1

Temat: E3276 + WR842ND = WYSOKI PING

Moje uszanowanie smile

Od jakiegoś czasu jestem użytkownikiem powyższego tandemu. Problem z skaczącym downlinkiem wyeliminował się sam, jednakże ciągle nie mogę dojść do tego, czemu ping przez owy router jest nieustannie wyższy o jakieś 30ms względem modemu podłączonego bezpośrednio do laptopa. Zaczyna robić się to dość irytujące, gdy podczas gdy ktokolwiek chce zagrać w grę online to musi zabierać modem dla siebie bo ping przez router jest delikatnie mówiąc za wysoki.

Router wyposażony w aktywny HUB. Gdy sam router dzielił połączenie kablowe, pingi są w normie (różnica 1-2ms względem wpięcia bezpośredniego). Zdaję sobie sprawę, że nie jest to urządzenie "wybitne" jednakże miło by było je doprowadzić do ładu

będę wdzięczny za wszelkie sugestie (po za zmianą routera bo ta jest zbyt oczywista wink )

2

Odp: E3276 + WR842ND = WYSOKI PING

Nie wiem czy to sam fakt że jest to na usb nie powoduje takiego problemu. Nie używam E3276 na co dzień, więc nie wypowiem się na ten temat.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Jeśli to jest powód to sytuacja jest zaiste patowa sad

4

Wpiąłem modem do routera bez huba i pingi cały czas są wysokie sad

5

Voodek napisał/a:

Router wyposażony w aktywny HUB. Gdy sam router dzielił połączenie kablowe, pingi są w normie (różnica 1-2ms względem wpięcia bezpośredniego). Zdaję sobie sprawę, że nie jest to urządzenie "wybitne" jednakże miło by było je doprowadzić do ładu
będę wdzięczny za wszelkie sugestie

Nie bardzo Cię rozumiem czytając ww tekst (po kablu ping jest ok? Jest problem gdy komputery łączą się z routerem przez WiFI?), kolejna kwestia to zbyt mało informacji o połączeniu: 1) w jakiej technologii jest spinane połączenie z siecią 3-4G?, 2)jakie są osiągane parametry łącza- DL,UL? 3-jaki jest poziom sygnału-zasięg sieci na modemie 4)czy stosujesz zewnętrzną antenę kierunkową?...

6

Fakt, nie wyraziłem się jasno. Po kablu miałem na myśli dzielenie łącza kablowego (tutaj zwykły WAN). Gdy dziele łącze mobilne na w/w modemie pingi są zdecydowanie zbyt wysokie zarówno przez WiFi jak i Ethernet (downlinka się nie czepiam bo 20mbps wyciąga a to chyba max dla tego routerka wink )
Modem wpięty bezpośrednio do laptopa w miejscu gdzie jest router osiąga 20-40mbps w zależności od pory dnia. Uplink nie przekracza 1MBps zarówno przez router jak i bezpośrednio

Co do technologii to jest użyty skrypt zawarty w Gargoyle od Cezarego do ów modemu - ten wpisywany z palca z wykorzystaniem uci.

Sygnał sieci bez anteny kierunkowej to -69 do -75 dBi więc jest całkiem niezły wink

7

Voodek napisał/a:

Sygnał sieci bez anteny kierunkowej to -69 do -75 dBi więc jest całkiem niezły wink

Niestety w przypadku LTE przedstawione wartości nie wyglądają ciekawie (mam wręcz identyczną sytuację, dlatego na co dzień nie korzystam ze stacji LTE-DL 20-25Mbps/ UL 0,5-1Mbps,ping 20-40ms a przy korzystaniu z łącza zwisy i straty pakietów, bo przy takich parametrach sygnału w miejskim zaszumionym środowisku w miarę dobrą dwukierunkową łączność ze stacją osiągam jedynie w środku nocy-objawia się to gwałtownym skokiem uploadu x5 i płynną transmisją), LTE zachowuję się podobnie do standardu N w WiFi. W moim przypadku nie mam stacji LTE położonej tak aby bez ryzyka można było inwestować w antenę dlatego spinam połączenie w HSPA ze stacją Polkomtela gdzie mam stabilny upload 1-1,3Mbps , ping, antenę kierunkową ustawioną na stację, dodatkowo czasami przy lepszej propagacji sygnału mam jako bonus spinanie połączenia w MIMO-wzrost uploadu do 3,5Mbps i spadek pingu o min. 10ms. Przy takich parametrach LTE nadaję się głównie do ściągania dużych paczek danych a nie do wymagających usług-gry, transmisje audio-video, VoIP...

8

Jednakże moja lokalizacja to nie miasto a strefa podmiejska. W dodatku łącze jest mega stabilne jeśli chodzi o brak zerwań i stały ping ale tylko w przypadku wpięcia bezpośredniego do laptopa

9

W dodatku jak ustawiam modem w pokoju przy oknie (niestety nie moim pokoju) to LTE dostaje skrzydeł i uplink jest na poziomie 30MBps a router też ma wtedy problem z pingiem ...

10

Voodek napisał/a:

W dodatku jak ustawiam modem w pokoju przy oknie (niestety nie moim pokoju) to LTE dostaje skrzydeł i uplink jest na poziomie 30MBps a router też ma wtedy problem z pingiem ...

Tylko potwierdzasz to co napisałem wyżej. Bez kierunkowej anteny zewnętrznej zapomnij o przyzwoitych wartościach łącza i pingu. Co prawda bezprzewodowy internet 4G ma swoje uroki (w godzinach szczytu 17-22 może zamulać sieć) ale i tak przewyższa on jakością wielu ISP sprzedających łącza po WiFi a i na kablu też zdarzają się wpadki.

11

albo ja jestem ciemniak, albo się nie rozumiemy. Łącze jest stabilne, pingi są w normie ale nigdy nie na routerze. Router zwiększa opóźnienie o praktycznie stałą wartość 30ms. Wszędzie indziej jest normalnie
(czytaj stabilnie)! Wiec jak by to się miało odnosić do samej technologii?

12

Voodek napisał/a:

Łącze jest stabilne, pingi są w normie ale nigdy nie na routerze. Router zwiększa opóźnienie o praktycznie stałą wartość 30ms. Wszędzie indziej jest normalnie
(czytaj stabilnie)!

Bardzo stabilnie dokładnie tak jak napisałeś wyżej: 

Uplink nie przekracza 1MBps zarówno przez router jak i bezpośrednio...W dodatku jak ustawiam modem w pokoju przy oknie (niestety nie moim pokoju) to LTE dostaje skrzydeł i uplink jest na poziomie 30MBps a router też ma wtedy problem z pingiem

Na temat tej dziwnej przypadłości TL 842 się nie wypowiem bo go nie posiadam (może to jakiś wyjątek w przypadku tego modelu), posiadam WR703N, wcześniej MR3420-nie miałem i nie mam takiej przypadłości. W każdym razie podstawą rzeczą przy takim dostępie i wysokich wymaganiach użytkownika jest zastosowanie dobrej jakości kierunkowej anteny zewnętrznej. A co do zależności od technologii połączenia to u mnie wygląda to tak:

HSDPA 130-150ms, HSPA 80-90ms, HSPA MIMO 60-70ms, LTE 20-40ms 

13

Jednakże istotą problemu jest właśnie ta przypadłość WR842ND. Łącze dla mnie jest wystarczająco stabilne więc po co drążyć temat? Będę czuł potrzebę dokupienia anteny to dokupię tongue