1

Temat: [TL-WR740N] Błędy przy instalacji sterowników USB

Witam.

Mam router TP-LINK TP-WR740N, na którym mam zainstalowany OpenWRT Barrier Breaker. Udało mi się przylutować przewody interfejsu USB. Przystąpiłem więc do instalacji pakietów odpowiedzialnych za sterowanie USB. Na razie podstawowe sterowniki USB i Pendrive'y.

Systemowi jednak coś się nie podoba:

root@OpenWrt:~# opkg install kmod-usb-core
Installing kmod-usb-core (3.8.10-1) to root...
Downloading http://downloads.openwrt.org/snapshots/trunk/ar71xx/packages/kmod-usb-core_3.8.10-1_ar71xx.ipk.
Collected errors:
 * satisfy_dependencies_for: Cannot satisfy the following dependencies for kmod-usb-core:
 *      kernel (= 3.8.10-1-d1439517a92860b492bf085353ea16b5) *  kernel (= 3.8.10-1-d1439517a92860b492bf085353ea16b5) *
 * opkg_install_cmd: Cannot install package kmod-usb-core.

Podobnie z resztą pakietów. Coś przeszkadza  w poprawnej instalacji modułów.
Myślałem, że sterowniki już mam domyślnie, ale raczej nie - po wpięciu pendrive'a log kernela milczy.

Z góry dzięki
AWllen

2

Odp: [TL-WR740N] Błędy przy instalacji sterowników USB

Nie, po prostu masz starą wersję systemu, a w repo już jest nowsze. I tak będzie za każdym razem jak w BB pojawią się nowe buildy. Zrób aktualizację teraz i teraz doinstaluj pakiety które potrzebujesz. Bo jutro już może być znów ten sam problem.

Możesz spróbować zainstalować z -nodeps, ale raz że to zależności nie instaluje, dwa - nie masz gwarancji że na jądrze które masz będzie działać (bo jest inne).

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

AWllen napisał/a:

Witam.
Mam router TP-LINK TP-WR740N, na którym mam zainstalowany OpenWRT Barrier Breaker. Udało mi się przylutować przewody interfejsu USB. Przystąpiłem więc do instalacji pakietów odpowiedzialnych za sterowanie USB. Na razie podstawowe sterowniki USB i Pendrive'y.

Podrzuć też przy okazji zdjęcie jak to u Ciebie wygląda. Zastanawiam się czy ruszyć temat, ale trochę mnie szlifowanie obudowy SoC-a przeraża, a mam już wstawiony 8M FLASH i 64M RAM i szkoda mi go uwalić big_smile

4

Cezary, jeżeli mógłbyś mi podać, jak i skąd ściągnąć plik .bin do upgrade'u routerka.

Jeżeli chodzi o przylutowanie: Wykonani podobne do tego ze strony https://forum.openwrt.org/viewtopic.php?id=37368. Z początku chciałem to wykonać metodą bezinwazyjną, ale z użyciem tradycyjnej stacji lutowniczej z kolbą i zwykłym grotem było to niewykonalne. Za pomocą dremla udało mi się odpowiednio naciąć obudowę procesora, by dotrzeć do lepiej lutowalnych ścieżek wewnątrz niego. Na ścieżki nalutowałem moją stacją 2 druciki miedziane pochodzące z taśmy od stacji dyskietek (kynar).

Ja odciąłem ok. 3 cm nitkę drucika, ten przylutowałem najpierw do grubszego przewodu i przymocowałem tymczasowo parafiną (ze świeczki). Parafina to nie silikon i jest to rozwiązanie tymczasowe, ale łatwiej ją wykruszyć i zdjąć. Ważne, by nie zaczepiać przewodu parafiną przy metalowym druciku, ale np. przy izolacji. Następnie za pomocą pensety odpowiednio ustawiłem drucik i przylutowałem na wyciętą ścieżkę. Finalnie zabezpieczyłem miejsce nacięcia i lutowania - również parafiną.

Wymaga to sporej cierpliwości i pewnej ręki, ale łatwo dojść do wprawy.  Trzeba uważać, by drucik nie zetknął się z innymi elementami na płytce, by nie robić zwarć. Tak samo przygotowałem drugi przewód. Musisz uważać, by oba przewody się nie stykały, gdyż odstęp między nimi to kwestia mikrometrów. Kolejna ważna rzecz - najpierw kynar do przewodu, a potem do ścieżki, a nie na odwrót, gdyż lut tam jest dość delikatny i puści przy podgrzaniu, nawet z drugiej strony.

Właśnie ze względu na to, że lut już zabezpieczony, nie będę mógł Ci dokładnie pokazać.

Też stwierdziłem w pewnym momencie, że nie ma szans, bym to zlutował, ale w końcu się udało i mam nadzieję, że z sukcesem.

5

To nie kompilowałeś tego sam? Sama instalacja modułów to nic nie da, musisz jeszcze mieć wkompilowaną obsługę USB na dane urządzenie. Trunk na 740 tego nie ma.

