Temat: MR3420v2 i ADU 890-W. Dobrze żarło i zdechło.

Sprzęt
Router: TP-LINK MR3420v2  Gargoyle 1.5.9.2 (r35228), by obsy
Modem: Anydata ADU 890-W
USB: HubUnitek Y2143
Wszystko działało dobrze, zwłaszcza od czasu gdy dokupiłem Huba. Niestety gdy dziś wróciłem z pracy, nie było połączenia z Internetem. Połączenie wifi routera z komputerem (chyba) było. Na modemie paliła się zielona dioda.
Wyciągnąłem modem i zresetowałem router Po chwili router uruchomił się i nawiązał połączenie z komputerem, utknąłem modem, który po chwili połączył się z internetem, zaświeciła niebieska dioda i nawet jakaś strona się otworzyła. Niestety po kilkunastu sekundach połączenie wifi padło, a modem rozłączył się. (Tak jakby się zresetował). Robiłem kilka prób z Hubem i bez i cały czas to samo. Wyłączyłem wifi i użyłem kabla, to samo.
Gdy modem jest podłączony bezpośrednio do komputera internet działa.
Gdy router jest bez modemu działa, tzn. komputery w sieci widzą się i można wejść na stronę ustawień routera zarówno po wifi, jak i po kabelku. Nic ostatnio nie grzebałem w routerze)
Chciałem wgrać najnowsze oprogramowanie, niestety dla MR3420v2 nie ma na stronie.
Jakieś pomysły?

2

Odp: MR3420v2 i ADU 890-W. Dobrze żarło i zdechło.

Zasilacz pada?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Który, domyślam się ze masz na myśli zasilacz od routera, czy może ten od HUBa?

4

Huba

5

Gdy wkładam modem bezpośrednio - to samo. Huba mam od jakiegoś tygodnia. Przedtem działało bez huba i problemy były tylko gdy próbowałem ściągać torrenty i rozpędzały się za nadto. Wieszało podobnie po jakiś 30 minutach. Strony chodziły normalnie.

6

Teraz tez idzie przez tego HUBa, bo w nienajmłodszym laptopie, czasami wyskakiwał komunikat o skoku napięcia w momencie podłączania modemu.

7

Gdzie mogę znaleźć gargoyle-1.5.9.7-ar71xx-tl-mr3420-v2-squashfs-sysupgrade.bin lub ostatnia wersję obrazu dla tego routera. Na stronie z obrazami brak. Zanim zacznę szukać przyczyn mechanicznych i ewentualnie reklamować router chciałbym wykluczyć programowe. Wgrać najnowszą wersję oraz ewentualnie powrócić do oprogramowania fabrycznego, a później wgrać alternatywne jeszcze raz.

8

Na chwilę obecną jeszcze nie ma.

9

A jaka jest najnowsza działająca wersja i gdzie jej szukać?

10

Musisz poczekać aż zostanie rozwiązany problem z usb.

11

W takim razie uzbrajam się w cierpliwość.

12

Znalazłem zachomikowany na dysku plik bin Gargoyle 1.5.9.2, przeprowadziłem aktualizację i router ożył. Widocznie jakieś przekłamanie się wkradło. Ale i tak czekam na najnowszą wersję firmware do mojego routera.

13

Mam rozumieć że masz kabelek szeregowy? TO wgraj to jeszcze raz z testu i powiedź co na konsoli jest.

14

Nie wgrywałem przez kabelek bo takiego nie mam, tylko normalnie. Konkretnie wgrywałem poprzez WinSCP. Router działał dopóki nie było modemu, a  resetował się gdy wykryty modem zaczął łączyć  z internetem.

15

Wgrałem najnowsze oprogramowanie i kłopot. Modem nie aktywuje się Mam ustawienia podstawowe
Urządzenie pracuje jako brama sieciowa
Modem 3G/lte,
Technologia CDMA-EVDO
Urrządzenie dev/ttyACM0
pin "pusty",
Operator Polska - Orange CDMA
W starszym oprogramowaniu (bez obsługi Anydaty 890-w) po wprowadzeniu zmian takich jakie podawano na forum modem łączył się bez problemu.
Co robić?
Czy gdzieś coś trzeba dopisać np tak jak dawniej
Do pliku /etc/rc.local w pierwszej(i drugiej) linii wpisać:
    echo "16d5 6603" > /sys/bus/usb-serial/drivers/option1/new_id
    sleep 2

16

Nie, całkowicie powinien być obsługiwany.

cat /proc/bus/usb/devices pokaż.

Czemu pin w orange masz pusty? Albo inaczej - jakim cudem?

17

cat /proc/bus/usb/devices jest pusty
Pinu nie wpisywałem bo jest jeden z tych dozwolonych (cztery jedynki) Poprzednio także nie wpisywałem tam nic

18

Wpisałem PIN i działa

19

No masz wpisać. Tu nie chodzi o to czy jest dozwolony czy nie, po prostu ten pin jest znany i wiemy jaki kod wysłać do modemu. Przy innych już nie. Wątek o tym przeczytaj.

20

Witam serdecznie.

Dołączę się do tematu z następującym pytaniem:
Moja konfiguracja to TL-MR3420 v2 z Gargoyle 1.5.10.11 (r37768), by obsy oraz modem Anydata ADU890-W, modem "zawiesza się" podczas korzystania z internetu dosłownie co kilka, kilkanaście minut - jaka może być tego przyczyna?
W logach powtarza się:
daemon.notice netifd: Interface 'wan' has lost the connection
daemon.notice netifd: Interface 'wan' is now up
user.notice firewall: Reloading firewall due to ifup of wan (3g-wan)

Dodam, że nadajnik CDMA mam 100 m od domu.

Ja podejrzewam słabą wydajność prądową routera, ale nie mam pewności. Jeżeli tak czy aktywny hub załatwi sprawę i najważniejsze jaki "mocny" hub polecacie do tego routera?

TL-MR3420 v2 | HUB aktywny (2A) natec - Crab | ADU890-W

21

Kup hub dowolny i sprawdź. I tak aż trafisz na działający.

Pytanie "jaki hub polecacie" jest nie poprawne polityczne - żadnego, skoro producenci potrafią do tej samej obudowy wsadzić inne bebechy, więc jak tu polecać jakiś produkt.