Temat: przejście do oryginalnego firmware z openwrt na tl-wr1043nd?

Witam, jakim sposobem mogę bezpiecznie powrócić na oryginalny firmware, mam zainstalowane najnowsze openwrt z luci, próbowałem przez upgrade w luci wgrać fw tl-wr1043nd bez słowa w nazwie boot, ale nie dało się, jakim sposobem mogę bezpiecznie wgrać, bo na wiki nie jest to jasno powiedziane..?

2

Odp: przejście do oryginalnego firmware z openwrt na tl-wr1043nd?

Dokładnie właśnie tak. Bez zachowywania zmian wgrywać soft ze strony tplinka bez "boot" nazwie. Tak po prostu.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez BartekB 2013-05-11 11:49:42)

Witaj, chce powrócić do oryginalnego firmware, jednak na stronie TP-Link są już tylko firmware z boot, a jak próbuje poleceniem dd zrobić skip bloków to nie mam wystarczająco miejsca na ruterze. Ma ktoś może zaarchiwizowany firmware bez boot, żebym mógł go bezpośrednio wgrać i mógłby wrzucić na jakiś serwer? Maszyna V1.8

4

U mnie jest: http://ecco.selfip.net/orig/tl-wr1043ndv1/ później możesz z jego z poziomu zrobić upgrade do najnowszej wersji.

5

Dzięki, działa pięknie!

6

Czy mógłbym prosić o powyższy oryginalny firmware do TP-Linka TL-WR1043ND ver.1.8, bo powyżej zamieszczony link już nie działa, a tak jak wyżej kolega pisał na stronie TP-Linka są tylko softy z boot w nazwie.

7

http://dl.eko.one.pl/orig

8

Dziękuję za link.

W pierwszej kolejności należy użyć pliku wr1043nv1_tp_recovery.bin, czy od razu można przywrócić oryginalny firmware za pomocą pliku wr1043nv1_en_3_13_15_up(140319) ?

Czy po przywróceniu oryginalnego firmwaru można później wykonywać aktualizacje za pomocą plików z boot w nazwie ?

9

To ten sam plik, więc tylko jeden z nich. Tak, później tym z boot.

10

Odgrzewam temat: ))
Zdolny jestem bo 5 raz uwalilem: chcialem wrocic z Gargoyla na ory, wzialem to: http://dl.eko.one.pl/orig/tl-wr1043ndv1/
wersja RECOVERY i siedzi. łatdefak?

Dla ulatwienia dodam ,ze mam wlutowane kosc 16MB flash zamiast 8...

Pozdr

TPLink WR1043nd v1, Gargoyle 1.11.0.4

11 (edytowany przez Cezary 2017-01-08 22:45:11)

Nie mam pojęcia czy oryginalny soft będzie chodził z 16M, a tym bardziej czy ten soft rozpozna taką kość pamięci.  Openwrt sobie zainstaluj.

12 (edytowany przez gegu 2017-01-09 09:04:48)

Powinno zadziałać, tylko, że będzie używał 8MB.  Musisz wgrać partycję art na ostatnie 64KB poniżej granicy 8MB, bo oryginalny fw oczekuje, że art jest na samym końcu bloku 8MB, a nie 16MB. Podsumowując potrzebujesz kabel usb2ttl i z poziomu uboota wgrywasz za pomocą tftp oryginalne fw (z wyciętym bootloaderem) i zaraz za fw wgrywasz swojego arta, którego teraz masz na samym końcu flasha. Po tych zabiegach powinien ruszyć. To, że jest 16MB flash nie powinno mieć znaczenia dopóki odpowiednie partycje będą się znajdywać na oczekiwanych adresach i dopóki będziesz się poruszał po 64KB blokach.
Partycji art na samym końcu nie usuwaj - przyda się, gdy zapragniesz wrócić do openwrt.

---edit---
Zapomniałem dodać, żebyś najpierw postawił gargoyle/openwrt i zgrał sobie partycję art do pliku, bo z poziomu oryginalnego bootloadera nie ma takiej możliwości, bo on nie umie sięgnąć tak daleko w przestrzeni adresowej, bo ma zahardcodowane (nie wiem jak napisać to po Posku), że najwyższy adres to 8MB.

rt-ac56u tomato, 2x wdr3600@16MB/u-boot pepe2k/lede, 2x wt3020f@16MB/e3372s/gargoyle/lede, 3x wr841n@16MB/64MB/u-boot pepe2k/lede, rt-n18u tomato, 2x rb750gr2 ROS, 3x rb750gr3 ROS, Unifi ap ac lr

13

gegu napisał/a:

Powinno zadziałać, tylko, że będzie używał 8MB.  Musisz wgrać partycję art na ostatnie 64KB poniżej granicy 8MB, bo oryginalny fw oczekuje, że art jest na samym końcu bloku 8MB, a nie 16MB. Podsumowując potrzebujesz kabel usb2ttl i z poziomu uboota wgrywasz za pomocą tftp oryginalne fw (z wyciętym bootloaderem) i zaraz za fw wgrywasz swojego arta, którego teraz masz na samym końcu flasha. Po tych zabiegach powinien ruszyć. To, że jest 16MB flash nie powinno mieć znaczenia dopóki odpowiednie partycje będą się znajdywać na oczekiwanych adresach i dopóki będziesz się poruszał po 64KB blokach.
Partycji art na samym końcu nie usuwaj - przyda się, gdy zapragniesz wrócić do openwrt.

