Odp: TP-Link MR3220 kablem ca-42 ?
Nie działa. Jak złączyłeś i nie masz echa to albo nie działa albo masz uwalone kable. Echo musisz mieć.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → TP-Link MR3220 kablem ca-42 ?
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Nie działa. Jak złączyłeś i nie masz echa to albo nie działa albo masz uwalone kable. Echo musisz mieć.
Wyskakuje komunikat: odmowa dostępu
Postawiałem nr portu i inne parametry tak samo jak w putty
Sorry, ale gdzie odmowa dostępu? Jak złączysz tx z rx?
Nie, inny program ma otwarty ten port szeregowy w systemie i kolejny program nie ma do niego dostępu... najpierw zamknij Putty, potem spróbuj w Terminalu. Jak nie masz echa, to adapter uwalony. A sprzedawca nie ma tu nic do gadania, bo te przejściówki składają chińskie rączki.
echh jak uruchomie w trybie zgodności z windows XP to mam komunikat:
Nie można odczytać klucza rejestru konfiguracji.
Dodam że działam pod win7
Dodam że działam pod win7
Cóż, adrenalinka, prawda? ![]()
Zgadza sie, na codzień uzywam linuxa .
Jak zainstaluje putty pod linuxem to sie odezwe.
Pod konsolą moge tylko łączyć sie przez telnet/ssh
By łączyć sie serial potrzebne jest putty
Na co ci putty? minicom, picocom.
jednak mam uwalony konwerter
pod putty linuxowym jest tak samo jak windowsowym
w minicom podałem : wyślij lokalne echo ... i cisza ![]()
Więc sorry. Odeślij z info że nie działa.
Właśnie przed chwilą zreanimowałem swojego mr3420, uzyskując połączenie szeregowe za pomocą takiego urządzenia: http://sfar.pl/MultiTool.php nie trzeba było nic lutować, były krzaki przy wpisywaniu komend ale router rozpoznawał i wykonywał je poprawnie. Zamiast putty użyłem Herculesa (http://www.hw-group.com/products/hercules/index_en.html) - jakoś porty rs232 obsługuje mi się nim wygodniej niż putty. Dziękuję przy tym Cezaremu za świetną instrukcje wgrania openwrt z poziomu bootloadera, świetna robota!
ciekawe cacko ten multitool, gdzie można to nabyć ?
ciekawe cacko ten multitool, gdzie można to nabyć ?
Jeżeli chcesz to kupić wyłącznie do postawienia na nogi routera, to tak jakbyś kupił kombajn do jednego źdźbła ![]()
Poza tym, chyba tylko rynek wtórny.
Multitoole na allegro były sprzedawane swego czasy. Tyle że to kombajn jest faktycznie.
To zostało Ci sprawdzić czy adapter jest sprawny - połącz (w adapterze) RX z TX i wpisz coś w Putty. Powinieneś dostać od razu to samo co wpisujesz - tzw. echo. Jak to działa i na pewno dobrze podłączasz do routera kable... to może mu się padło. Mogę spróbować reanimować
Witam.
W nawiązaniu do ostatniego zdania z postu kolegi - chętnie bym skorzystał ;-) Za drobną opłatą oczywiście jeśli trzeba. Wczoraj zmieniałem ustawienia routera z AP na Repeater-przez WiFi niestety-i po tej operacji roter się nie podniósł
. Robiłem tak wielokrotnie przez półtora roku i nigdy nie było problemu. Mam tam soft Gorgoyle ale w jakiej wersji to już nie pamiętam a sprawdzić teraz nie idzie.
- Świecą się 3 diody PWR, SYS, WLAN ale nijak nie idzie się wbić do routera po IP
- Nie reaguje w ogóle na Reset
- Po odłączeniu zasilania i ponownym podłączeniu nieraz zaświecają się 3 diody j/w(np w tej chwili świecą się wszystkie 3), innym razem zaświeca się samo PWR, jeszcze innym PWR i WLAN.
Padło na amen ale może da się uratować. Niestety sam tego nie potrafię zrobić ![]()
Failsafe działa?
- Świecą się 3 diody PWR, SYS, WLAN ale nijak nie idzie się wbić do routera po IP
- Nie reaguje w ogóle na Reset
- Po odłączeniu zasilania i ponownym podłączeniu nieraz zaświecają się 3 diody j/w(np w tej chwili świecą się wszystkie 3), innym razem zaświeca się samo PWR, jeszcze innym PWR i WLAN.
Padło na amen ale może da się uratować. Niestety sam tego nie potrafię zrobić
Spróbuj najpierw failsafe, bo nie wygląda na to żeby mu się całkiem padło. Jakby całkiem padł, to raczej na pewno nie świeciła by dioda LED od WLAN. Spróbuj tego: http://eko.one.pl/?p=openwrt-failsafe.
Wielki dzięki. Właśnie doczytałem, wykonałem i DZIAŁA!!! Kurcze, jakie to wszystko proste jak się ma taką dobrą instrukcję.
A tak przy okazji podpytam o inną sprawę. Mam drugi router z LTE. Jak spiąć oba routery żeby z tego z LTE wrzucić neta na MR3220? W panelu jest opcja Port Ethernet WAN ustawiony na Wyłączony a druga opcja to Połączony z LAN. Jak to ustawić żeby sprzęty się widziały>
Ustaw inne ip na lanie i zapnij go kablem do portu wan. Jako wan wybierz dhcp (przewodowo), tak po prostu.
Ok. Popróbuję. Chociaż wydaje mi się, że wczoraj tak robiłem i nic się nie działo. Tzn MR nie rozrzucał netu przez WiFi
Musi, bo to tak jak byś zwykły kabel podłączyć. Standardowa konfiguracja pracy routera.
Hej !
Czy jest ktoś z Krakowa kto mógłby mi pomoc odpłatnie z podobnym problemem ?
Pozdrawiam.
Witam
Również mam zepsutego TP-LINKa MR3220 v2. Czy byłby ktoś chętny podjąć się naprawy? Mieszkam w Ostrowie Wlkp, mogę go ewentualnie wysłać. Wgrałem Gargoyle i po włączeniu świeci się tylko dioda power.
Mogę naprawić, wgrać zmodyfikowany U-Boot i ewentualnie zmienić RAM/FLASH na większy. Info na PW.
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → TP-Link MR3220 kablem ca-42 ?
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc