Temat: Brak sudo czyli 1 krok od tragedii
Dzień dobry,
ostatnio postanowiłem zaktualizować openwrt w moim wrt-160nl do najnowszej wersji, gdyż zaczął mnie denerwować problem z transferem. Gdzieś raz na 2tygodnie musiałem robić restart, gdyż 65Mbit łącza robiło się 5Mbit i to jeszcze kulejących. Router wymagał restartu.
Wiem, że mogłem ustawić crona, aby robił mi restart np. w poniedziałek o 4 rano. Mogłem, ale postanowiłem sprawdzić czy naprawili to w nowszym wydaniu. W międzyczasie zainstalowałem pakiet sudo i zablokowałem dostęp do routera dla root'a.
Oczywiście www też nie ma. Konsola mi zawsze wystarczała. Poza tym młodzież osiedlowa jest coraz zdolniejsza, wolałem nie kusić licha.
I tu zbliżamy się do clue sprawy. Zrobiłem update z zachowaniem ustawień i... mogę się zalogować do routera tylko jako użytkownik.
Wiem, że mogę zrobić factory reset przyciskiem. I wielkie dzięki Ci za to Cezary. Czy działa to nie wiem, bo chwilowo nie mam, aż tyle czasu żeby od nowa bawić się routerem.
Taka drobna sugestia i prośba na przyszłość - czy można na stałe dodać pakiet sudo do obrazu. Sam pakiet zajmuje coś koło 100k, więc w obrazie powinno być mniej. A sudo może uratować życie.