Problem rozwiązany. Problemem była sama adresacja którą posiadały routery. MR3420 IP:192.168.1.1, WRT160NL IP:192.168.1.1
Po zmianie puli adresów na WRT160NL dla sieci lokalnej na 10.0.0.1 Gargulec pobrał sobie już prawidłowo DNSy, których wcześniej nie pobierał ( pole: "Serwer(y) DNS WAN" było puste, teraz jest tam IP MR3420) być może z powodu konfliktu adresów IP. Teraz internet śmiga aż miło.
Jak uważasz Cezary, to mogło być powodem błędu? (bo nic innego nie przychodzi mi do głowy, a konfiguracja była identyczna z tą obecną, no poza tą zmianą adresacji - wcześniej jak pisałem w poście nr 12 internet sie pojawiał po czym znikał na jakiś czas...)
Mam jeszcze jedno pytanie... Jak zrobić by dioda/kontrolka dostępności internetu symbolizowała jego "obecność" - gdy kiedyś internet do WRT160NL na Gargulcu był dostarczany poprzez port WAN dioda symbolizowała "obecność" internetu swoim świeceniem? Zależy mi na tym ponieważ jak wiecie Aero2 ma to do siebie iż jest rozłanczane co godzinę i w takich momentach wiedziałbym kiedy jest dostępny internet...Jest to ta pomiędzy diodą od WiFi a diodą zasilania - oczywiście w WRT160NL.
===========================================
WRT160NL v1 CUR01 with Gargoyle PL by obsy
TL-MR3420 v2 (MiFi) + E3372h-153 (nie hilink) = Play