1

Temat: Extroot a wydajność routera

Witam,

Zadam może dziwne pytanie, ale zastanawiał się ktoś na wydajnością routera z extrootem.
Mam małego pendrivea, który idealnie nadaje się na ten cel, ale jest mało wydajny zapis 5 MB/s odczyt 10 MB/s.
Wiadomo jak to jest z systemami operacyjnymi im wydajniejszy dysk najlepiej ssd, tym system szybciej pracuje, a jak to wygląda w tym przypadku?

2

Odp: Extroot a wydajność routera

Tak normalnie to router mało z flash korzysta. Więc o ile nie zrobisz torrentów czy czegoś na nim to nie będzie zbytnio po nim grzebał.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

No własnie chciałem zainstalować klienta torrent hmm
Mam podłączony jeszcze dysk i na nim jedna partycja to swap, a druga na dane.
Rozumiem, że mimo wszystko powinienem dla torrentów zmienić pena na coś wydajniejszego?

4

Ale na nim będziesz ściągał dane? Nie raczej.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

No nie, pen służy tylko jako exroot, nic wiecej smile

6

To jeszcze takie szybkie pytanie, mając exroota jestem zmuszony vsftpd konfigurować z poziomu konsoli (po usunięciu usb-storage)

7

Masz na myśli to, że po zrobieniu extroota wyparowała ci konfiguracja ftp? Jeśli tak, to odpowiedź brzmi - tak. Musisz skonfigurować pakiety od nowa, bo extroot przykrył flasha.

8

Możesz skopiować sobie config - odpowiednia komenda jest w opisie extroota i z tego co pamiętam ogranicza się do skopiowania zawartości /overlay.