Temat: uci nie zapisuje niektórych opcji konfiguracji fstab
Za pomocą uci skonfigurowałem montowanie 2 partycji karty SD w slocie modemu USB w TL-WR1043ND. Dostałem takiego fstaba:
# WARNING: this is an auto generated file, please use uci to set defined filesystems
/dev/sda1 none swap sw 0 0
/dev/sda2 /mnt/modem_sd ext4 rw,async,noatime,nouser_xattr,noexec,barrier=0,stripe=512 0 0Było cacy, ale po wyłączeniu rutera z prądu czasem pojawiały się błędy na filesystemie ext4 karty oraz urządzenie dostawało sdb2 zamiast sda2. No to poprawiłem żeby monotował po uuid i robił fsck po włączeniu:
# uci show fstab
fstab.automount=global
fstab.automount.from_fstab=1
fstab.automount.anon_mount=1
fstab.autoswap=global
fstab.autoswap.from_fstab=1
fstab.autoswap.anon_swap=1
fstab.@mount[0]=mount
fstab.@mount[0].fstype=ext4
fstab.@mount[0].target=/mnt/modem_sd
fstab.@mount[0].enabled=1
fstab.@mount[0].enabled_fsck=1
fstab.@mount[0].uuid=14bf5458-7b9e-41cd-ae34-57979a606b75
fstab.@mount[0].options=rw,async,noatime,nouser_xattr,noexec,barrier=0,stripe=512
fstab.@swap[0]=swap
fstab.@swap[0].enabled=1
fstab.@swap[0].uuid=12897b7a-fd6d-4c7d-8bf8-8e339e56477bPo `uci commit' i restarcie rutera /etc/fstab jest bez zmian - użyte są nadal nazwy urządzeń w /dev/ zamiast UUID="...". Spodziewałbym się też '1' w ostatniej kolumnie linii dotyczącej partycji ext4, żeby fsck brało tą partycję pod uwagę.
Co ciekawe zmiana innych ustawień niż fstab.@mount[0].enabled_fsck, fstab.@mount[0].uuid i fstab.@swap[0].uuid działa. Mogę np. zmienić noatime na relatime w fstab.@mount[0].options, uci commit i jest ustawione w fstab po rebucie. A moje uuidy nie. Pomysły?