Temat: System monitoringu na ruterze - bezobsługowy?
Witam, Jestem nowy na forum. Linux-em wbudowanym jakiś czas się zajmuję więc całkiem zielony nie jestem. Od jakiegoś czasu poszukuje sposobu zrobienia taniego monitoringu (temperatura itp.). Pomyślałem, że ruterki będą tanią alternatywą dla płytki typu mmnet1000, na których pracuję obecnie. Zdecydowałem się nawet na zakup jednego. Jest to TL-MR3420 i szczerze mam problem ze zrobieniem tego czego chcę. Podstawowe wymagania to:
1. Ruter ma pozostać ruterem czyli ma mieć stronę konfiguracyjną tak aby nie wtajemniczeni mogli coś zmieniać.
2. System ma być bez obsługowy czyli nie wchodzi w grę wysypywanie się systemu po zaniku zasilania.
I tu się zaczynają schody. MR3420 ma bardzo mało pamięci po wgraniu Gargoile w wersji PL a po doinstalowaniu 2 niezbędnych dla mnie pakietów: ftdi oraz stty zostaje go tak mało, że po paru uruchomieniach system wysypuje się (overlayfs: ERROR - failed to whiteout 'root' \ overlayfs: ERROR - failed to whiteout 'root')
Nie bardzo chciałem robić exroota bo to zaraz trzeba hubusb a mi zależy na małej ilości elementów. Jak mus to mus.
Zrobiłem exroota według instrukcji http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?pid=21214#p21214. Pomijając fakt, że coś nie zatrybiło i wszystko jest i tak na pomięci wewnętrznej, to i tak nawet w opisie jest, że cytuje: "Czasami, w przypadku nagłych wyłączeń routera może się okazać że system plików "się rozleciał" i zgłasza błędy. W/w obrazy nie mają w sobie narzędzi do sprawdzania systemów plików (..)"
To znaczy że co parę dni czeka mnie format rutera? Pracuję na płytkach mmnet1002 i tam mam sprawę systemu plików na karcie rozwiązaną ale tu problemem jest raczej mała ilość miejsca w pamięci głównej na programy zarządzające kartą. Zanim zacznę coś grzebać na własną rękę to chciałbym sprawdzić czy ktoś już się z tymi problemami nie uporał.
A może jest jakiś ruter, na którym bym się zmieścił. Prawda jest taka, że nawet na tym bym się zmieścił gdybym sam skompilował obraz ale pewnie i tak by się system wysypywał bo byłbym blisko 100% zajętości.
Podsumowując: potrzebuje sprawdzonego sposobu na skonfigurowanie rutera z własnymi programami by miejsca było dość a system był nie czuły na zaniki zasilania. Jeśli, by to osiągnąć muszę z czegoś zrezygnować to proszę podać z czego (np. z Gargoyla).