1

Temat: 3Ginfo i Huawei E372 - często pokazuje "Błędny PIN"

Witam,

Mam router TP-Link TL-WDR3600 v1 z Gargoyle:1.5.9.6 (r35839) - i łącząc się na port 3ginfo dość często pokazuje mi się komunikat o błędnym PIN.  O tyle jest to dziwne że często po odświeżeniu strony jest już OK, czasami trzeba powtórzyć próbę odświeżenia 2-3 razy by zaskoczyło.

Czy ktoś miał podobne objawy?

Pozdrowienia

kilka urządzeń z Mikrotik i OpenWRT

2

Odp: 3Ginfo i Huawei E372 - często pokazuje "Błędny PIN"

To komunikat z comgt pochodzący - jeżeli pin jest wymagany to comgt mu go podsyła. A jeżeli z jakiegoś powodu modem nie chce go przyjąć stąd ten komunikat.

Przy zwykłym ifup wan też tak się dzieje? Bo to w identyczny sposób jest zrobione.

PS. Chyba że wybrałeś interfejs na którym on nie przyjmuje pinu.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

U mnie nie ma z tym jakiś większych problemów. Też mam E372 i mam ustawiony PIN.
To mój config 3ginfo:

config 3ginfo
    option http_port '81'
    option qos '0'
    option language 'pl'
    option device '/dev/ttyUSB2'
Netgear WDNR3700 v2
Gargoyle 1.6.2.2 (r42647)
Modem 3G: Huawei E372

4

Czyli standardowy w sumie.

5 (edytowany przez mlb 2013-04-24 09:15:30)

U mnie 3ginfo wygląda podobnie:

config '3ginfo'
        option 'device' '/dev/ttyUSB2'
        option 'pincode' '(tu mój 4-cyfrowy PIN)'
        option 'http_port' '81'
        option 'qos' '0'
        option 'language' 'pl' 

Cezary - właśnie nie, przy ifup wan nie widziałem tego błędu... ale jeszcze zrobię parę testów, może się pokaże.

Przypomniało mi się że ten błąd prawie zawsze powtarza się po dłuższej przerwie w korzystaniu z 3ginfo (parę godzin?). Zazwyczaj jeśli już zaskoczy, to po każdym kolejnym odświeżeniu jest OK.

Może to sprawa przeglądarki - korzystasz z cookies czy coś w tym stylu?

6

Nie, żadnych ciasteczek, 3ginfo na diecie jest. Jeżeli pin podawany jest przez network to  stąd go możesz wywalić.

Info o tym że pin został podany usuwany jest jak zniknie jakieś urządzenie z usb.

7

Usunąłem PIN z konfiguracji 3Ginfo - i jak na razie błąd się nie powtórzył. Niestety mam taką kartę SIM na której PINu nie da się wyłączyć.

8

Jak w orange...

9 (edytowany przez mlb 2013-04-25 08:04:18)

No dziś rano pierwsza próba wejścia na stronę 3Ginfo niestety znowu zakończyła się błędem. Po ponownym wejściu już było dobrze. W sumie nie jest to jakiś duży problem, ale jestem ciekaw skąd się to bierze... Efekt jest taki jakby coś trzymało identyfikator sesji który po paru godzinach czasie ulega przedawnieniu.  Sprawdziłem logread oraz dmesg, ale nic tam nie zauważyłem...

Aha, jeszcze jedna rzecz. Router jest zawsze w nocy restartowany, ale okno przeglądarki jest to samo... Co prawda mówiłeś że 3GInfo jest na diecie, ale może są jakieś ciasteczka sesji?

10

Więc to stąd. 3ginfo w /tmp umieszcza info że pin został już wysłany do modemu. Jeżeli nie ma tego znacznika, a pin podany jest w konfiguracji to przez comgt jest on wysyłany do modemu. Jeżeli zrobiłeś restart to znacznika nie ma i to to.

Dodaj do /etc/rc.local

touch /tmp/pincode_was_given

i 3ginfo nic nie będzie robiło z pinem (przynajmniej dopóki na żywca coś z usb nie wyciągniesz).