Temat: Problem z 1043ND i Gargoyle

Witam
Ostatnio miałem awarie TPLINK'a 1043ND pod Gargoylem. Zaczął się restartować bez zdania racji. Myślałem zasilacz padł i tyle jednakże po wymianie dalej restarty. Dopiero w trybie awaryjnym zaczął "normalnie" pracować (nie restartował się nawet na oryginalnym sofcie). Sprawdzenie config'ów pokazało że większość ustawień znikła. Po "firstboot" udało się go przywrócić do pracy z www i zrobić upgrade do najnowszych wersji (1.5.9.9-1.5.9.11) Gargoyla. Niestety okazało się że router zaczął się ostro zwieszać. Wchodzę na Gargoyla bez problemu a zachwilę przełączenie pomiędzy zakładkami trwa kilkadziesiąt sekund. Tak samo logowanie w lana przez ssh raz ułamek sekundy innym za chwilę timeout nie mówiąc już o próbie przebicia się przez wan.... Sprawdzałem różne wersje Gargoyla (1.5.9.xxx) i na wszystkim to samo nagle przytykanie się nawet bez wprowadzania jakichkolwiek zmian (poza IP Wan/Lan)... "top" nic nie pokazuje żeby pamięć czy procesor były przeciążone .

Po powrocie do oryginalnego firmware'u sprawa wygląda o niebo lepiej wszystko chodzi niemalże normalnie. Po ponownym przejściu na Gargoyla sytuja z przycinaniem się powtarza...

Czy macie może jakieś sugestie co może być tego przyczyną ?? Obecnie staram się go używać na oryginalnym sofcie ale to nie to ......

Jeszcze jedno pytanko do Obsy'ego skąd można ściągnąć / kiedy się pojawi paczka kmod-usb-serial-ftdi kompatybilna z Gargoyle 1.5.9.11 bo wyskakuje mi przy próbie upgrade'u że ta co jest u Ciebie w Repo jest za stara??

2

Odp: Problem z 1043ND i Gargoyle

Nie, u mnie jest prawidłowa. Natomiast polecam do przeczytania ten temat: http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?pid=73553#p73553

Może jffs Ci się rozleciał, bo na to by wskazywało takie zachowanie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Czyli próbować instalować gpkg.....

Co do jffs'a masz na myśli problem fizyczny a nie software'owy .... Też tak przypuszczałem, tylko zastanawiam dlaczego na oryginalnym to nie jest tak widoczne... Jest jeszcze sprawa czy uznają mi to na gwarancji (zostało jeszcze 50 dni) skoro na oryginale jest to mało zauważalne...

Mam pytanie co następcy 1043nd to czy wdr3600 jest godny polecenia??

Dzięki za pomoc

4

Oryginał nie korzysta z tego. Wczytuje obraz i go wykonuje, nie ma takich mechanizmów i technologii jak openwrt.

opkg nie gpkg. gpkg właśnie siedzi tam teraz.

wdr3600 jak najbardziej.

5

Dzięki za odpowiedź w takim razie, czeka mnie dzisiaj spacer do sklepu i zakup 3600 (bo na 4300 to raczej nie opłaca się wydawać pieniędzy jeśli się ostro nie korzysta z 5GHz).

A jak myślisz czy serwis na oryginalnym sofcie sprawdzi JFFS'a i wykryje / uzna naprawę gwarancyjną?? Ewentualnie co we własnym zakresie można zrobić aby go przywrócić do pełnej formy

Pozdrawiam I dziękuje

6

Serwis nie robi tego. Nie wiem czy w ogóle ktokolwiek to serwisuje w takim stanie, dotychczas 100% przypadków to była wymiana na nowy. Chyba że ktoś jest nadgorliwy i robi to w sklepie we własnym zakresie.

7

Nie mam nic przeciwko wymianie na nowy ale chodzi mi o to czy będą wstanie to wykryć, czy przetestują to czy też podłączą sprawdzą czy chodzi i odeślą z informacją że nie stwierdzono usterki . Ewentualnie czy przychodzi ci do głowy jakiś sposób aby ta usterka mogła dać o sobie znać na oryginalnym sofcie ??

8

Misiek7719 napisał/a:

Czy macie może jakieś sugestie co może być tego przyczyną ?? Obecnie staram się go używać na oryginalnym sofcie ale to nie to ......

A czy na oryginalnym fw pamięta ustawienia? Zalatuje mi to zużytym flash.

9

Raczej tak chociaż zdarzają mu się problemy np z hasłem....
Co do problemów z flashem to też mam takie wrażenie że to jego wina.... Po niedzieli jedzie do serwisu....

10

Tak się zastanawiam jeśli tak się flash zużywa w tych routerkach po 2-3 użytkowania to może dałoby się w tych z większą ilością ramu (oryginalnie po modzie) zrobić coś ala ramdisk i wszystko do tego wrzucać a flash byłby potrzebny tylko przy starcie??

11

Misiek7719 napisał/a:

Tak się zastanawiam jeśli tak się flash zużywa w tych routerkach po 2-3 użytkowania to może dałoby się w tych z większą ilością ramu (oryginalnie po modzie) zrobić coś ala ramdisk i wszystko do tego wrzucać a flash byłby potrzebny tylko przy starcie??

To są jedynie moje podejrzenia, poparte zaledwie dwoma podobnymi przypadkami. Generalnie, stosowane w tych routerach kości powinny wytrzymać minimum 10 tysięcy cykli kasowania (każdy sektor, czyli w zależności od modelu 4 KiB lub 64 KiB). Co więcej, w nowszych kostkach producenci deklarują minimum 100 tysięcy cykli kasowania. I teraz istotna uwaga - żeby zapisać cokolwiek we flash praktycznie zawsze trzeba wykasować odpowiedni fragment... dlaczego? Ponieważ w trakcie zapisu możliwe jest jedynie ustawienie każdego bitu na 0 (zerowanie), nie ma możliwości ustawienia podczas zapisu bitu na 1 - to się dzieje tylko przy kasowaniu. Stąd też wiele pomyłek, bo niektórzy myślą, że kasowanie ustawia wszystkie bity na 0... co jest nieprawdą - kasowanie = wszystkie bity na 1. Zapis = wybrane bity na 0.

Skąd problemy? Rozrzut jakościowy lub błędy w oprogramowaniu - np. wielokrotne kasowanie i zapisywanie wybranego fragmentu pamięci flash przy każdej zmianie ustawień. Np. w LuCI ostateczny zapis ustawień odbywa się na końcu, po potwierdzeniu wszystkich wcześniej dokonanych zmian. W pewnym sensie minimalizuje to efekt zużywania się flash.

Co więcej, problem zużywania się dotyczy również kart flash, pendrive'ów i dysków SSD... smile

12

Mam routery używane nonstop od 5-6lat. Flash jak był tak był, więc śmiało można założyć, że jeżeli nie zrobisz swapa na pamięci flash smile to ruter prędzej się  moralnie zużyje niż fizycznie. Tak jak pepe2k pisał, dodatkowo dochodzi właściwość systemu plików jffs gdzie bloki pamięci są w miarę możliwości równomiernie używane.

13

Ja nie miałem nigdy swapa i coś go załatwiło, ale przyczyna tych objawów może być zupełnie inna. Skoro twierdzicie że nic się nie powinno dziać to pewnie macie rację więc nie ma co dyskutować wink a w ostateczności "wyjątek potwierdza regułę"...
W każdym razie tak jak sugerował Obsy router idzie do serwisu gwarancyjnego i może coś poradzą wink