6

Wiem, że jest taka opcja, by samemu sklecić jądro, ale nie wiem, czy jest to konieczne, bo sądząc po forach, wydaje mi się, że to kwestia wgrania gotowego firmware'u i ściągnięcie pakietów ze sterownikami.

7

Nie. Jest to konieczne. Gotowiec z openwrt.org nie zadziała.

8

AWllen na stronie której podałeś https://forum.openwrt.org/viewtopic.php?id=37368 są podane linki do wgrania do naszego routera WR740n. U mnie po wgraniu ruszyło ale nie ze wszystkimi pendrive'ami.

bartekww czy możesz udostępnić swoją wersję jeśli ją skompilujesz.

Z powodu obecnych zajęć nie mam czasu aby samemu zabrać się za próby przygotowania takiego softu ale na pewno nie odpuszczę tematu.

9 (edytowany przez AWllen 2013-05-03 11:50:52)

bartekww, dzięki wielkie za kompilację, sam bym rady nie dał, bo pendrive z ubuntu mi się gdzieś zapodział sad.
Mógłbyś podać, jakie pakiety tam są wgrane?
W najbliższym czasie sprawdzę, jak chodzi nowa wersja.

Co do modu: macie 3 zdjęcia, jak to u mnie wygląda:

http://awllen.elektroda.eu/doc/openwrt/DSC_5015.JPG
http://awllen.elektroda.eu/doc/openwrt/usb-mod.JPG
EDIT: Na tym zdjęciu D+ i D- powinny być oznaczone odwrotnie!
http://awllen.elektroda.eu/doc/openwrt/DSC_5018.JPG

Jak widać, do podciągnięcia użyłem 2 typowych rezystorów 10 kiloomów.

10

Czyżby ładowarka od Samsunga jakiegoś ?

Nie, to ładowarka od routera mobilnego ZTE.

Dzięki za info. właśnie biorę się za upgrade, mam nadzieję, że z powodzeniem.

11

Upgrade zrobiony. Router przeżył reanimację.

Router ogarnia USB, ale wyrzuca serię błędów:

May  3 08:26:36 OpenWrt kern.err kernel: [  213.490000] hub 1-0:1.0: unable to enumerate USB device on port 1

I ten błąd powtórzony w logu ok. 100 razy.

12

Za długie kable do usb? Nie ekranowane?

13

Instalacja widoczna na zdjęciu powyżej - co prawda brak kondensatora i może to powoduje problem. Może coś z lutami?

14

Właśnie skończyłem skracać przewód USB - jest skrócony do minimum. Dodatkowo wpięty kondensator elektrolityczny 220uF/16V. Ciągle to samo na każdym pendrivie

15

Wygląda to nieźle, ale:
- za długie przewody
- zasilanie z innego zasilacza = może być problem z potencjałem masy (koniecznie to samo gniazdko, a najlepiej zasilanie z routera)
- sprawdź czy rzeczywiście D+ i D- nie są zamienione

16 (edytowany przez AWllen 2013-05-03 11:41:51)

Dorzucam zdjęcia skróconego przewodu:
http://awllen.elektroda.eu/doc/openwrt/DSC_5020.JPG
http://awllen.elektroda.eu/doc/openwrt/DSC_5022.JPG

17

Na forum OpenWrt sugerują rezystory ściągające 15 kOhm. Spróbuj dać większe, albo mniejsze niż masz teraz lub w ogóle bez nich. Poza tym, nadal nie podoba mi się to zasilanie z zewnątrz. I nadal przewody bez ekranu są za długie. Możesz spróbować skręcić ze sobą D+ i D-.

No i znając możliwości bartekww sugeruję weryfikację obrazu, który przygotował... z jego pozostałych wątków na forum wnioskuję, że robił to pierwszy raz.

18 (edytowany przez pepe2k 2013-05-03 12:04:34)

bartekww napisał/a:

obraz jest okej. mialem to samo po wylutowaniu usb z 3020.

Sprawdziłeś ten obraz na 740N z pewną modyfikacją USB?
Nie sprawdziłeś, więc nie wiesz czy jest OK, a biorąc pod uwagę bzdury jakie wypisywałeś w innym wątku o kompilacji, to mam prawo mieć spore wątpliwości do tego co zrobiłeś.

19

Zamieniłem przewody. Po podłączeniu log jest czysty. Sugeruję więc, że poprzednie połączenie było dobre.

20

bartekww napisał/a:

A nie masz możliwości podpiąć się do zasilania routera? bezpośrednio przy procesorze

Najpierw myśl, potem pisz. Do zasilania USB potrzebujesz 5 V, a w routerze całość jest zasilana z 3,3 V...

21

bartekww napisał/a:

Ahm faktycznie. A mase zasilacza trzeba też podpiąć do masy routera a ty chyba tego nie zrobiłeś

Najpierw patrz, potem pisz. Przecież zdjęcia są w wystarczającej jakości żeby to sobie obejrzeć i sprawdzić co z czym jest połączone?

22

bartekww napisał/a:

Ja nie widziałem. To zrób tak: prosto do rezystorow podepnij d+ i d- mase do usb mase zasilacza do jakiegos punktu w ktorym jest masa a + zasilacza do usb. Tak żeby było na krótko.

