1 (edytowany przez Aleksander 2013-04-19 10:15:07)

Temat: Tp-link tl-mr3420 + e3276

Witam. Szukam pilnej pomocy w sprawie konfiguracji modemu Tp-link tl-mr3420 z modemem huawei e3276 pod system windows 8. Wiem że forum z linuksem ale na żadnym forum nie było takiego tematu a tu już był, więc myślę że tu mogę liczyć na najszybszą odpowiedz. Przechodząc do setna sprawy to po podłączeniu modemu do routera i skonfigurowaniu na stronie konfiguracyjnej Tp-link nie mogę nawiązać połączenia z internetem. Pobrałem najnowsze sterowniki i wyłączyłem weryfikacje kodu PIN w Mobile Partner. Na stronie konfiguracyjnej routera w zakładce Status pod napisem 3G/4G > 3G/4G USB Modem: identify successfully, a Signal Strength: 80%. Modem mam od Plusa. (Gdy modem mam podpięty bezpośrednio do komputera to internet mam.) Jeszcze dodam że w zakładce 3G/4G >(mam napisane)
IP Address: 0.0.0.0
Subnet Mask: 0.0.0.0
Default Gateway: 0.0.0.0
DNS Server: 0.0.0.0 , 0.0.0.0
Dodam jeszcze że router jest w wersji V2
Pozdrawiam i proszę pomoc.

2

Odp: Tp-link tl-mr3420 + e3276

Tu jest chyba najobszerniejszy wątek o e3276 http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=4491

Machine: TP-Link TL-WDR3600 v1 OpenWrt Gargoyle PL 1.6.2.2 (r42647) , by obsy - e3372 / Plus - El Capitan 10.11.3

3

A router ma oryginalny soft? Jeżeli tak to pisz do tplinka, zarzekają się że v2 obsługuje e3276.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

4

A czy jest możliwość skonfigurowania routera bez instalacji dodatkowych programów przecież na stronie Tp-link jest e3276 i jest napisane że działa z routerem tl-mr3420 v2

5

Tak, przecież router ma swoje gui dostępne przez przeglądarkę. Piszą że działa, więc jak Ci nie działa to pisz do nich.

6

Tak ma oryginalny soft. Pisałem do Tp-linka ale oni się o coś pytają a ja im odpisuje w ciągu 10 minut a potem czekam dzień na odpowiedź. A mi zależy na szybkim rozwiązaniu sprawy.

7

To już OT, żadnego natychmiastowego czasu reakcji to u nich nie wykupiłeś....

Tu też musisz znaleźć kogoś kto używa takiego zestawu z oryginalnym softem. Biorąc pod uwagę przeznaczenie tego forum to raczej nikłe szanse. Prędzej znajdziesz na forum bez-kabli.pl kogoś kto używa tego zestawu z oryginalnym softem.
Możesz też sprawdzić jak się będzie zachowywał po dodaniu huba usb, aktywnego z własnym zasilaniem.

8

@Aleksander
obsługa E3276 w tp-link mr3420V2 jest dodana w najnowszym firmware z 14-03-2013
http://www.tp-link.com.pl/support/downl … n=V2#tbl_j

bez zmiany softu nie pójdzie

9

Już pobrałem i nic.

10

To zmień firmware na openwrt i wtedy pisz tutaj.

11

Witam!
Obecnie mam modem huawei E3276, ruter tp-link mr-3420 oraz kartę pamięci 8GB z zainstalowanym extrootem.
Modem udało mi się uruchomić bez problemu po wklepaniu:
    # uci set modem.e3276.enabled=1
        # uci set modem.e3276.apn=internet
        # uci set modem.e3276.pincode=0000
        # uci commit modem
        # reboot
Problem pojawił się dopiero po nie typowej awarii sieci LTE plusa. Logowanie do sieci następowało poprawnie, sieć była widoczna, dioda w modemie paliła się na jasno niebiesko, lecz internetu nie było, albo był ograniczony co do wyświetlania stron. Po konsultacji z działem technicznym okazało się, że przyczyna jest po stronie iPlusa. Ponieważ modem był ustawiony do w tryb automatycznego logowania do sieci - logował się do LTE i nie mógł się przestawić w inny tryb pracy np WCDMA, ponieważ widział sieć LTE.
Moje pytanie: Jak wymusić w takich nietypowych sytuacjach za pomocą rutera inny tryb pracy np. TYLKO WCDMA. W orginalnym oprogramowaniu modemu są do ustawienia [jak dobrze pamiętam] cztery rodzaje sieci: AUTO, TYLKO GSM, TYLKO LTE, TYLKO WCDMA.
Za pomoc bardzo dziękuje
    z poważaniem Grzegorz

12

A tu musisz posłużyć się odpowiednimi kodami AT - http://eko.one.pl/?p=openwrt-modemylte#huaweie (at^syscfgex) i ustawiasz czy ma być lte, auto czy jeszcze jakoś inaczej. Możesz się posłużyć picocomem i ustawić to z palca.

