26

Odp: [TL-WR740N] Błędy przy instalacji sterowników USB

Skróciłem przewód USB o zieloną wiązkę. Usunąłem wosk z procesora i popatrzyłem na luty. Zacząłem się zastanawiać, czy jeden z drucików nie złapał złej ścieżki. Lutowanie powtórzyłem i widać jakiś progres. Wpiąłem pendrive'a. Oto, co na to jądro

May  3 14:04:56 OpenWrt kern.info kernel: [  246.890000] usb 1-1: new high-speed USB device number 2 using ehci-platform
May  3 14:04:56 OpenWrt kern.err kernel: [  247.020000] usb 1-1: device descriptor read/64, error -71
May  3 14:04:56 OpenWrt kern.err kernel: [  247.260000] usb 1-1: device descriptor read/64, error -71
May  3 14:04:56 OpenWrt kern.info kernel: [  247.490000] usb 1-1: new high-speed USB device number 3 using ehci-platform
May  3 14:04:56 OpenWrt kern.err kernel: [  247.620000] usb 1-1: device descriptor read/64, error -71
May  3 14:04:57 OpenWrt kern.err kernel: [  247.860000] usb 1-1: device descriptor read/64, error -71
May  3 14:04:57 OpenWrt kern.info kernel: [  248.090000] usb 1-1: new high-speed USB device number 4 using ehci-platform
May  3 14:04:57 OpenWrt kern.err kernel: [  248.510000] usb 1-1: device not accepting address 4, error -71
May  3 14:04:57 OpenWrt kern.info kernel: [  248.630000] usb 1-1: new high-speed USB device number 5 using ehci-platform
May  3 14:04:58 OpenWrt kern.err kernel: [  249.050000] usb 1-1: device not accepting address 5, error -71
May  3 14:04:58 OpenWrt kern.err kernel: [  249.050000] hub 1-0:1.0: unable to enumerate USB device on port 1

Zawsze bliżej niż dalej do rozwiązania kłopotu.

27

Jeżeli to nie zasilanie (może dołóż też jakiś mniejszy kondensator na wyjściu 7805 - ze 100 nF), to nadal jest problem z przewodami sygnałowymi. Spróbuj zmienić rezystory ściągające (na początek na większe) i skróć im nóżki do minimum. Na innych urządzeniach USB to samo?

28

aktualnie - tak samo, jak wcześniej. Najprawdopodobniej będę próbował sam kompilować, gdyż chcę jeszcze dorzucić sterowniki dźwiękowe. Finalnie urządzenie ma odtwarzać radio internetowe oraz muzykę z pnedrive'a lub dysków sieciowych (czyli mpd i samba w ruch smile ). Mam nadzieję, że mi się uda.

29

Możesz, byłoby miło: USB + Pendrivy + sterowniki dźwięku:
kmod-alsa kmod-usb-audio kmod-sound-core alsa-utils

30

Zmieniłem. System śmiga. Z USB to samo ciągle. Będę jeszcze próbował dawać inne rezystory. Rozumiem, że pakiety dźwiękowe również są?

31

Witam. Rezystory wymienione na 15k om. Wciąż to samo. Wrzuciłem więc wersję od usera, na którego modzie się wzorowałem. Również ta sama sytuacja.

32

Zaskoczenia nie ma i wciąż to samo. Mimo to wielkie dzięki za fatygę. Odwdzięczam się zdjęciem, jak wyglądają luty przy procesorze:
http://obrazki.elektroda.pl/3769702100_1367660960.jpg
Widać tam, jakby dolny drucik zwierał się z padem od niewlutowanego elementu, ale zwarcia nie ma, bo drucik przebiega ok. 1mm nad powierzchnią PCB.

33

bartekww napisał/a:

to jest DNE czy co ? Zmień te druciki na takie jak w taśmie ide bo to nie ma ekranu i ty sie dziwisz ze nie dziala.

I co jeszcze, może koncentryczny ma dać...? A do czego ma ten ekran podłączyć, do powietrza czy plastikowej obudowy?
Przeczytałeś chociaż fragment tematu dotyczącego tej modyfikacji z forum OpenWrt? Twoje wypowiedzi sugerują, że chyba nie...

