26

Odp: Gadający router - Google TTS (text-to-speech)

Więc nie masz jak rozróżnić która jest która. usb nie zwraca żadnego numeru seryjnego, więc nie masz jak rozróżnić która jest która.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

27

tylko że to jest dziwne bo w alsamixer ustawiam każdą karte osobno

TL-WR1043ND: HDD-USB, extroot, LCD, Pilot, MP3 - Radio Player, NAS, Torrent, FTP, Sterowanie głosem, Komunikaty Głosowe, Termometr, PowerSwitch - Sterownik oświetlenia, Budzik, LTE - ODU IDU 200
Raspberry Pi + HDMI-VGA + Lcd Controller + Lcd z laptopa = Pogodynka smile

28

Bo masz dwie smile

Zrozum: masz dwie identyczne karty. system je widzi, ale z grosz nie wie do której masz podłączone słuchawki. A ty nie masz mu jak wskazać bo obie są identyczne, ta ze słuchawkami jest dla niego pierwszą lub drugą w systemie.

29

testowalem kilka różnych kart na usb i zawsze jest to samo dwie widoczne karty ale obie takiesame

TL-WR1043ND: HDD-USB, extroot, LCD, Pilot, MP3 - Radio Player, NAS, Torrent, FTP, Sterowanie głosem, Komunikaty Głosowe, Termometr, PowerSwitch - Sterownik oświetlenia, Budzik, LTE - ODU IDU 200

30

Cezary podpowiedz gdzie jest błąd:

GODZ=$(15)

if ( "$GODZ" -ge "08" && "$GODZ" -lt "20" ); then
 amixer set 'PCM',0 100%
else
 amixer set 'PCM',0 50%
fi

chodzi o to że polecenie pierwsze ma się wykonać jeśli warunek jest równy lub większy od 08 ale mniejszy niż 20

bo kombinuje i za każdym razem wykonuje else

31

W ifie mq byc nawias klamrowy []
Przypisanie wartosci do zmiennej GODZ tez powinno byc np takie GODZ="15"

32

A nie prościej po prostu w cronie dać do wykonania jedno o 8 a drugie o 20?

33

tu wlasnie nie bedzie to odpalane o danej godzinie tylko przyciskiem z pilota i  jeśli jest godz 8 lub więcej ale mniej niż 20 to vol ma być 100% a jeśli inaczej vol ma byc na 50% to jest potrzebne do zegarynki big_smile

34

ok już mam

#!/bin/sh

GODZ=$'21'

if [ "$GODZ" -ge "08" ] && [ "$GODZ" -lt "20" ] ; then
 amixer set 'PCM',0 100%
else
 amixer set 'PCM',0 50%

fi

warunki muszą byc w osobnych klamrach a nie w jednej,  zmienna GODZ='15' a nie "15"

35

odkopię troche stary temat. Nie moge sobie poradzić z dekodowaniem polskich znaków... Ktoś tutaj podopowiadał żeby zrobić to w ten sposób: http://translate.google.com/translate_t … ;q=ściółka no i zrobiłem tak w skrypcie:

#!/bin/sh

CO=$(echo $* | sed -e 's/ /%20/g')
wget -q -U "Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8.1.6) Gecko/20070725 Firefox/2.0.0.6" "http://translate.google.com/translate_tts?tl=pl&ie=UTF-8&q=$CO" -O - | madplay -q -

jednak nie działa. Nadal nie rozróżnia znaków PL. Czy musze robić specjalny skrypt który będzie mi podmieniał znaki na UTF-8?? czy da się to jakoś prościej i szybciej.

36

W sensie utworzony  plik w utf8 nie działa? (bo na routerze w vi możesz mieć problem z wpisaniem znaczków w utf-8)

37 (edytowany przez kamillo 2013-04-19 17:01:51)

nie no jak narazie testuje wpisując w konsoli np:

say.sh "jaskółka"

i nie działają prawidłowo odwtorzone komunikaty. wget nie rozróżnia znaków PL. zmodyfikowałem skrypt say.sh do takiej postaci:

#!/bin/sh
CO=$(echo $* | sed -e 's/ /%20/g' | sed 's/Ą/%C4%84/g' | sed 's/ą/%C4%85/g' | sed 's/Ć/%C4%86/g' | sed 's/ć/%C4%87/g' | sed 's/Ę/%C4%98/g' | sed 's/ę/%C4%99/g' | sed 's/Ł/%C5%81/g' | sed 's/ł/%C5%82/g' | sed 's/Ń/%C5%83/g' | sed 's/ń/%C5%84/g' | sed 's/Ó/%C3%93/g' | sed 's/ó/%C3%B3/g' | sed 's/Ś/%C5%9A/g' | sed 's/ś/%C5%9B/g' | sed 's/Ź/%C5%B9/g' | sed 's/ź/%C5%BA/g' | sed 's/Ż/%C5%BB/g' | sed 's/ż/%C5%BC/g')
wget -q -U "Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8.1.6) Gecko/20070725 Firefox/2.0.0.6" "http://translate.google.com/translate_tts?tl=pl&ie=UTF-8&q=$CO" -O - | madplay -q -

jednak to jeszcze nie to bo nie wszystkie litery rozróżnia. Niby podałem mu je w sed a niektórych nie przetwarza... np dam: say.sh "załącz" to odtworzy mi zał..cezet big_smile nie rozróżnił "ą" i "cz" a w sed ma podane że "ą" zamień na %C4%85... jak dam say.sh "zał%C4%85cz" to działa.
A np inny wyraz jak "józef" to przetwarza "ó" prawidłowo tak jak mu dałem w sed

Edit1: no tak w Vi wszystkie znaczki z ogonkami pokazuje jako kropki. Więc jak to obejść?