---edit---
Zapomniałem dodać, żebyś najpierw postawił gargoyle/openwrt i zgrał sobie partycję art do pliku, bo z poziomu oryginalnego bootloadera nie ma takiej możliwości, bo on nie umie sięgnąć tak daleko w przestrzeni adresowej, bo ma zahardcodowane (nie wiem jak napisać to po Posku), że najwyższy adres to 8MB.

Troche to za szybko dla mnie-mozna jakis link albo cóś?

Pozdr

14 (edytowany przez gegu 2017-01-10 22:30:34)

Spróbuję wytłumaczyć, ale piszę z telefonu komórkowego, więc pewnie gdzieś użyję skrótów myślowych. Wymagane od Ciebie będzie użycie google kilka razy, żeby doczytać jak jest zorganizowana mapa pamięci w tplinkach (polecam opis pepe2k przy okazji opisu zmodyfikowanego uboota), jak się dostać do uboota, itd. Zakładam, że nie posiadasz programatora spi flash, a jedynie kabel szeregowy usb2ttl. Jeśli chodzi o adresy, to posiłkuję się tym dokumentem: https://wiki.openwrt.org/toh/tp-link/tl-wr1043nd.

Zanim zaczniesz cokolwiek grzebać, to zgraj partycję uboot (128KB) oraz art (64KB), aby można było postawić router na nogi, jeśli coś pójdzie nie tak. Użyj do tego openwrt/gargoyle/ddwrt. Opis znajdziesz w googlach - podpowiedź: dd, scp. Dopóki nie ubijesz uboota, dopóty będziesz w stanie postawić router na nogi, bez programatora spi flash.

Kolejne kroki wykonujesz w konsoli uboota:
1. Kasujesz z poziomu uboota 8257536 bajtów, czyli 0x7e0000 w hex (8MB - 128KB) zaraz za ubootem do końca 8MB bloku. Dla v1 będzie to wyglądało mniejwięcej tak:
erase 0xbf020000 +7e0000
2. Wrzucasz swój art do ramu za pomocą tftp:
tftpboot 0x81000000 art.bin
3. Zapisujesz art, który ma 64KB, czyli 0x10000, w ostatnim 64KB bloku przestrzeni 8MB flash (0xbf020000 +7d0000 = 0xbf7f0000 liczone od końca uboota):
cp.b 0x81000000 0xbf7f0000 0x10000
4. Wrzucasz oryginalny fw do ramu zgodnie z w/w linkiem, sekcja Flashing / Recovery using the serial console i robisz reboot.

Kolejność wgrywania fw oraz art dowolna. Dla oryginalnego fw ważne jest, żeby uboot zajmował pierwsze 128KB flash, fw zaczynał się zaraz za uboot, a art zajmował ostatnie 64KB w przestrzeni 8MB, liczonej od początku flash.

Niech ktoś jeszcze zerknie czy nie pomyliłem się w adresach hex, bo niezbyt to wygodne przełączać się pomiędzy różnymi kalkulatorami i przeglądarką na telefonie.

Mam nadzieję, że teraz jest jasno i przejrzyście.

---edit---
Cokolwiek byś robił, to nie ruszaj przestrzeni od 0xbf000000 do 0xbf020000, bo tam znajduje się uboot + wps pin + mac + model.

rt-ac56u tomato, 2x wdr3600@16MB/u-boot pepe2k/lede, 2x wt3020f@16MB/e3372s/gargoyle/lede, 3x wr841n@16MB/64MB/u-boot pepe2k/lede, rt-n18u tomato, 2x rb750gr2 ROS, 3x rb750gr3 ROS, Unifi ap ac lr

15 (edytowany przez bluecd 2017-01-26 12:44:57)

Update1:

Udalo sie bez bekapowania, wgralem gargoyle, gra i bucy.
Ale z tplinkowym jest kicha nie wiedziec czemu.

Pozdr

16

Wgrałem oryginalny soft do tplinka 1043v1 ekoone  wszystko się ładnie wgrało zgłasza się strona logowania  ale nie pasuje login lub hasła wpisuje admin admin

17

Po prostu zresetuj go przyciskiem i będziesz miał jak po wyjęciu z pudełka. Stary soft do 1043 wymagał logowania przez IE bo przez  chromie nie chciał.

OpenWrt nic z tym wspólnego nie ma.

18

Cezary napisał/a:

Po prostu zresetuj go przyciskiem i będziesz miał jak po wyjęciu z pudełka. Stary soft do 1043 wymagał logowania przez IE bo przez  chromie nie chciał.

OpenWrt nic z tym wspólnego nie ma.

Dzięki przez IE poszło i się zalogowałem