26 (edytowany przez matei 2010-06-29 22:26:52)

Odp: Nierówne transfery samby WR1043ND - Backfire by Obsy

Zauważyłem, że transfer zależy od pliku. Jeden plik za każdym razem potrafi przesyłać ze stałą, maksymalną prędkością, a drugi z kolei strasznie wolno i nierówno. Nie zależy to także od rozszerzenia czy nazwy pliku.

Edit: Kolejna ciekawa sprawa: zapis działa wręcz wzorowo stała prędkość - 5,5MB/s. Natomiast odczyt tego pliku przebiega niemiłosiernie wolno - 2MB/s-3MB/s

27

@matei

Niestety nie pomogła. Przekopiowałem 600giga tam i z powrotem na dysk i transfery wróciły do normy ale nowo ściągane przez transmission pliki mają znowu fatalne transfery. A ustawiłem "preallocation: 2:" czyli na Full.  Ręce opadają.  Jakieś pomysły?

@rpc Nie używam WiFi do przerzucania plików. Podane wartości dotyczyły transferu po kablu.

TPlink-WDR3600, Linksys Gigabit Switch EG008W

28

U mnie problemem nie jest na pewno połączenie. Sprawdzone na 3 komputerach - na wifi, jak i ethernet.

29

po sambie, ftp czy sftp idzie transfer.
Dla jasności należy sprawdzić transfer tego samego pliku dla wszystkich metod transmisji aby mieć jakieś sensowne porównanie  transfer. Najlepszy do tego jest ftp bez narzutu czysty transfer. No i trzeba by zrobić test po przeładowaniu routera aby wyeliminować buforowanie.

jak rozumiem jest podpięty dysk usb do routera ? Czy w tym samym czasie jest cos pobierane z internetu ? Jeśli tak następują zapisy na dysk usb w momencie odczytu i wysyłki na komputer to może być powodem spadku transferu.

30

Ten sam plik pobrany przez transmission:
-Samba: ~2MB/s
-Po ftp: ~2,5-4MB/s

W wypadku plików wcześniej skopiowanych z dysku na dysk, transfery tak samo jak u kolegi jazzona są najczęściej w porządku (~10MB/s po ftp i ciut mniej po sambie)
Dysk jest podpięty przez konwerter sata<->usb. W tym samym czasie router jest wolny od jakiegokolwiek obciążenia. To samo tyczy się dysku twardego.

31

no fajnie to se zrób test skopiuj plik na komputer i skasuj z dysku a potem go wgraj ponownie.
Jeśli to co Twierdzisz jest prawdą transfer powinien wzrosnąć z 2 do 10 mega

jaki system plików ?

32

Sprawdziłem - po tej operacji transfer oczywiście wzrasta. Już sam zabawny jest fakt, że plik był wrzucany szybciej, niż był odczytywany wink System plików to ext3

33

Więc zrób rzecz najprostszą i najgłupszą z możliwych - obecnie transmission ma możliwość wykonywania skryptu po skończeniu ściągania. Wiec zrób sobie kopiowanie (kopiowanie, nie przenoszenie) pliku w inne miejsce a później oryginał skasuj. Nastąpi nowa ciągła alokacja i będziesz miał szybszy odczyt takiego pliku.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

34

hmm a może z defragmentować plik po ściągnięciu ? i zobaczyć jak wtedy będzie

nie wiem czy w ext jest coś takiego jak w xfs

xfs_fsr -v /home/user/plik.tar.bz2

35

Cezary: W wypadku pobieranych plików, o wielkościach liczonych w GB będzie to trwało niemiłosiernie długo. Transfer przy takim kopiowaniu wynosi zaledwie ~1,3MB/s

rpc: coś takiego nie istnieje w ext3

Osobiście zaczynam podejrzewać o to konwerter usb<->sata. Jazzon weź spawdź jakiej firmy jest Twój chip. U mnie jest to element firmy Sunplus.

36

No będzie trwało. Ale coś za coś.

37

Mimo szczerych chęci nie udało mi się otworzyć dysku ( WD Essential Book czy jakoś tak). Jak ktoś wie jak go się otwiera to niech powie, ja swoją drogą poszukam w sieci. Jednak jestem na 95% pewien że to wina fragmentacji. 

Matei: podepnij dysk do jakiegoś linuxa i sprawdź co wypluje  fsck. u mnie było 50% nieciągłych plików. Przekopiowanie tam i z powrotem załatwiło sprawę ale nowe pliki zapisywane przez transmission cierpią na tą samą przypadłość. BTW jakiego transmission używasz? Ja mam 1.92 - może jakiś bug, w którym preallocation nie działa albo działa wadliwie?

Cezary: masz może jakąś skompilowaną wyższą wersję? Można się pokusić o sprawdzenie czy z inną wersją transmission problem będzie też się pojawiał.

38

Wyższą wersję czego? Transmission? tak

39

https://forum.transmissionbt.com/viewto … xt3#p46796

a 1.93 jak się zachowuje ?

40

2.01 jest u mnie na eko1...

41

eko1 ?

42

Właśnie tu jesteś smile http://eko.one.pl/openwrt/index.php?pat … e%2F10.03/

43 (edytowany przez jazzon 2010-07-15 20:03:24)

Po update transmission do 2.01 dzisiaj ściągnięty plik ważacy 6,6Giga pięknie trzyma transfer około 10MB/s. Dobrze by było, żeby ktoś to potwierdził ale myślę, że można zaryzykować tezę, że prealokacja w transmission 1.92 była skopana.

Matei - sprawdzałeś dysk fsck'em?

BTW czy u was też jak zamapujecie dysk to widnieje opis: "0 bajtów wolnych z 3,25MB? "

http://i26.tinypic.com/34t8z0i.jpg

44

Nie używam samby do transferu plików. ftp jest szybsze.

45

Ja też, lecz do przeglądania zawartości i prostych operacji samba jest wygodna. Moje pytanie jednak dotyczyło blednego wskazania pojemności zamapowanego dysku.

46

Dlatego też napisałem - nie używam w ten sposób, wiec nie sprawdzę Ci czy tak się wyświetla.

47

jazzon napisał/a:

BTW czy u was też jak zamapujecie dysk to widnieje opis: "0 bajtów wolnych z 3,25MB? "

http://i26.tinypic.com/34t8z0i.jpg

U mnie pokazuje normalnie, tj. np wolne 170GB z 300GB
Mam Windę 7 64bit

Archer C7 v.2 + LEDE by Cezary http://beta.speedtest.net/pl/result/6621599402

48

Hmm... Ciekawe dlaczego u mnie jest błędnie. Montujesz przez hotplug czy fstab? Możesz podać zawartość  smb.conf?

49

Może dlatego że pokazujesz zawartość flasha a nie normalnego dysku.

50

jazzon napisał/a:

Hmm... Ciekawe dlaczego u mnie jest błędnie. Montujesz przez hotplug czy fstab? Możesz podać zawartość  smb.conf?

Partycje montuję przez fstab, dysk ma 1TB i 3 partycje w ext4.
Samba jest skonfigurowana dokładnie według opisu na tej stronie http://eko.one.pl/?p=openwrt-samba z jedną różnicą create mask i directory mask mam ustawiony na 777, wszystkie zasoby ogólnie dostępne dla gościa.

Archer C7 v.2 + LEDE by Cezary http://beta.speedtest.net/pl/result/6621599402