13

Witam
Na poczatku pozdrawiam userow jako ze to moj pierwszy post smile
Mam ten sam zestaw modem + router
Wszystko dziala ok po sciagnieciu ostatniego softu ze strony tp-link polaczenie stabilne nic nie zrywa.
Nurtuje mnie tylko jedna rzecz a mianowicie predkosc jest duzo nizsza niz jak modem jest bezposrednio podlaczony do komputera.
Czy jest jakis sposob na ten problemik moze cos w ustawieniach routera trzeba zmienic nadmienie ze konfiguracje robilem poprzez quick setup wiec ustawienia weszly z automatu a jedyne zmiany jakie wprowadzilem to zmiana adresu routera zmiana zakresu adresow IP oczywiscie zmiana hasla i usera i przypisalem adresy IP do domowych urzadzen (komputery tv komorki ).Pisze tutaj bo forum bez kabli ostatnio nie dziala
pzdr i prosze o pomoc

14

Nie to forum. Tu nie rozmawiamy o oryginalnym oprogramowaniu.

15

roratoga napisał/a:

Mam ten sam zestaw modem + router
Wszystko dziala ok po sciagnieciu ostatniego softu ze strony tp-link polaczenie stabilne nic nie zrywa.
Nurtuje mnie tylko jedna rzecz a mianowicie predkosc jest duzo nizsza niz jak modem jest bezposrednio podlaczony do komputera.

Używałem tego routera 1,5 roku (10 minut pod oryginalnym softem-jest w nim masę ustawień tylko nie to co jest najbardziej potrzebne, mogli by spojrzeć na soft Dovado lub od Cezarego wykupić wiele rzeczy), bez aktywnego, wydajnego w zasilanie HUB-a USB nie jest to dobre narzędzie do obsługi modemów 3-4G. Wersja 2 wyciąga 40-50Mbps max. pod LTE. Korzystasz z oryginału to napisz do support-u TL jakie masz problemy. wink

16

To co radzicie ? poza pisaniem do tp-linka

17

Jeżeli zostaniesz przy oryginalnym sofcie to innego wyjścia nie masz.

18

Co na chwile obecna jest najlepsza alternatywa i czy zmiana firmware na custom zwiekszy predkosc ?
co konkretnie pod ten router dokladnie to jest ten http://allegro.pl/router-tp-link-tl-mr3 … 55297.html proponujecie dopiero zaczynam przygode z takimi zmianami z gory dzieki i prosze o wyrozumialosc dla nowicjusza

19

Openwrt i gargoyle na tym chodzi, możesz zainstalować moje lub z oryginalną wersję. Czy będzie szybciej - sprawdź, tylko że ot tak od ręki to nie zadziała i będziesz musiał się bawić w konsoli.

20

Tak jak wspominalem tego nie probowalem podpowiedz co sciagnac i skad

21

Eko.one.pl -> tam znajdziesz artykuły i linki do obrazów. Ale skoro zadałeś takie pytanie to najpierw przeczytaj wszystko kilka razy i upewnij się że wiesz o co chodzi przed zrobieniem czegokolwiek z routerem.

22

Witam,

Nie zakładam nowego tematu ponieważ obecny dotyczy mojego sprzętu.

Mam zainstalowany obecnie na ruterze mr3420 gargoyle. Co jakiś czas np po restarcie rutera modem e3276s nie może się połączyć z internetem. Gdy wejdę w ustawienia przez przeglądarkę i nic nie zmieniając nacisnę zapisz to modem łączy się z internetem i wszystko jest w porządku do restartu lub dłuższego nie korzystania z internetu. Modem jest podpięty do aktywnego huba. Mam również zainstalowanego extroota.

Mógłbym prosić o jakieś wskazówki co mogło by być przyczyną?

23

Co było przyczyną tego nikt nie wie. Aby to ominąć ustaw w gui monitor połączenia z restartem wanu, do tego został stworzony.