AWllen napisał/a:

Zaskoczenia nie ma i wciąż to samo. Mimo to wielkie dzięki za fatygę. Odwdzięczam się zdjęciem, jak wyglądają luty przy procesorze

Wydaje mi się, że złapałeś nie te nóżki. Licząc od "góry" powinny to być nóżki numer 8 i 9. Chyba musisz odlutować te kabelki i dokładnie przyjrzeć się temu pod jakimś mikroskopem albo chociaż przy pomocy dobrej lupy. Załączam fragment dokumentacji układu z zaznaczonymi nóżkami od USB.

http://img844.imageshack.us/img844/5417/20130504121807.jpg

34

Tylko że sie coś pokazuje jak jak podłącza smile

RB760iGS + RB260GS / Ryzen 5 2660 / 16G DDR4 / MiniITX - Inea 1G (https://i.imgur.com/TLbJVDw.png)
RB951-2HnD / Celeron J1900 / 4G DDR3 / MiniITX - Satpol 100M

35 (edytowany przez pepe2k 2013-05-04 11:53:38)

zdzichu6969 napisał/a:

Tylko że sie coś pokazuje jak jak podłącza smile

Przecież nie działa... wygląda mi to tak jakby było przesunięcie o jedną nóżkę i wtedy jeden przewód może być podłączony prawidłowo, a drugi np. do GPIO26 (o jedną nóżkę za daleko ;P). Zresztą, można to bardzo łatwo sprawdzić - odłączyć na razie gniazdo USB i miernikiem, przy uruchomionym urządzeniu, sprawdzić co jest na tych pinach, do których się autor tematu podlutował. Ewentualnie, na drodze dedukcji (opis okolicznych pinów jest w dokumentacji) sprawdzić czy na pewno to są te nóżki, które nas interesują.

Pozwoliłem sobie trochę poprawić zdjęcie z forum OpenWrt. Jak się przyjrzycie to widać, że pierwsza z lewej nóżka nie ma ścieżki na zewnątrz, ale widać kawałek miedzi wystającej z plastikowej obudowy. I jak tak policzymy kolejno nóżki, to wszystko zgadza się z dokumentacją - D- i D+ są odpowiednio w kolejności 8 i 9 od początku wyprowadzeń na tej krawędzi. Sugerowanie się pozycją nóżki na podstawie opisu na PCB moim zdaniem może być mylące i chyba w tym konkretnym przypadku jest.

Jest dokumentacja, dlaczego z niej nie skorzystać i nie sprawdzić, o które nóżki się rozchodzi? Poza tym, w WR740N autora tematu wszystkie nóżki w tej okolicy są wyprowadzone na zewnątrz... i można je bez problemu policzyć smile

http://img835.imageshack.us/img835/5440/740nusbmodpinnumbers.jpg

Ręki za to sobie nie dam uciąć, ale to mój ostatni pomysł - sprawdzić czy to te nóżki.

36

Widze ze VDD33 jest doprowadzona gdzies. Nie mam schematu ale gdyby takie coś było, to mozna bez lutowania omomierzem sprawdzić czy zaszła pomyłka

RB760iGS + RB260GS / Ryzen 5 2660 / 16G DDR4 / MiniITX - Inea 1G (https://i.imgur.com/TLbJVDw.png)

37

zdzichu6969 napisał/a:

Widze ze VDD33 jest doprowadzona gdzies. Nie mam schematu ale gdyby takie coś było, to mozna bez lutowania omomierzem sprawdzić czy zaszła pomyłka

Pomyliłem się, poprawiłem post - wydaje mi się, że autor podłączył się o nóżkę za daleko, czyli jedną żyłę sygnałową ma wpiętą do GPIO26 (LED8).

38

Wydaje mi się, że złapałeś nie te nóżki. Licząc od "góry" powinny to być nóżki numer 8 i 9.

Zwracałem uwagę na 2 wolne (bez ścieżki) piny przy oznaczeniu C13.

39

AWllen napisał/a:

Wydaje mi się, że złapałeś nie te nóżki. Licząc od "góry" powinny to być nóżki numer 8 i 9.

Zwracałem uwagę na 2 wolne (bez ścieżki) piny przy oznaczeniu C13.

Sugerowanie się oznaczeniami na PCB i brakiem ścieżek może być mylące - jest dokumentacja do tego układu i masz tam oznaczenia wyprowadzeń. Obok sygnałów D+ i D- od USB masz m.in. GPIO 27, które w WR740N jest podłączone do diody LED oznaczonej jako SYS. Bierz miernik i sprawdzaj.

Możesz zrobić jakieś lepsze zdjęcie okolic tych nóżek? Żeby było ostre i nieporuszone.

40

bartekww napisał/a:

Najlepiej w trybie makro jak możesz.

Nie istotne to jest. Po prostu byle widac bylo dokladniej

41

Obok sygnałów D+ i D- od USB masz m.in. GPIO 27, które w WR740N jest podłączone do diody LED oznaczonej jako SYS. Bierz miernik i sprawdzaj.

pomiędzy wyprowadzonym pinem a rezystorem od diody SYS opór liczony w megaomach. Poza tym najprawdopodobniej po zlutowaniu dioda świeciłaby lekko cały czas, ze względu na podłączenie ścieżki przez rezystor do masy.

