1 (edytowany przez wabikboy 2013-05-14 14:07:33)

Temat: Długi start routera z extroot

Witam!
Cezary możesz podpowiedzieć jak wyłaczyć sprawdzanie systemu plików przy starcie ale tylko jednej partycji ??

Mam trzy, System, Swap i ostatnia gdzie są filmy i muzyka i przez nią strasznie długo wstaje mi router nawet 13min hmm chcę to przyśpieszyć bo to troche przeginka hmm

TL-WR1043ND: HDD-USB, extroot, LCD, Pilot, MP3 - Radio Player, NAS, Torrent, FTP, Sterowanie głosem, Komunikaty Głosowe, Termometr, PowerSwitch - Sterownik oświetlenia, Budzik, LTE - ODU IDU 200
Raspberry Pi + HDMI-VGA + Lcd Controller + Lcd z laptopa = Pogodynka smile

2

Odp: Długi start routera z extroot

Opcja fsck w fstabie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

No tak.. dawno do fstab nie zaglądałem to zapomniałem o fsck.
Dzieki

TL-WR1043ND: HDD-USB, extroot, LCD, Pilot, MP3 - Radio Player, NAS, Torrent, FTP, Sterowanie głosem, Komunikaty Głosowe, Termometr, PowerSwitch - Sterownik oświetlenia, Budzik, LTE - ODU IDU 200

4

Ale to chyba dobrze że sprawdza? Bo zaraz by było "gdzie się podziały moje pliki bo mi filesystem padł".

5

To że sprawdza to ok tylko że ile czasu hmm a na tej partycji jak mi wsiąkną filmy czy muzyka to nie straszne smile a tak w ogóle to przy /dev/sda1 miałem option fsck 0 więc domyślam sie że nie sprawdzało mi pierwszej partycji z systemem ?? jeśli tak to proponuje zmienić poradnik w tym wątku.

6

Nie mój artykuł, jak autor poprawi to będzie.