1

Temat: Przekierowanie serwera WWW z LAN na WAN

Witam!

Pytanie mam dość dziwne. Posiadam serwer NAS (Zyxel NSA310), który umożliwia publikację zasobów (np. strony www) przez http. Adres IP serwera mediów ustawione jest w LAN na 192.168.1.250. Udostępnione zasoby widoczne są pod adresem http:\\192.168.1.250:<nr portu>\<nazwa zasobu>. Jednocześnie pod 192.168.1.250:80 (i nie można tego zmienić) widoczna jest strona konfiguracyjna serwera. Chciałbym udostępnić zasób o nazwie "www" (192.168.1.250\www) poprzez WAN (adres z puli zewnętrznej IP) jednocześnie nie udostępniając strony konfiguracyjnej. Gdy udostępniam zasoby po www na porcie 80 (192.168.1.250\www) oraz przekierowuje port TCP 80 z WAN do LAN 192.168.1.250 strona działa ok, jednak wiadomo - udostępniam również stronę konfiguracyjną. Gdy np. ustawie udostępnianie mediów na innym porcie np. 8080 (192.168.1.250:8080\www) i przekieruje port 80 z WAN na 8080 w LAN to raz to działa raz nie. Np. gdy wchodzę przez telefon na stronę - nie działa. Gdy użyje telefonu jako modemu i wejdę przez Firefoxa strona normalnie działa. W pracy na tym samym komputerze nie mogę otworzyć strony przez łącze firmowe bo przerzuca mnie na adres http://<moje ip>:8080/MyWeb/www a przecież adres 8080 nie jest na zewnętrznej puli tylko wewnętrznej. Te "MyWeb" zostaje zawsze dodane gdy wywołujemy adres\zasób - przerzuca na taki adres (adres\MyWeb\www) już serwer mediów. Nie wiem od czego to zależy. Czy ktoś ma pomysł jak bez stawiania debiana na serwerze mediów wystawić stronę www w takiej konfiguracji? Router to MR3420 z Gargoyle, exroot, internet przez WAN.

2

Odp: Przekierowanie serwera WWW z LAN na WAN

Wszelkie testy przekierowania rób będąc podłączonym innym łączem lub zza wanu. Jeżeli będąc w lan się odwołasz do wanu to na firewallu przejdziesz.

Generalnie - jak coś na NASie udostępniasz na 8080 to po prostu robisz przekierowanie portu na routerze. Wyrzuć gui routera na inny port (nie robisz go na 80 tylko np. 81), wtedy robisz przekierowanie 80 routera na 8080 w lan i już. Oczywiście o ile dostawca pozwala na dostęp z zewnątrz.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Cezary napisał/a:

Wszelkie testy przekierowania rób będąc podłączonym innym łączem lub zza wanu. Jeżeli będąc w lan się odwołasz do wanu to na firewallu przejdziesz.

Tak wiem - to oczywiste.

Cezary napisał/a:

Wyrzuć gui routera na inny port (nie robisz go na 80 tylko np. 81).

Tego akurat się nieszczęśliwie nie da. NAS tego nie umożliwia (sic!)

Chyba trochę wiem na czym polega problem. Wpisując moje ip\www idzie to do routera na port 80, ten przewala to do NASa na 8080, ten przekierowuje na ip:8080\MyWeb\www a router wysyła to do mnie nie zmieniając portu z powrotem na 80. Faktycznie wystarczy wpisywać od razu zewn. ip\MyWeb\www i wtedy hula..

4

w Gargoyle jak najbardziej się da gui przestawić na inny port.

5

Cezary napisał/a:

w Gargoyle jak najbardziej się da gui przestawić na inny port.

Tyle, że mi nie o Gui Gargoyle chodzi tylko o gui NAS'a.. Gargoyle mam na https i to na na innym porcie wink

6

A ja pisałem o routerze nie nasie.

7

Dzięki Cezary za pomoc. Akurat Gui routera nie jest dla mnie problemem. Chodzi mi o problematyczne gui nasa wink
Ok, temat właściwie jasny. Pozdrawiam smile

8

z tego co pamiętam to NAS ma opcje zmiany portu dla swojego GUI. W zakładce TCP/IP jest coś takiego jak

Włacz inny port HTTP konfiguratora internetowego

9

W Zyxelu NSA310 można dodatkowo włączyć GUI na innym porcie GUI jednak wyłączyć na 80tym się nie da.