1

Temat: Połączenie dwóch routerów jedną sieć Cisco+TP Link

Witam

Chciałbym się dowiedzieć od was jak sobie poradzić z konfiguracją dwóch routerów aby tworzyły jedną sięć WIFI i miały jedno IP. Sytuacja wygląda następująco Apple TV, iPad oraz laptop są podłączone do Cisco 3925 który działa przez 5Ghz, natomiast iPhone jest połączony do TP Linka który działa przez 2,4Ghz. Chciałbym żeby to wszystko działo pod jedną siecią WiFi oraz było w jednej sieci LAN tak by ATV działało zarówno przez urządzenia łączące się przez Cisco i TP Link. Próbowałem zrobić to samemu ale niestety jakoś mi to za bardzo nie wyszło. Czy może ktoś mi powiedzieć czy da się to zrobić i jak to zrobić smile Będę bardzo wdzięczny za pomoc.

2

Odp: Połączenie dwóch routerów jedną sieć Cisco+TP Link

Jak masz tplinka podłączonego pod cisco, kablem? Jeżeli tak to ustaw  adres lan na jeden z sieci nadawanej przez cisco, wyłącz na nim dhcp, podłącz kablem do lan a nie od wan. Będzie robił za głupi ap, zapytania dhcp będą przez niego leciały co cisco.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez duchu 2013-05-30 18:44:21)

Tak routery są połączone kablem. Czy rozumiem że TP Link mam podłączyć do Cisco przez LAN, a następnie na sieci Wifi w Cisco wyłączyć DHCP. Dobrze rozumuje to co powiedziałeś ? A adresy IP routerów mają zostać takie same 192.168.1.1 i nazwa sieci WiFi też ta sama ?

4

Nie w cisco, w tplinku masz dhcp wyłączyć. Adres ma być inny, 192.168.1.2, nazwa sieci może zostać taka sama.

5

no dobra a czy to że Cisco przydziela adresy IP od 192.168.1.10 to nie będzie problem ?

6

Nie. Jeżeli podłączysz pod lan tplinka i zmienisz mu adres to nie.

7 (edytowany przez duchu 2013-06-03 09:19:45)

Ustawiłem wszystko tak jak mówiłeś zobaczymy jak się to będzie sprawować
http://f.cl.ly/items/0c3l0j3S1I000s362x2D/Zrzut%20ekranu%202013-06-3%20o%2010.05.12.png

8

wszystko pięknie działa

dzięki

9

Panowie a możecie mi powiedzieć dlaczego nie mogę się połączyć z TPLINK przez WiFi ma on IP 192.168.1.100 natomiast Cisco 192.168.1.1. Czy TP ma się znajdować w zakresie DHCP Cisco czy nie ?

10

A jak to w końcu masz połączone? Wifi jako wan?

11 (edytowany przez duchu 2013-07-29 13:14:34)

na TP wyłączony DHCP a kabel od Cisco wpięty do 1 portu w TP, a WAN wyłączony

12

O ile dostałeś od cisco adres z tej samej klasy to normalnie powienieneś się połączyć do tp-linka. Jakie ip od cisco dostałeś?

13

Tak wygląda gdy podłącze się kablem do TP
http://f.cl.ly/items/1i1L3C133J281N3B420F/Zrzut%20ekranu%202013-07-29%20o%2014.27.38.png

A przez WiFi

http://f.cl.ly/items/1y1S310F0I1e2G2R2B0D/Zrzut%20ekranu%202013-07-29%20o%2014.28.18.png

14

Czyli dostajesz. Na 192.168.1.100 musisz móc się wbić, tak po prostu.

15 (edytowany przez duchu 2013-07-29 15:05:38)

No właśnie idzie, ani po WiFi ani po kablu hmm
Zmieniłem adres TP na 11 bo myślałem że może powinien być w zakresie DHCP które przyznaje Cisco, ale nic to nie dało hmm

---edit---

Jednak po zmianie IP z zadkresu DHCP Cisco i przypisaniu go na stałe mogę się dostać to TP smile

--edit---

Niestety po restarcie routera TP, brak dostępu do niego hmm