Edit2: w ten sposób który próbowałem wyżej nie działają mi litery ą, ś, ź. Reszte sed prawidłowo podmienia. Więc o co chodzi że akurat te 3 litery nie podmienia?

38

Zrób plik na komputerze, zapisz go w utf-8, prześlij to routera i wyślij przez say. Zobaczysz.

39

nie bardzo zrozumiałem o co Ci chodzi. Zrobiłem plik z przykładową zawartością "źródło" i zapisałem w kodowaniu utf-8. Odpaliłem na routerze tak say.sh `cat /bin/plik` ale nadal nie czaje coś chciałeś mi przez to pokazać smile

40

Powiedział ładnie źródło czy nie?

41

coś takiego: żetźetródło smile ale jak wpisze w tym pliku: ź, ś, ą, to prawidłowo przetwarza tak jak ustawiłem w sed

42 (edytowany przez wabikboy 2013-04-23 18:02:39)

Osobiście aby sie nie bawić w skrypty to używam np:

#%C4%98 - Ę
#%C3%93 - Ó
#%C4%84 - Ą
#%C5%9A - Ś
#%C5%81 - Ł
#%C5%BB - Ż
#%C5%B9 - Ź
#%C4%86 - Ć
#%C5%83 - Ń

i polskie znaki zastępuję np %C5%81o%C5%9A - łoś  smile

czyli

/say.sh %C5%81o%C5%9A

43 (edytowany przez Rafaello 2013-10-22 17:02:49)

Witam,

Spotkałem się z następującym problemem, leżącym prawdopodobnie po stronie translatora Google.

Próba odczytania wyrazu "października" jest poprawna.

Próba odczytania wyrazu "pa%C5%B9" jest poprawna.

Próba odczytania frazy "dwudziesty drugi października" kończy się audio "dwudziesty drugi dziernika" ("paź" jest zjadane przez tts).

Próba odczytania frazy "dwudziesty drugi pa%C5%B9" kończy się odczytaniem "dwudziesty drugi" (cały wyraz "października" jest urwany).

Powyższe przykłady sprawdzone przez say.sh .
Podobnie jest w translate.google.pl  (z tą różnicą, że nie wchodzą teksty ze znakami typu "%C5%83" które zaproponował wabikboy).

Czy ktoś z Was spotkał się z takim problemem i znalazł rozwiązanie inne niż cięcie tekstu na fragmenty?

44

"dwudziesty drugi pazidziernika" działa (choć dziwnie czyta smile)

45 (edytowany przez Rafaello 2013-10-22 18:53:56)

Hahaha smile. Też tak kombinowałem.

Niestety, część tekstu dostarczana jest przez serwis pogodowy i nie jestem w stanie przewidzieć co routerek będzie chciał mi powiedzieć jutro rano wink.

Co usłyszę, gdy będzie "dżdżysto", "mgła" albo "słonecznie" smile ?

Dopóki problem jakoś się nie rozwiąże, to projekt pogodynki chyba wstrzymam.

46

"Co usłyszę, gdy będzie "dżdżysto", "mgła" albo "słonecznie"" działa smile

47

To prawda. Sprawdziłem z różnymi (absurdalnymi) kombinacjami wyrazów. Nie skraca się nawet "dwudziesty drugi dżdżysto" wink.

Wymowa "pazidziernika" i "wrzesinia" aż tak bardzo mnie nie razi. Wracam do robienia pogodynki. Wyjdzie w praniu co jeszcze się "skróci".

48

Cezary,

A czy możesz napisać jak do zmiennej CO w say.sh wczytać:

1. plik tekstowy z innej strony (http://costam.pl/pogoda.txt)?
2. plik tekstowy z routera (pogoda.txt)

Na razie będę przygotowywał prognozę pogody na zewnętrznym serwerze (jeszcze nie zainstalowałem LAMP na routerze).
Docelowo będzie to obsługiwane na routerze.

49

1. CO=$(wget -O - http://costam.pl/pogoda.txt)
2. CO=$(cat /tmp/pogoda.txt)

50

Dziękuję za błyskawiczną odpowiedź.

Z http wyszło tak :

root@Gargoyle:~# say2.sh
Connecting to .....  .pl (... . ... . ... . ...)
-                    100% |*******************************|    53   0:00:00 ETA
wget: server returned error: HTTP/1.0 400 Bad Request

Z plikiem na routerze:

root@Gargoyle:~# say3.sh
wget: server returned error: HTTP/1.0 400 Bad Request

Jutro powalczę.