Ja się na pilotażu samolotów kompletnie nie znam więc rad o pilotowaniu odrzutowców na forach miłośników takich maszyn nie umieszczam. Najwyraźniej masz zerowe pojęcie o elektronice, dlatego... bez urazy, ale naprawdę daruj sobie te rady.

23

pepe2k - spokojnie. Nie każdy zna się na wszystkim, ale mam nadzieję, że każdy coś z tego wątku wyniesie...

Jeżeli chodzi o router: Zmieniono sposób zasilania: USB ciągnie napięcie +5V z dodatkowego stabilizatora 7805, zasilanego z napięcia zasilacz +9V. Nie zmienia to sytuacji (nadal ten sam błąd), ale na pewno wygląda to estetyczniej. W najbliższym czasie wstawię zdjęcie.

Jeżeli chodzi o rezystory: służą one do tak zwanego podciągnięcia do masy. Mianowicie, procesor nadaje logiczną jedynkę jako +3,3 V, a logiczne zero to tzw. wiszenie w powietrzu (ani do plusa, ani do masy, to tak jakby odciąć przewód). Podobnie z urządzenia do procesora. Stany takie mogą powodować błędy w transmisji danych (w zależności od budowy wewnętrznej układów w routerze i np. pendrivie. Rezystory te niweluję efekt wiszenia w powietrzu - przy takim stanie przez rezystor płynie prąd z masy do szyny danych i pojawia się zerowy potencjał. Przy jedynce stanowią opór między dwoma biegunami, nie dopuszczając do zwarcia.

Co do napięć: napięcie 3,3 V zostanie zinterpretowane przez urządzenie wejściowe jako jedynka. Tak samo przy +5V na wejściu procesora. Różnica napięć więc nie ma znaczenia.

24

I kolejna, obiecana partia zdjęć. Widoczna 3-pinowa kostka to wspomniany 7805. +9V czerpane z diody zapobiegającej odwróconemu przepływu prądu:

http://awllen.elektroda.eu/doc/openwrt/DSC_5023.JPG
http://awllen.elektroda.eu/doc/openwrt/DSC_5024.JPG

25

AWllen napisał/a:

pepe2k - spokojnie. Nie każdy zna się na wszystkim, ale mam nadzieję, że każdy coś z tego wątku wyniesie...

Oczywiście, nie każdy musi się na wszystkim znać, ale jak się na czymś nie znam, to się w temacie po prostu nie wypowiadam, chociażby po to żeby nie narobić w nim niepotrzebnego zamieszania - to dobry nawyk i powinien być stosowany przez wszystkich. Nie muszę mieć posta w każdym wątku, dotyczącym każdego tematu, nawet jeżeli o nim nic nie wiem. Niestety kolega bartekww stosuje taką dziwną strategię - próbuje w każdym temacie dołożyć swoje 3 grosze, choć nie zawsze do końca wie o czym pisze. Niechby chociaż zaczynał swoje wypowiedzi od "wydaje mi się..." albo "nie jestem pewien, ale wydaje mi się..." lub "nie mam o tym zielonego pojęcia, ale na chłopski rozum...". Bez tego ktoś potem wpada na taki wątek, czyta te posty i traktuje te informacje jako w 100% pewne, z czego potem wynika sporo nieporozumień i niepotrzebnych, dodatkowych pytań, a nawet problemów.

AWllen napisał/a:

Jeżeli chodzi o rezystory: służą one do tak zwanego podciągnięcia do masy.

Przy rezystorach ściągających do masy mówimy raczej o ściąganiu niż podciąganiu.

O podciąganiu mówimy w odniesieniu do potencjału dodatniego/wyższego - podciągamy sygnał. A przy potencjale ujemnym/niższym mówimy o ściąganiu sygnału. Zresztą, z angielskiego mamy: "pull-up" i "pull-down". Ale to tak tylko w kwestii nomenklatury i puryzmu językowego wink

AWllen napisał/a:

Jeżeli chodzi o router: Zmieniono sposób zasilania: USB ciągnie napięcie +5V z dodatkowego stabilizatora 7805, zasilanego z napięcia zasilacz +9V. Nie zmienia to sytuacji (nadal ten sam błąd), ale na pewno wygląda to estetyczniej. W najbliższym czasie wstawię zdjęcie.

Ten 7805 przy takim spadku, w zależności od poboru prądu, będzie generował trochę ciepła (już przy 100 mA będziesz miał ~400 mW energii do rozproszenia).

Skoro nadal nie działa, a zasilanie jest już z routera, to teraz pozostaje wszystko dokładnie sprawdzić. Trochę dużo masz lutowia na przewodach sygnałowych - nie dotyka Ci to gdzieś czasem do masy tam gdzie jest odsłonięta miedź od puszki ekranującej? Jak masz pod ręką wolne gniazdo USB, to daj samo, bez tego kawałka kabla, najlepiej gdzieś w okolicach znaków CE/FCC na PCB routera.