukarka działa, nieważne czy jest pendrive również wpięty, czy nie.

log po wetknięciu huba USB (zasilanego), bez podłączania do niego żadnych urządzeń:

Jul 18 14:33:49 OpenWrt user.info kernel: usb 1-1: new high speed USB device using ar71xx-ehci and address 15
Jul 18 14:33:49 OpenWrt user.info kernel: usb 1-1: configuration #1 chosen from 1 choice
Jul 18 14:33:49 OpenWrt user.info kernel: hub 1-1:1.0: USB hub found
Jul 18 14:33:49 OpenWrt user.info kernel: hub 1-1:1.0: 4 ports detected
Jul 18 14:33:49 OpenWrt user.notice usb-modeswitch: Not handling 1-1
Jul 18 14:33:49 OpenWrt user.notice usb-modeswitch: 1-1:1.0: Manufacturer=? Product=USB2.0_Hub Serial=?
Jul 18 14:33:49 OpenWrt user.notice usb-modeswitch: 1-1:1.0: Device does not seem to need mode switching

log po podłączeniu pendrive'a do huba:

Jul 18 14:38:36 OpenWrt user.info kernel: usb 1-1.3: new high speed USB device using ar71xx-ehci and address 16
Jul 18 14:38:36 OpenWrt user.info kernel: usb 1-1.3: rejected 1 configuration due to insufficient available bus power
Jul 18 14:38:36 OpenWrt user.warn kernel: usb 1-1.3: no configuration chosen from 1 choice
Jul 18 14:38:36 OpenWrt user.notice usb-modeswitch: Not handling 1-1.3

Najbardziej martwi mnie "rejected 1 configuration due to insufficient available bus power", no tylko że to bardzo dziwne, bo: a) sam pendrive podłączony bezpośrednio do portu USB (nie przez huba) działa poprawnie, b) hub jest zasilany, więc pendrive podłączony przez zasilanego huba powinien działać tym bardziej.

A teraz dołączam drukarkę:

Jul 18 14:49:35 OpenWrt user.info kernel: usb 1-1.2: new full speed USB device using ar71xx-ehci and address 17
Jul 18 14:49:36 OpenWrt user.info kernel: usb 1-1.2: configuration #1 chosen from 1 choice
Jul 18 14:49:36 OpenWrt user.info kernel: usblp0: USB Bidirectional printer dev 17 if 1 alt 0 proto 2 vid 0x03F0 pid 0x7E04
Jul 18 14:49:36 OpenWrt user.notice usb-modeswitch: Not handling 1-1.2
Jul 18 14:49:36 OpenWrt user.notice usb-modeswitch: 1-1.2:1.0: Manufacturer=HP Product=Deskjet_F4100_series Serial=CN83K6W09404TJ
Jul 18 14:49:36 OpenWrt user.notice usb-modeswitch: 1-1.2:1.0: Device does not seem to need mode switching
Jul 18 14:49:36 OpenWrt user.notice usb-modeswitch: 1-1.2:1.1: Manufacturer=HP Product=Deskjet_F4100_series Serial=CN83K6W09404TJ
Jul 18 14:49:36 OpenWrt user.notice usb-modeswitch: 1-1.2:1.1: Device does not seem to need mode switching
Jul 18 14:49:36 OpenWrt user.notice usb-modeswitch: 1-1.2:1.2: Manufacturer=HP Product=Deskjet_F4100_series Serial=CN83K6W09404TJ
Jul 18 14:49:36 OpenWrt user.notice usb-modeswitch: 1-1.2:1.2: Device does not seem to need mode switching

i ona działa bez problemu, ale do pena nadal dostać się nie można.
Niby jest sda1:

root@OpenWrt:/# ls /mnt/
sda1

ale nic tam nie ma w środku.

Tak więc prosiłbym, abyście na podstawie swojego doświadczenia powiedzieli mi, czy to jest kwestia ustawienia czegoś, doinstalowania, czy też "zmuszenia" urządzenia do poprawnej pracy, czy też po prostu ten hub nie współpracuje i nie będzie współpracował z routerem, bo nie i już? wink Dzięki.