Co do zdjęć: wykonuje je Nikonem J1 - makro włącza się automatycznie, ale zdjęcia wykonane przeze mnie są z najbliższej odległości, jaką złapał klasyczny obiektyw (aparat ma wymienną optykę).

42

AWllen napisał/a:

Obok sygnałów D+ i D- od USB masz m.in. GPIO 27, które w WR740N jest podłączone do diody LED oznaczonej jako SYS. Bierz miernik i sprawdzaj.

pomiędzy wyprowadzonym pinem a rezystorem od diody SYS opór liczony w megaomach. Poza tym najprawdopodobniej po zlutowaniu dioda świeciłaby lekko cały czas, ze względu na podłączenie ścieżki przez rezystor do masy.

OK, nie zrozumiałeś mojej sugestii dot. miernika.

Spójrz jeszcze raz na obrazek i zrzut z dokumentacji, które wkleiłem. Akurat GPIO 27, do którego jest podłączona dioda LED SYS jest drugą nóżką dalej. Więc do niej raczej na pewno się nie podłączyłeś. Jeżeli przeskoczyłeś nóżkę dalej, to jesteś wpięty do GPIO 26, które nie jest w ogóle wykorzystywane o ile się nie mylę. Ja chciałem, żebyś zlokalizował nóżkę od diody SYS i sprawdził ile nóżek wcześniej od niej jesteś wlutowany wink Rozumiesz? Na drodze dedukcji pośredniej - "skoro nóżka od GPIO 27 to jest ta, którą znalazłem, to powinienem być wlutowany nie obok tylko jedną nóżkę dalej".

Mam WR740N v4.23 u siebie, może jak znajdę chwilę, to zrobię dobre zdjęcie tych nóżek.

43

Lepszego zdjęcia nie udało mi się zrobić, ale to powinno w zupełności wystarczyć.

Jednak myliłem się co do numeracji pinów. Na obrazku zaznaczyłem to co zmierzyłem/sprawdziłem i piny, które powinny być od od D+/D- w USB - to są te dwa bez wyprowadzonych ścieżek, na lewo od GPIO 26.

http://www.tech-blog.pl/wordpress/wp-content/uploads/2013/05/wr740nv4_soc.jpg

Skończyły mi się w takim razie pomysły.

44 (edytowany przez komprez 2013-05-04 20:20:43)

Dobra ... a czy ktoś mógłby mi skompilować obraz pod wersję 1.10 ?  byłbym wdzieczny bo niechce mi się tworzyć
środowiska specjalnie pod kompilację USB ....

45

jak mozesz spakuj oba w zipa wink

btw ... umarło mi w tym radio ... możliwe toto ? nawet na org sofcie tplinka w konfigu radio włączone
a dioda nie świeci jak i również nie wykrywalne przez np telefon ....

46

komprez napisał/a:

jak mozesz spakuj oba w zipa wink

btw ... umarło mi w tym radio ... możliwe toto ? nawet na org sofcie tplinka w konfigu radio włączone
a dioda nie świeci jak i również nie wykrywalne przez np telefon ....

A grzebałeś we FLASH? Nie uszkodziłeś partycji ART (ostatnie 64 KiB we FLASH)?

47

powiem tak ... dostałem to od gościa który ponoć ratował to po rs232 ... i mu sie nie udało.
U siebie router ruszył i nie wiem czy koleś nie pojechał po całym flashu ....

48

komprez napisał/a:

powiem tak ... dostałem to od gościa który ponoć ratował to po rs232 ... i mu sie nie udało.
U siebie router ruszył i nie wiem czy koleś nie pojechał po całym flashu ....

Poszukaj gdzieś zrzutu z oryginalnego FLASH i wgraj to co Ci brakuje - podejrzewam, że brakuje partycji ART i dlatego radio nie chce wystartować. To częsta przyczyna jak ktoś nieumiejętnie zabiera się do grzebania we FLASH. Adres MAC jest prawidłowy (czy zgadza się z tym co na pudełku)?

Ja mam wersję 4.x więc Cię gotowym zrzutem z FLASH nie poratuję.

49 (edytowany przez komprez 2013-05-04 22:41:11)

Dobra ...  poszukam. Dzieki za nakierowanie ... nie grzebalem zbytnio w TPLINK-ach wczesniej bo mialem inne ale
tutaj zbielałem ....

Czekam jeszcze na wrzutke od bartekww ....

a ze tak spytam ... skoro ART przechowuje swoje dane do atherosa ... a v4 chyba siedzi ten sam chipset to zrzut nie podejdzie ?

50

Podejdzie. Ale art ma dane kalibracyje od tego konkretnego chipa, więc radio po czymś takim może się głupio zachowywać. Najlepiej stosuj swój własny.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.