51

Odp: Uszkodziłem TP-Link TL-WR1043ND i co dalej..

pepe2k napisał/a:

Kup jakiś adapter USB-UART, będzie szybciej i pewniej.

Mam adapter usb-rs232 nada się?  Jeśli tak to proszę o wskazówki...

52

Niee. No jak. PRZEZ Bootloader. Weź to przeczytaj w końcu: http://eko.one.pl/?p=openwrt-wr1043nd#i … bootloader

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

53

mlesniew napisał/a:
pepe2k napisał/a:

Jeszcze konwerter napięć z +-12v jaki ma RS232C na 0-3.3v jaki router potrzebuje.

54

mlesniew napisał/a:
pepe2k napisał/a:

Nie nada się. UART to nie RS-232, nie te poziomy napięć. Z tego bootloga, który zamieściłeś wynika, że wszystko działa... pozostało tylko uruchomienie komunikacji TY->router i wgranie nowego firmware przez bootloader, Cezary wkleił odpowiedniego linka, przeczytaj, kombinuj, napraw.

55

Czytam, czytam ale wygląda na to że kabelek mam niesprawny. Czy coś takiego załatwi temat?
http://allegro.pl/modul-konwerter-usb-r … 57805.html

56

mlesniew napisał/a:

Czytam, czytam ale wygląda na to że kabelek mam niesprawny. Czy coś takiego załatwi temat?
http://allegro.pl/modul-konwerter-usb-r … 57805.html

Tak, o ile nie będziesz miał problemów ze sterownikami do tego scalaka. Są jakieś problemy z podróbkami tego układu i sterownikami do niego. Jak chcesz sprawdzone, to adaptery na CP2102 działają doskonale. Tylko tu z kolei może być problem z jakością montażu... eh, wszędzie to chińskie badziewie.

57

OK, czyli coś takiego będzie pewniejsze...?
http://allegro.pl/cp2102-usb-uart-ttl-r … 61274.html

58

Tak.

59 (edytowany przez mlesniew 2013-05-23 12:14:53)

OK, dzięki, już zamawiam.
Poproszę jeszcze o link do właściwego FW, żebym jeszcze z tym wtopy nie zrobił...

60

http://ecco.selfip.net/gargoyle-pl/atti … actory.bin

Z gui.

61

Oczywiście że z GUI, dzięki...
Jak postawię go na nogi to jeszcze Was pomęczę o udostępnianie USB wink

62

A czy jtagiem też bym mógł przeprowadzić tą operację? Kiedyś kupiłem jtaga wiec chyba gdzieś leży. Ale nie zdążyłem go jeszcze użyć bo nie był potrzebny...

63

Nie. Odczyt tak, zapis - już nie. I nie wiem czy ktoś znalazł metodę zapisu przez jtag w 1043.

64

Złota zasada - najpierw czytamy, a potem pytamy:
http://wiki.openwrt.org/toh/tp-link/tl-wr1043nd#jtag (interesuje Cię przede wszystkim tekst wyróżniony czerwonym kolorem)

Zobacz, już 3 lata temu ktoś o to pytał, wystarczyło poszukać... leniuszku! wink
http://openrouter.info/forum/viewtopic.php?p=2251#p2251

65

I wszystko jasne.

66

OK, pochwalę się jak będę miał czym. Kabelek pewnie dojedzie w przyszłym tygodniu.

67 (edytowany przez mlesniew 2013-05-27 11:30:51)

Godzinę temu dojechał kabelek. Routerek już żyje. Dziękuję Wam za pomoc.
Na razie chodzi na Gargyoli. Na czym łatwiej można udostępnić serwer ftp i uruchamiać WoL? Na oryginale, Gargyoli czy Vargalexie?

68

Z tymi obrazami od Vorgalexa są czasami problemy więc moim zdaniem nie warto się nimi interesować.

69

To zostaję przy Gargyoli, widzę, że na dzień dobry już ma WoL.

70

Ma. Choć prościej jest to bez gui zrobić smile

71 (edytowany przez pasza 2013-05-27 22:24:56)

pepe2k napisał/a:

Z tymi obrazami od Vargalexa są czasami problemy więc moim zdaniem nie warto się nimi interesować.

Jakie problemy?
Testowałem tego Vargalex i wszyto działało tam perfekt, tyle że Vargalex  od dawna nic nowego nie wypuścił ( może się boi że na nowym trunku z połową będą problemy smile a więc zostawił to stare i nie rusza aby nie zapeszać)
Ten jego obraz  jest naprawdę OK  i nie spotkałem się tam z czymś co by nie działało a jest tam tego cała masa ( 16MB flash był by potrzebny kiedy tam w 8MB wszystko wchodzi)

Jedyne to gui muli i ma błędy w wyświetlaniu a połapać się w nim to tragedia dodatkowo transfer z USB  i wifi słabszy jak w najnowszym Goryle ( niestety  stara wersja) , gdyby to miało GUI chodziło szybko jak dd-wrt to soft ten  byłby nie do pobicia.

To oczywiście dla tych którzy chcą mieć wszystko w jednym,  mi  była  zbędna połowa softu więc mulącą kobyłę odinstalowałem.
Spodobała mi się najbardziej możliwość odpalenia pxe  z USB (oczywiście w Grgoyle zrobisz to samo jak i ddwrt ale tam w wszystko  GUI  i działało tak jak miało działać)

-------------------
Co jeszcze ciekawe w Vargalex  kanał 14 jest dostępny po po zmianie na US -a ?  i dodatkowo niby sygnał mocniejszy.

72 (edytowany przez pepe2k 2013-05-27 21:53:49)

pasza napisał/a:

Jakie problemy?

pasza napisał/a:

Jedyne to gui muli i ma błędy w wyświetlaniu

Sam sobie odpowiedziałeś na pytanie... a ja dodam jeszcze od siebie, że te obrazy Vargalexa to naprawdę nic nadzwyczajnego, a w przeszłości zdarzały mu się takie lub inne wpadki, bo on ich raczej nie testuje :)

73

Bo to trunk jest. Zmienia się tak często że w sumie trudno złapać stabilną wersję (w sensie taką w którą wszystko działa).

74 (edytowany przez pasza 2013-05-27 22:05:09)

pepe2k napisał/a:
pasza napisał/a:

Jakie problemy?

pasza napisał/a:

Jedyne to gui muli i ma błędy w wyświetlaniu

Sam sobie odpowiedziałeś na pytanie... a ja dodam jeszcze od siebie, że te obrazy Vargalexa to naprawdę nic nadzwyczajnego, a w przeszłości zdarzały mu się takie lub inne wpadki, bo on ich raczej nie testuje smile

Ja testowałam jedynie 1.1.7 i wszystko  perfekt, czego o ddwrt i gargoyle powiedzieć nie mogę bo co raz odkrywam nowe błędy.
Kiedy w Vargalaex  tego softu napakowane jest 2x więcej i nic  znalazłem, prócz błędów w GUI.

Może Vargalex tak długo niczego nie zmienia bo  fuksem trafił w stabilnego trunka smile i boi się tego dotykać.

75

Tak z ciekawości: jakie błędy w gargoyle odkryłeś?