1

Temat: WDR3600 GargPL -> OpenWRT

Witam,

Patrząc na ostatnie zmiany w Gargoyle plus fakt, że jednak milej wspominam współpracę z LuCI, chciałbym przesiąść się z GargoylePL

# cat /proc/version 
Linux version 3.3.8 (cezary@eko.one.pl) (gcc version 4.6.3 20120201 (prerelease) (Linaro GCC 4.6-2012.02) ) #67 Sat Apr 27 09:13:45 CEST 2013

na czyste OpenWRT.

Patrząc też na problemy z brickowaniem się WDR3600 przy tego typu operacjach, chciałbym uniknąć pozbawienia się routera na weekend. ;-) W razie czego mam arduino i byłbym w stanie dostać się do UART, ale... po co.

Dwa, krótkie pytanka:
1. Jak to zrobić, by nic nie uwalić a zacząć "od zera"?
2. Czym dla mnie, jako użytkownika tego routera, będzie różnił się obraz od Cezarego w odróżnieniu od obrazu ze strony OpenWRT? I jaki to ma wpływ na przyszłość, za wyjątkiem innego źródła modułów?

Chciałbym być możliwie up-to-date z oprogramowaniem na routerze, gdyż w przypadku wydania jakichkolwiek aktualizacji bezpieczeństwa, będzie to po prostu krytyczna sprawa.

Pozdrawiam wszystkich "alternatorów" ;-)

2

Odp: WDR3600 GargPL -> OpenWRT

1. Po prostu wgraj przez gui nowy soft.
2. Niczym. To te same źródła, ja wkładam po prostu pewien zestaw pakietów (i nie robię domyślnie gui)

Moje jest bardziej aktualne. Raz wydane openwrt nie kompiluje nowych paczek. Co najwyżej wychodzi za jakiś czas nowy release (na 12.03.1 czekamy).

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Nie ma to jak info od/"u źródła" :-)
Dzięki!

Dla pewności - przez GUI Gargoyle poleci: "openwrt-ar71xx-generic-tl-wdr3600-v1-squashfs-sysupgrade.bin" gdyż factory dotyczy tylko "pierwszego", oryginalnego firmwareu i jest jednorazowe?

Jeśli tak, to pozostaje tylko backup obecnego extroota i jego konfiguracji i rozpoczęcie zabawy od początku. :-)

4

Tak jest.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.