26

Odp: TL-WDR4300 + phoenix

Mam taką odpowiedź, ale nie wiam co z tego wynika i b. proszę o kolejną pomoc:
root@Gargoyle:~# ls -al /overlay
drwxr-xr-x    8 root     root             0 Apr 18 18:14 .
drwxr-xr-x    1 root     root             0 Apr 18 18:14 ..
drwxr-xr-x   13 root     root             0 Apr  6 13:54 etc
drwxr-xr-x    4 root     root             0 Nov 18 04:02 lib
lrwxrwxrwx    1 root     root             8 Jan  1  2001 nfs -> /tmp/nfs
drwxr-xr-x    4 root     root             0 Apr 14 20:27 plugin_root
drwxr-xr-x    7 root     root             0 Nov 18 03:28 usr
drwxr-xr-x    4 root     root             0 May 12 00:56 www

27

Że masz tam katalogi etc lib plugin_root usr www. A w nich kolejne  pliki i katalogi, które możesz wylistować poleceniem ls.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

28

Cezary, a czy przez WinSCP mogę wejść jakoś na Flash i usunąć? Korzystam z WinSCP tylko prawdopodobnie nie widzę tam Flasha... Czy jest taka opcja, żeby zarządzać plikami Flasha z WinSCP ?

29

Jak nie widzisz? Jak się podłączysz (jako SCP, nie FTP) to właśnie masz dostęp do całego flash.

30 (edytowany przez adax 2013-05-12 09:39:21)

Czy to znaczy, że w TL-WDR3600 jest tak bardzo ograniczony flash? Miało  być przecież 8 MB flash i 128 MB RAM i dlatego myślałem, że nie potrzeba exroota.

Cezary co polecasz wyrzucić (co najbardziej zajmuje miejsce)? Nie korzystam np. z Samby..

31

Ma 8MB. Większość z tego zajmuje sam system, z gumy to nie jest, nie rozciągnie się.

W gargoyle? Nie możesz samby wywalić bo ona jest częścią systemu.

32

Cezary wielkie dzięki za pomoc i ostatnie pytanie: Mam obecnie ok. 96 kB wolnego Flashu -czy to wystarczy? Ile powinno być wolnego miejsca aby system pracował OK?

Co bezpiecznie wyrzucić z Flasha -jakiś plik niewykorzystywany, a duży, który kiedyś mógłbym przywrócić...

33

Jeszcze raz to napiszę  bo widzę że nie czytałeś: tylko to co sam zainstalowałeś. Nic co było już w systemie nie możesz. Nawet w faq to jest.

34

Dzięki Cezary za cierpliwość. Czytałem, tylko nie znam się -czy pozostają tam Jakieś "śmieci" poinstalacyjne? Tak jak pisałem, 2 dodatki odinstalowałem, a moje instalacje to stery do drukarki i Oscam... i już 8MB! A te 96 kB to bezpieczny luz? smile

35

Nie. 96 to mała granica, ustawisz parę rzeczy w gui i zaraz się to skończy. To nawet nie jest już żadna granica tylko przyciśniecie do muru.