Edit:
dodam jeszcze, że odkopałem z szafy inny hub USB (jakiś noname), też z zasilaczem, podłączyłem i jest identyczna sytuacja - drukarka działa, pendrive nie.

2

Odp: TL-WR1043ND i hub USB aktywny Pentagram nie chcą współpracować

hub twierdzi że tyle energii nie może dać smile

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

No bez jajec - tyle, żeby pendraka zasilić? To skoro sam port USB routera daje radę, to przez huba, który ma dodatkowy zasilacz, powinno pójść tym bardziej ; P

4

No co ja Ci poradzę smile. Możesz masz drukarkę taką dziwną.

PS. Skoro masz dwa huby - połącz je kaskadowo, do jednego drukarkę do drugiego pendrive i zobacz.
PS1. Miałem taką kamerę USB - nie chciała za chiny działać przez hub. Bezpośrednio - tak, przez hub - nie.

5

Nie no, drukarka nie jest chyba dziwna, bo z hubem działa. To pendrive nie działa. Może spróbuję jakieś inne urządzenie podłączyć i zobaczę.
Kaskadowo dwa huby - nie wiem czy mi się uda, bo huby mam dwa, ale zasilacz mam jeden. ;D ale coś spróbuję wyrzeźbić.

6

Cholera - teraz coś popieprzyłem, mianowicie, jak wkładam pendrive'a/dysk do portu USB, to muszę sam podac odpowiedni system plików (robię to spod interfejsu graficznego). Domyślnie jest ustawiony ext3, więc jak włożę pena, to nic na nim nie widzi. Dopiero jak wpiszę vfat lub ntfs (w zależności od systemu plików, który mam na nośniku) to go widać. Tylko że wcześniej działo mi się to przecież automatycznie - wkładałem pendrive'a i od razu miałem dostęp do jego zawartości. Nie da się tego tak znów ustawić?

7

Po prostu - jeżeli systemy plików są załadowane to przy montowaniu sprawdzane sa po kolei aż któryś zaskoczy.

8

W takim razie po pierwsze - jak sprawdzić, czy mam poprawnie załadowane, po drugie - ile to powinno trwać, aż któryś zaskoczy? wink Bo podłączam powiedzmy dysk z NTFS, to go nie widzi. Dopiero jak sobie wejdę w konfigurację i wpiszę z ręki ntfs, zrobię reboot, podłączę i wtedy widzi.
Dla mnie to nie jest problem, ale to jest funkcja z której mają też korzystać inni domownicy (w sieci mam odtwarzacz multimedialny podpięty też do telewizora) - tj. jak ktoś sobie wetknie pendrive z filmem do routera, to może go oglądać na telewizorze. No a nie wyobrażam sobie, żeby mój ojciec przez ssh montował pendrive. big_smile

9

Akurat __ntfs__ nie montował się automatem. Ja miałem porobione pewne sztuczki żeby tak było, ale sam nie używam, więc nawet nie wiem czy działa.

Inne powinny działać od razu.

10

Okej, w takim razie - czy moglibyście mi polecić jakiś konkretny model huba USB (aktywnego), który na pewno dobrze działa z TP-Linkiem (openwrt)? Bo nie chcę w ciemno strzelać. ; P

I takie zapytanie przy okazji. Fragment z /etc/config/fstab :

config 'mount'
        option 'options' 'rw,sync'
        option 'enabled_fsck' '0'
        option 'is_rootfs' '0'
        option 'enabled' '1'
        option 'device' '/dev/sda1'
        option 'target' '/mnt'
        option 'fstype' 'vfat'

co oznacza "sync" w options?

11

google: man mount i wszystko się wyjaśni.

Zapis wykonywany jest natychmiast na nośniku, nie jest to buforowane.

12

Ok, to jeszcze kwestia huba - na pewno przemaglowałeś już kilka i jesteś w stanie wskazać modele, które na pewno działają? smile

13

Aktywnych - nie, nie potrzebowałem. Używam zwykłego pasywnego z allegro za 1,99 smile chodzi z pendrive, bt, kartą muzyczną i lcd.